Hond mee naar Engeland: persoonlijke ervaring op de ferry

Engeland is een land waar je eindeloos veel prachtige wandelingen kan maken met je hond, en het is een van de hondvriendelijkste landen die ik ken.

Deze combinatie maakt het dé ideale plek om op vakantie te gaan met je hond.

Ik heb zelf de ferry genomen van Calais naar Dover met mijn Vizsla, dit is de bekendste plek om de overzetboot naar Engeland te nemen.

Zelf vind ik het altijd wat spannend om de ferry te nemen met mijn hond, dus ik deel met veel plezier onze ervaring met jullie zodat jullie ontspannen op vakantie naar Engeland kunnen vertrekken met je trouwe viervoeter.

Eisen hond mee naar Engeland op vakantie

Er zijn een aantal zaken die je moet controleren voor je op vakantie vertrekt naar Engeland met je hond. Zorg ervoor dat deze zaken zeker in orde zijn, zodat jullie niet kunnen geweigerd worden bij het oversteken van het kanaal (letterlijk).

Dit zijn de voorwaarden waaraan je moet voldoen als je je hond meeneemt naar Engeland:

  • Je hond moet gechipt zijn
  • Je moet een geldig dierenpaspoort of een gezondheidscertificaat hebben.
  • Je hond moet ingeënt zijn tegen hondsdolheid.
  • Je hond moet een behandeling gehad hebben tegen lintworm, dit binnen de 120 tot 24 uur voor aankomst. Dit dient door de dierenarts te gebeuren en zo ook aangeduid worden in je hond zijn paspoort.

Als dit niet in orde is, kan de toegang geweigerd worden, of kan je hond verplicht 4 maanden in quarantaine geplaatst worden. Dus zorg dat je zeker in orde bent met deze zaken zodat jullie zorgeloos kunnen vertrekken.

Manieren om je hond mee te nemen naar Engeland

Hoe je het draait of keert, je moet het kanaal oversteken om in Engeland te geraken.

Je kunt dit doen door te vliegen, de ferry te nemen, of de Eurostar of de shuttletrein in de tunnel te nemen.

De ferry en de tunnel zijn de twee meest voorkomende en gebruikelijke manieren om naar Engeland te reizen met je hond.

Ferry

Het makkelijkste is om je hond mee te nemen op de ferry.

Je hebt verschillende ferry’s naar Engeland, de meest voorkomende zijn vanuit Calais of Duinkerke richting Dover.

Controleer altijd op voorhand of honden toegestaan zijn en wat de voorwaarden zijn om hem te mogen meenemen, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

Tunnel

De Kanaaltunnel tussen Calais en Folkestone is een tunnel waar je met de wagen op de trein kan rijden om het kanaal over te steken.

Dit is de snelste manier om het kanaal over te steken, de rit duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens de rit blijf je met je hond in de auto zitten, dus voor veel honden is dit het minst stresserend.

Voor je hond betaal je een toeslag van €27 per enkele rit.
Je dient minimaal 1u op voorhand aanwezig te zijn (max. 2u op voorhand) en gaat eerst naar de Pet Reception voor een check of je hond voldoet aan alle voorwaarden om in Engeland te mogen.

Er is een speciale Pet Exercise area waar je je hond even kan uitlaten tijdens het wachten, ideaal om zelf ook nog even de benen te strekken voor je terug in de auto kruipt.

Persoonlijke ervaring P&O ferry van Calais naar Dover

Ik heb zelf de ferry van Calais (Frankrijk) naar Dover (Engeland) en terug genomen in de zomer van 2024 met P&O Ferries.

En ik moet eerlijk zeggen dat ik enorm aangenaam verrast was door hoe hondvriendelijk en fijn deze ervaring was!

Aangezien het slechts 1,5u varen was had ik geen Pet hut nodig om te overnachten.

Bij het reserveren van de tickets heb ik echter toegang tot de Pet Lounge geboekt, wat €14 kostte.

Dit zou ik persoonlijk wel aanraden, anders is je hond verplicht om in de auto te blijven tijdens de overzet. Ik vertel je straks hoe fantastisch de Pet Lounge was!

Als je een hond bij hebt krijg je een speciale kaart die je aan je spiegel moet hangen, zo kunnen medewerkers zien dat er een hond aan boord is en zorgen ze ervoor dat je wagen geparkeerd staat op een plek met voldoende ventilatie.

Check-in

Bij aankomst rij je door de gewoonlijke ‘check-in’ hokjes, vergelijkbaar met wat je langs de tolwegen ziet staan.

Hier controleren ze jouw paspoorten, vragen ze de reden van je reis naar Engeland en of alle documenten voor je hond in orde zijn.

Vervolgens krijg je de kaart die je aan je spiegel mag hangen zodat de medewerkers weten dat je een hond bij hebt.

Zelfs op je toegangskaartje staat een hondenpootje met ’toegang tot Pet Lounge’ wanneer je dit geboekt hebt. Net alsof je naar een VIP-festival gaat met je hond!

Wachten op de ferry


We weten allemaal dat we ruim van tevoren aanwezig moeten zijn voor het nemen van een ferry (ten laatste 90 minuten voor vertrek moet je ingecheckt zijn).

Dus tijd genoeg om op ontdekking te gaan! Maar eerlijk gezegd valt er niet veel te ontdekken.

Je kan met je hond een rondje stappen, er is een apart hondentoilet zodat je hond zijn behoefte kan doen.

Maar binnen heb je verschillende shops en een lounge area waar je iets kleins kan eten en drinken… waar honden toegelaten zijn!

Er staan zelfs drinkbakjes voor honden, dus honden zijn écht welkom.

Op de ferry

Zodra je op de overzetboot bent, begeleiden ze je als hondenbaasje om naast de ingang van de Pet Lounge te parkeren. Waardoor je van de auto de trappen rechtstreeks naar de Pet lounge toe kan nemen.

De Pet lounge is heel fijn ingericht, er is duidelijk gedacht over het comfort van de hond en zijn baasje.

Zodra je op de overzetboot bent, begeleiden ze je als hondenbaasje om naast de ingang van de Pet Lounge te parkeren. Waardoor je van de auto de trappen rechtstreeks naar de Pet lounge toe kan nemen.

De Pet lounge is heel fijn ingericht, er is duidelijk gedacht over het comfort van de hond en zijn baasje.

Je hebt verschillende zithoekjes die zo goed als volledig afgesloten zijn. Waardoor je perfect met honden in een ruimte kan zitten zonder dat je hond de andere honden ziet.

Want dit kan voor sommige honden stresserend zijn, daar hebben ze duidelijk aan gedacht bij P&O ferries.

Er is ook een buitenruimte waar je kan zitten of rondlopen, maar mijn diva Vizsla heeft snel koud en verkoos dus om binnen te zitten.

In de Pet Lounge heb je gratis frisdrank, water en koffie in het keukentje. Laat je dus niet beetnemen en bestel niet zoals wij gedaan hebben een veel te dure koffie wanneer het personeel vraagt of je iets wil. Deze is gratis in het keukentje! 😉

Er zijn ook drinkbakjes die je kan vullen, zodat je hond kan drinken tijdens de tocht.

Dit was veruit de meest comfortabele ferry die ik ooit met mijn hond heb genomen. De reis hebben we met een goed humeur verder gezet richting Cotswolds!

Heb jij ook een reis gepland naar Engeland met je hond?

Dan hoop ik dat mijn ervaring je geholpen heeft met het plannen van de reis.

Laat gerust een berichtje achter waar jullie avontuur heen gaat. Ik vind het altijd fijn om jullie ervaringen te lezen!

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.