Met de hond op vakantie

Niets is zo fijn als vakantie vieren met het volledige gezin, dat betekent ook met onze trouwe viervoeter!

Het meenemen van je hond op vakantie kan een fantastische ervaring zijn, vol nieuwe avonturen en kostbare momenten.

Maar zoals bij elke reis, komt het met een aantal voorbereidingen en overwegingen.

Verzamel alle informatie die je nodig hebt, zodat je stressvrij op de ideale vakantie kan vertrekken met je trouwe viervoeter.

Voordelen van je hond meenemen op vakantie

Met je hond op vakantie gaan heeft talrijke voordelen.

hond die op vakantie is en chillt

Herinneringen

Een vakantie is pas echt compleet als je geen enkel gezinslid hoeft achter te laten. Je hond meenemen betekent dat iedereen geniet van de uitstap, inclusief je trouwe viervoeter. Samen nieuwe avonturen beleven versterkt jullie band.

Socialisatie

Vakanties bieden een unieke kans voor je hond om nieuwe omgevingen te verkennen, nieuwe geuren te ontdekken en zelfs nieuwe vrienden te maken. Deze ervaringen zijn goud waard voor de socialisatie van je hond.

Onze Vizsla is zoveel gegroeid sinds we in 2020 met haar gestart zijn met rondreizen in Europa. Ze gaat veel beter om met nieuwe ervaringen.

Geen opvang nodig

Door je hond mee te nemen, hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van betrouwbare opvang of kennel. Daarnaast heb je de kosten niet van een hondenopvang, waardoor je reisbudget ook wat hoger is.

En laten we het belangrijkste niet vergeten: je hebt het schuldgevoel niet wanneer je in je hond zijn smekende ogen kijkt en je zorgen maakt over hoe hij het gaat stellen in jouw afwezigheid.

Connectie versterken

Samen op vakantie gaan is een ervaring die jullie connectie versterkt. In een ontspannen setting nieuwe avonturen beleven is heel bevordelijk voor jullie connectie.

Op vakantie heb je vaak meer geduld en tijd, dus kan je ook meer één op één aandacht geven, wat je hond heerlijk vindt.

hond op vakantie op de ligzetel

Uitdagingen van op vakantie gaan met je hond

Naast de vele voordelen en redenen samen op reis te gaan, zijn er ook een aantal aandachtspuntjes die je in overweging moet nemen. Maar zeker niets onoverkomelijk en zaken die meer dan de moeite waard zijn om rekening mee te houden.

Hondvriendelijke vakantiehuizen vinden

Het vergt wat extra zoekwerk om accommodaties te vinden die hondvriendelijk zijn.

Niet elke eigenaar of hoteluitbater heet honden welkom. Gelukkig groeit het aanbod snel, en zijn er steeds meer plekken waar honden van harte welkom zijn.

Transport naar vakantieplek

Afhankelijk van hoe je reist, kunnen er extra voorbereidingen nodig zijn om je hond comfortabel en veilig te vervoeren.

Of je nu kiest voor de auto, trein of zelfs het vliegtuig, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de richtlijnen en je hond goed voor te bereiden.

Beperktere keuze in activiteiten

Hoewel steeds meer locaties hondvriendelijk worden, zijn er nog steeds beperkingen aan de activiteiten die je samen kunt ondernemen. Je goed voorbereiden en onderzoek zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de vakantie voor iedereen leuk is.

Zo zal je bijvoorbeeld geen museums of tentoonstellingen kunnen bezoeken met je hond.

Verandering van omgeving

hond op vakantie aan de zee

Voor sommige honden kan de verandering van omgeving stressvol zijn.

Het is belangrijk om je hond geleidelijk aan de nieuwe omgeving te laten wennen en altijd een stukje thuis mee te nemen, zoals zijn favoriete speeltje of deken.

Zoek op voorhand de dichtstbijzijnde dierenarts op zodat je weet waar heen te gaan in geval van nood.

Wetten en regels om met je hond op vakantie te gaan

  • Geldig rabiës vaccin

Je hond moet minimaal 3 weken voor vertrek een vaccinatie tegen hondsdolheid gehad hebben. De dierenarts moet dit in het Europees huisdierenpaspoort aangeduid hebben.

Je hond mag een rabiës (hondsdolheid) inenting krijgen vanaf hij 12 weken oud is en moet elke drie jaar herhaald worden.

  • Gechipt + Europees huisdierenpaspoort

paspoort voor op reis te gaan met de hond

Een elektronische microchip is verplicht voor honden die de grens over gaan binnen de EU. Daarnaast is een Europees huisdierenpaspoort nodig waarin alle vaccinaties en de microchipnummer van je hond zijn opgenomen.

  • Aparte regels voor specifieke hondenrassen

Sommige landen hebben specifieke regels voor bepaalde hondenrassen. Het is belangrijk om dit vooraf te controleren om onaangename verrassingen te voorkomen. Voornamelijk in Frankrijk, Spanje en in sommige delen van Duitsland is het interessant om je goed op voorhand te informeren.

  • Minimum leeftijd 15 weken

Aangezien je puppy slechts vanaf 12 weken de inenting tegen rabiës kan krijgen en deze minstens drie weken voor vertrek moet gegeven worden, kan je hond pas reizen vanaf hij 15 weken oud is.

  • Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering voor je hond is sowieso geen slecht idee. Maar in sommige landen is dit een vereiste voor je hond welkom is om de grens over te mogen. Hier staan zelf stevige boetes tegenover indien het niet in orde is.

Deze aansprakelijkheidsverzekering kan je beroep op doen in het geval je hond schade veroorzaakt of betrokken raakt bij een ongeval.

  • Extra regels per land

Hoewel de bovenstaande regels over het algemeen gelden voor heel Europa, is het altijd verstandig om je specifiek voor het land van bestemming te informeren over eventuele extra regelgeving.

Waar moet je rekening mee houden?

Een voorbereid man is er twee waard. Als jullie samen voor een bepaalde periode op vakantie vertrekken dan denk je op voorhand best na over de volgende zaken.

Gezondheid van je hond

Niet elke hond is even geschikt voor elke soort vakantie. Beoordeel de gezondheid en het uithoudingsvermogen van je hond om te beslissen welk type vakantie het beste past.

Hou rekening met bijvoorbeeld extreme warmte tijdens het hoogseizoen en doe geen trektocht met een oudere hond die niet meer zo goed ter been is.

controle gezondheid dierenarts hond

Karakter van je hond

Het karakter van je hond speelt een grote rol in hoe goed hij zich zal aanpassen aan de vakantieomgeving.

Is je hond avontuurlijk, of juist wat terughoudend? Doet hij het goed in drukke stedelijke gebieden, of bloeit je hond open in de prachtige natuur. Pas je plannen hierop aan.

Socialisatie van je hond

Een goed gesocialiseerde hond zal zich makkelijker aanpassen aan nieuwe situaties en minder stress ervaren. Werk hieraan voor je op vakantie gaat, indien nodig.

Ook hier kan je rekening houden met de noden van je hond.

Krijgt je hond stress van drukke omgevingen? Dan zoek je beter naar hondvriendelijke vakantiehuizen waar het wat rustiger is.

Wensen voor vakantie

Bedenkt op voorhand wat je op vakantie wilt doen. Zoek naar bestemmingen en activiteiten die zowel voor jou als je hond leuk zijn.

Willen jullie een weekendje weg? Is jullie ideale vakantiehuis volledig omheind en zijn jullie bereid wat verder te rijden? Dan kunnen jullie richting het Zuiden een vakantiewoning huren waar je hond heerlijk kan rondlopen.

Transport met je hond op reis

De meeste mensen nemen huisdieren mee in de auto. Maar sommige plekken kan je niet vlot met de auto bereiken. Doe op voorhand onderzoek naar alles wat je moet weten over het transmiddel dat jullie zullen gebruiken.

Reizen met je hond op de trein

de trein nemen met de hond

Controleer de regels van de treinmaatschappij op voorhand. Meestal zijn honden welkom, maar er kunnen restricties gelden zoals het dragen van een muilkorf.

Kleine honden mogen vaak gratis meereizen, voor grote honden dien je vaak een hondenticket aan te kopen. Dit is meestal aan de helft van de prijs van een gewoon ticket.

Reizen met je hond in de auto

hond in de auto reizen

Zorg voor een veilige en comfortabele plek voor je hond in de auto. Regelmatige stops zijn belangrijk voor zowel beweging als toiletbezoekjes.

Het is belangrijk dat de hond de bestuurder niet hindert, vaak mag hij niet op de passagiersstoel zitten.

De beste opties om je hond met de auto mee te nemen zijn:

  • Met een hondengordel op de achterbank

  • In een transportbench 

  • Achter een hondenrek in de koffer

Reizen met je hond in het vliegtuig

Vliegen met je hond vraagt om grondige voorbereiding. Informeer ruim van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij naar de specifieke voorwaarden.

Kleinere honden mogen soms mee in de cabine, terwijl grotere honden in een speciaal daarvoor bestemde ruimte in het vrachtruim reizen. Dit is heel stresserend voor de meeste honden, dus overweeg of het de moeite waard is om je hond hier door te laten gaan.

Zorg voor een geschikte reiskennel en vertrouw je hond hier voorafgaand aan de reis aan toe, zodat hij gewend raakt aan de kennel.

Welke wetten en regels gelden er?

Elk land heeft speciefieke vereisten. Informeer je goed op voorhand zodat je geen onaangename verrassingen hebt.

Reizen om met je hond te doen

Met je hond naar de camping

Je hoeft niet altijd een vakantiehuis met hond te zoeken. Kamperen met je hond kan een heerlijke ervaring zijn.

Veel campings verwelkomen honden en heb in de buurt vaak lange wandelingen en veel mogelijkheden om te ontspannen in de natuur.

Of je nu naar de bergen in Zwitserland wil gaan, wil wandelen in Zweden, aan de zee in Spanje wil genieten op het strand of kastelen wil bezoeken in de Ardennen. In heel Europa vind je campingen waar huisdier mee kan gaan op wandelvakantie.

Controleer wel altijd de regels van de camping omtrent honden en zorg voor een comfortabele slaapplaats voor je viervoeter.

Met je hond op hotel

Er zijn steeds meer hotels die honden toelaten.

Kijk vooraf goed naar de voorzieningen voor honden en eventuele extra kosten.

Een hotel kan de moeite waard zijn als je op zoek bent naar wat meer comfort tijdens je vakantie met je hond. Of wanneer je bijvoorbeeld stedelijke gebieden bezoekt.

Hou er rekening mee dat je hier kijkt of er hondenuitlaatplekjes zijn in de buurt, aangezien je hier geen omheinde tuin hebt waar je hond zijn behoefte kan doen.

Op Booking.com kan je heel eenvoudig filteren op “honden toegelaten” om het aanbod te zien waar je hond welkom is.

Met je hond in een vakantiehuis

Een vakantiehuis biedt je en je hond vaak wat meer ruimte en vrijheid.

Je kunt gaan en staan waar je wilt en kan makkelijk dezelfde routine implementeren als thuis. Wat vaak minder stresserend is voor je hond.

De keuzes zijn eindeloos groot voor vakantiehuizen, van een prachtig chalet dat ideaal is voor een weekendje weg tot luxueuze vakantiehuizen met eigen zwembad. Er is voor elk wat wils om een vakantie met je hond te plannen.

Zorg dat het vakantiehuis een omheinde tuin heeft, zodat je hond veilig buiten kan zijn.

Met je hond naar een vakantiepark

Veel vakantieparken zijn ingesteld op huisdieren en bieden speciale faciliteiten, zoals hondendouches of omheinde speelvelden.

Dit kan een leuke en sociale ervaring zijn voor zowel hond als eigenaar. Deze parken hebben vaak huisdiervriendelijke vakantiehuizen met een eigen tuintje die volledig omheind is.

De meest gekende parken zijn Centerparcs, Sunparks, Landal, Roompot.

Met je hond op vakantie in de camper

met de hond reizen in de camper

Reizen met een camper geeft je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, samen met je hond.

Plan je route langs plaatsen waar je hond van harte welkom is en geniet van de flexibiliteit die een camper biedt. Hier hoef je niet te denken aan een eigen omheinde tuin, ga op avontuur en heb elke dag een nieuwe tuin.

Onze Vizsla heeft een groot deel van Europa gezien in de camper en vond dit geweldig!

Conclusie

Op vakantie gaan met je hond vraagt om de juiste voorbereiding en aanpassingen, maar de ervaringen die je samen opdoet, zijn onbetaalbaar.

Of je nu kiest voor een actieve vakantie in de natuur, ontspanning aan de kust, of een stedentrip, er zijn tal van mogelijkheden om samen met je hond een geweldige tijd te beleven.

Door rekening te houden met de gezondheid, het welzijn en de behoeften van je hond, zorg je voor een vakantie waar jullie beiden van kunnen genieten. Zoek voor vakantiehuizen met een omheinde tuin zodat jullie zorgeloos op vakantie kunnen vertrekken.

Maak samen nieuwe herinneringen op vakantie.

Heb jij onlangs een onvergetelijke vakantie beleefd met je trouwe viervoeter?

Of heb je tips voor andere hondenbaasjes die de sprong willen wagen?

Deel jouw verhalen en aanbevelingen in de reacties hieronder. Deze kunnen anderen inspireren en helpen om hun reis nog beter te maken.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *