Vizslas.be is op Instagram!

Volg alle tips en nieuwtjes vanaf nu mee op ons instagram account!
TIP: Er komt een Giveway aan van € 150. Hou onze pagina in de gaten!

Hond mee op vakantie in de auto [tips voor een stressvrije rit]

Je hond meenemen op vakantie kan een geweldige ervaring zijn, zowel voor jou als voor je hond.

Maar hoe zorg je ervoor dat je je hond mee kunt nemen en de autorit naar je vakantiebestemming zo stressvrij mogelijk laat verlopen?

Hieronder vind je enkele essentiële tips om samen comfortabel en veilig te reizen.

Comfortabel en veilig reizen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je hond genoeg ruimte heeft en comfortabel kan liggen of zitten tijdens de reis. Een dekentje of kussen kan al veel doen om het comfort te verhogen.

Honden mogen de bestuurder niet hinderen. In vele landen is het niet toegestaan dat honden op de passagiersstoel zitten onderweg.

In Duitsland en Italië heb je bijvoorbeeld nog aanvullende eisen en is het verplicht dat de hond in de auto vast zit op de achterbank of in de koffer.

Verplicht of niet, dit is veilig voor jou, andere weggebruikers en je hond.

Je kan ervoor zorgen dat je hond vast zit onderweg op één van de volgende manieren:

Download onze gratis reis-checklist!

Gordel voor honden

Net zoals mensen, moeten honden ook veilig vastzitten in de auto.

Een hondengordel of een veiligheidstuigje dat vastklikt met een riem in de gordelsluiting op de achterbank zorgt ervoor dat hij bij een abrupte stop niet door de auto geslingerd wordt.

Hiervoor gebruik je het best een hondengordel in combinatie met een veiligheidstuigje.

Het gebruik van een harnas of een hondentuigje is hierbij essentieel, een halsband is geen goede optie.

Bij een abrupte stop of ongeluk kan een halsband ernstige verwondingen veroorzaken door te snokken aan de nek van de hond.

Een tuigje verdeelt de druk over een groter oppervlak van het lichaam van je viervoeter, waardoor het risico op letsel aanzienlijk vermindert.

Dit is de goedkoopste optie waarvoor je logistiek het minste werk hebt.

Transportbench

Een transportbench is een veilige en comfortabele manier om je hond te vervoeren.

Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is zodat je hond kan staan, liggen en zich omdraaien. Je hebt deze in verschillende formaten beschikbaar.

Plaats de bench op een stabiele en vlakke ondergrond. Ga je naar een zonnig land? Zorg er dan voor dat de zon niet op de bench kan schijnen, zeker als je geen raampje hebt om open te zetten.

Overweeg om de airco in de koffer aan te zetten of zonnewering aan de ramen bevestigen.

Afscheiding

Als je hond in de kofferbak of op de achterbank van je wagen reist, overweeg dan een stevige afscheiding. Dit voorkomt dat je hond bij een plotselinge stop naar voren wordt gegooid.

Zorg ervoor dat je hond comfortabel in de koffer kan stilzitten.

Als je hond zich in bochten moet wringen om comfortabel te zitten, dan kan dit leiden tot een onaangename ervaring, waardoor hij mogelijk terughoudend wordt om in toekomst in de auto te springen als je op vakantie gaat.

Bescherm uw hond tegen oververhitting

Oververhitting kan gevaarlijk zijn, vooral tijdens een lange autorit in de zomer. Volg deze handige tips om je hond koel en comfortabel te houden:

hond die op vakantie is en chillt
 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de auto. Hou er rekening mee dat viervoeters de warmte minder goed kwijt geraken door hun vacht. Gebruik airconditioning of laat de ramen op een kier staan voor frisse lucht, maar zorg ervoor dat je hond zijn hoofd niet buiten kan steken.

 • Vermijd de heetste uren: Indien je geen airco hebt in de wagen of geen raam kan openen voor ventilatie waar je hond zit, dan plan je reis tijdens de koelere delen van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond.

 • Fris water: Zorg voor voldoende voorraad fris water. Stop regelmatig om je hond te laten drinken.Wij hebben zelf een drinkbak met velcro aan de onderkant, deze lekt niet doordat er een bodem inzit die de hond met zijn neus naar beneden kan duwen. Dit is een goede drinkbak om naast de hond in de koffer te zetten.

 • Zonneschermen: Gebruik zonneschermen op de ramen om direct zonlicht te blokkeren. Zeker als je naar een lange reis hebt naar een warme bestemming.

 • Nooit achterlaten in de auto: Laat je hond nooit alleen achter in een stilstaande auto, vooral niet op warme dagen. De temperatuur in een geparkeerde auto kan snel oplopen tot gevaarlijke niveaus. Onderstaande video toont hoe snel het opwarmt bij 23 graden buiten.Tegenwoordig bestaan er wel al wagens zoals Tesla waar je de airco kan instellen wanneer de wagen niet draait.

Wagenziekte bij honden

Wagenziek zijn is een veelvoorkomend probleem en kan de reis onaangenaam maken en stress veroorzaken.

Je kan herkennen dat je hond last heeft van wagenziekte bij overmatig kwijlen of zelf overgeven.

Een aantal tips om misselijkheid te voorkomen:

hond in de auto reizen
 • Wennen: Begin met korte autoritjes om je hond te wennen aan de auto.

 • Frisse lucht: Zorg voor voldoende ventilatie om misselijkheid te verminderen.

 • Rijstijl: Rijd soepel en vermijd plotselinge bewegingen die misselijkheid kunnen veroorzaken. Dit is voor elke passagier aangenamer, dus niet enkel wanneer je de hond meeneemt.

 • Voor de rit: Geef hem geen eten vlak voor vertrek, het is toch aan te raden om minstens 3 u voor vertrek geen maaltijd meer te geven aan je hond. Een lege maag kan helpen wagenziekte te verminderen.

 • Medicatie: Overleg met je dierenarts over medicatie tegen reisziekte als je hond hier gevoelig voor is.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor een soepele reis:

 • Gewenning: Het is goed om je hond te laten wennen aan de auto door hem er regelmatig in te laten zitten zonder te rijden, gevolgd door korte ritjes.

 • Gezondheidscheck: Zorg ervoor dat je hond gezond is en alle benodigde vaccinaties heeft gehad voor je op reis gaat. Wij informeren altijd ruim op voorhand bij onze dierenarts voor we vertrekken op vakantie.

 • Verzorgingsartikelen: Neem een valiesje mee met alle benodigdheden, zoals water, voer, een reiswaterbak, zijn favoriete deken, en favoriete speeltje.

Loopplank voor in- en uitstappen

Een loopplank is een nuttige tool voor honden die moeite hebben met in- en uitstappen van de auto springen.

Voor wie?

 • Oudere honden
 • Honden met gewrichtsproblemen
 • Rassen met korte poten
 • Hondenbaasjes met een hoge koffer

De meeste honden vinden de loopplank in het begin wat aanpassen, dus laat hem thuis aan de loopplank wennen voordat je deze gebruikt bij de auto.

Bouw het stap voor stap op.

Zorg ervoor dat de loopplank stabiel is en een antislipoppervlak heeft.

Hondenspeeltjes in de auto

Speelgoed kan helpen om je hond bezig en kalm te houden tijdens de rit:

 • Vertrouwd speelgoed: Neem een paar favoriete speeltjes mee of een dekentje met een vertrouwde geur om je hond comfort en afleiding te bieden.

 • Vermijd gevaarlijk speelgoed: Zorg ervoor dat het speelgoed veilig is voor gebruik in de auto. Vermijd kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden.

Download onze gratis reis-checklist!

Alleen achterblijven in de auto

Het is belangrijk om je hond nooit alleen in de auto achter te laten, vooral niet op warme dagen.

Dit voornamelijk voor het risico op oververhitting. Zelfs met de ramen op een kier kan de temperatuur in de auto snel stijgen tot gevaarlijke temperaturen.

Zoek naar hondvriendelijke locaties waar je hond ook kan uitstappen of laat iemand bij je hond blijven als je ergens moet stoppen. Wij lossen elkaar altijd af voor de sanitaire stoppen of er blijft één van ons bij onze hond als de andere boodschappen moet doen.

Ondertussen spelen we met onze Vizsla zodat ze haar behoefte kan doen en zo kan iedereen de benen strekken. Een goed alternatief voor iedereen toch?

honden in de auto

Conclusie

Met een goede voorbereiding en de juiste voorzorgsmaatregelen kan reizen met je hond een plezierige ervaring zijn voor jullie beiden. Zo zijn langere ritjes een goed idee om je hond veilig mee te nemen en samen nog meer leuke dingen te doen.

Hou altijd rekening te houden met de veiligheid en het comfort van je hond, zodat jullie samen van een onvergetelijke vakantie kunnen genieten.

Hebben jij een reisverhalen met je hond die je graag wil delen? Laat het dan zeker weten in de reacties!

Andere interessante blogs over op reis met de hond:

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.