8x de beste loopplank voor honden + tips

Sta je op het punt om samen met je trouwe viervoeter een nieuw avontuur aan te gaan, maar merk je dat sommige sprongen net iets te hoog gegrepen zijn?

Je hond loopplanken aanbieden zijn ideaal om je hond veilig grotere sprongen te kunnen overbruggen. Zo kan de druk op de gewrichten van je hond verminderd worden.

Of het nu gaat om het in- en uitstappen van de auto, of simpelweg het beklimmen van de zetel om samen te genieten van een gezellige avond in de zetel.

In deze blog vind je alles wat je moet weten over het aankopen van de beste loopplanken voor je hond. Van onze persoonlijke top beste loopplanken tot praktische tips over waar je op moet letten bij het kiezen van de perfecte loopplank voor jouw hond.

Top 8 beste loopplank voor honden

Onze top 3 beste loopplanken voor honden toegelicht

Beste kleine honden

PriorPet hondenloopplank PriorPet - 18 tot 53 cm

89,95  Geen voorraad meer
as of juli 13, 2024 8:17 pm

De PriorPet loopplank voor kleine honden is veruit de meest beste hondenloopplank wanneer je een kleine hond hebt.

De loopplank biedt een veilige, antislip overgang voor honden. Wat ideaal is voor honden met mobiliteitsproblemen of gewrichtsproblemen.

De verstelbare hoogte maakt deze loopplank geschikt voor zowel verschillende meubels en vergemakkelijkt het in de auto stappen.

Het ontwerp is beschikbaar in vijf kleuren en is gemakkelijk op te bergen en mee te nemen is.

Deze loopplank heeft niet voor niets enkel lovende reviews van andere hondenbaasjes. Als je op zoek bent naar de beste loopplank voor een kleine hond dan is dit zeker een goed model.

Beste hondentrap

PRIORPET hondentrap - 5 Treden

108,95  Geen voorraad meer
as of juli 13, 2024 8:17 pm

De PriorPet hondentrap is volgens mij, en vele andere hondenbaasjes, de beste hondenloopplank in trappenmodel.

De traptrede kan je in verschillende hoogten instellen, waardoor het zowel voor grote als kleine honden, alsook voor oudere honden of zieke honden, maakt het heel gebruiksvriendelijk.

De trap is gemaakt van stevig materiaal met een maximaal draagvermogen van 70 kg.

De trap is voorzien van vijf brede en versterkte treden met antislip hondenpootjes, wat extra veiligheid en ondersteuning biedt, zelfs bij nat weer.

De haakbevestiging zorgt ervoor dat de trap stevig op zijn plaats blijft tijdens gebruik.

En omdat we niet willen staan sukkelen met het opvouwen en opbergen elke keer je de trap nodig hebt, is ook dit heel belangrijk. Andere hondenbaasjes prijzen deze trap om zijn gemakkelijk opvouwbare design, zonder gereedschap nodig te hebben voor montage.

Beste grote honden

Trixie telescopische loopplank - Tot 120Kg

122,84  Op voorraad
as of juli 13, 2024 8:17 pm

Als je een zware of grote hond hebt dan is de Trixie loopplank die telescopisch uitschuift de geschikte loopplank om je hond veilig in de auto of op verhogingen te laten stappen.

Deze loopplank, gemaakt van stevig aluminium, biedt een duurzame oplossing voor honden tot maar liefst 120 kg. En eens je hond zwaarder is dan 120 kg dan heb je wellicht wel andere problemen om eerst te bekijken. 😉

De Trixie loopplank is een uitschuifbare loopplank, wat hem aanpasbaar maakt aan verschillende voertuighoogtes. Dit wil zeggen dat hij een universele fit heeft voor vrijwel elke auto.

Uniek aan dit model is dat hij opstaande randen heeft aan beide zijden van de loopplank.

De randen in combinatie met de anti slip laag maken het voor oudere honden of honden die onzeker zijn een stuk toegankelijker om over de plank heen te laten lopen.

De loopplank kan heel makkelijk worden ingeschoven na gebruik, wat opslag en transport eenvoudig maakt.

Trixie zal je waarschijnlijk niet alleen kennen van de beste loopplanken. Dit is een heel gekend merk en is terecht voor vele hondenproducten de favoriet van vele hondenbaasjes.

Als je fan bent van Trixie maar geen grote hond hebt dan kan je ook altijd kijken naar de Trixie petwalk, die eerder geschikt is voor honden tot 50kg.


hond die op de trap loopt

Wat is een loopplank voor honden?

Een loopplank voor honden is een uiterst handig hulpmiddel ontworpen om onze viervoetige vrienden te helpen bij het overbruggen van afstanden die anders te hoog of te uitdagend voor ze zijn.

Denk hierbij aan je hond veilig laten in- en uitstappen van een auto, voornamelijk de kofferbak dan.

Maar ook om je hond gemakkelijk trappen laten beklimmen, of zelfs het op- en afstappen van meubilair thuis.

Deze loopplanken zijn gemaakt om het leven van zowel hond als eigenaar een stuk gemakkelijker te maken.

Dit door het risico op blessures te verminderen en de toegankelijkheid te vergroten.

Afhankelijk van de behoefte, zijn ze verkrijgbaar in verschillende materialen, lengtes en breedtes, en zijn ze vaak inklapbaar voor gemakkelijke opslag en transport.

Waarom een loopplank voor honden gebruiken?

Een loopplank gebruiken biedt meerdere voordelen voor zowel honden als hun baasjes.

De loopplank voor de hond wordt voornamelijk gebruikt bij honden die herstellen van een blessure, last hebben van artritis of gewoon op leeftijd zijn.

Voor hun kan het springen of het nemen van hoge stappen pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn.

Een loopplank helpt deze hindernissen te overwinnen zonder de gewrichten te belasten en maakt het de hond makkelijk om ook hogere gronden zonder ongemak te kunnen bereiken.

Daarnaast is het een geweldige preventieve maatregel voor jongere honden van rassen die gevoelig zijn voor heup- of elleboogdysplasie, omdat het onnodige stress op de gewrichten vermindert.

Voor jou als hondenbaasje verlicht het de noodzaak om zwaardere honden op te tillen, wat ook het risico op pijn aan de rug vermindert.

Waar moet je op letten bij het aankopen van een loopplank?

Bij het kiezen van de beste loopplanken voor je hond, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

Materiaal

Zoek naar duurzame materialen die tegelijkertijd licht zijn in gewicht voor gemakkelijk transport.

Materialen zoals aluminium en versterkt plastic bieden een goede balans tussen duurzaamheid en draagbaarheid.

Draagvermogen

Controleer het maximale gewicht dat de loopplank kan dragen om zeker te zijn dat het geschikt is voor je hond. Het laatste wat je wilt is dat de loopplank zou breken en je hond (nog) meer kwetsures oploopt.

weegschaal

Oppervlaktetextuur

Een anti slit laag is onmisbaar voor de veiligheid van je hond, vooral bij nat weer of voor honden met mobiliteitsproblemen. Zorg er dus voor het het deel waar je hond moet lopen een slipvaste laag heeft.

Bij voorkeur heeft de onderkant van de loopplank ook rubberen voetjes, zodat deze stevig op de grond blijft staan tijdens het lopen op de plank.

Grootte en lengte

Zorg ervoor dat de loopplank lang en breed genoeg is voor je hond en past bij het hoogteverschil dat overbrugd moet worden.

Heb jij een ander automodel dan je partner? Dan kan een multifunctionele loopplank die uitschuifbaar is kan handig zijn en ben je zeker dat je deze voor beide wagens kan gebruiken.

Draagbaarheid en opslag

Kies voor een model dat eenvoudig is op te vouwen of in te schuiven voor opslag in je huis of auto. Veel modellen hebben een handig handvat om de loopplank makkelijk te kunnnen dragen.

Randen

Verhoogde zijranden helpen om je hond geleid en veilig te houden tijdens het gebruik. Dit is vooral goed bij onzekerdere honden.

Verschillende loopplanken

Er zijn diverse soorten loopplanken beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke situaties en behoeften:

Vaste loopplank

Deze zijn stevig en duurzaam, ideaal voor thuisgebruik waar de afstand altijd hetzelfde is, zoals bij bedden of bepaalde meubelstukken.

Telescopische loopplank

Deze kunnen in lengte worden aangepast, waardoor ze veelzijdig zijn voor verschillende hoogtes en situaties.

Opvouwbare loopplank

Gemakkelijk op te bergen en te vervoeren, deze loopplanken zijn perfect voor gebruik in en rondom de auto.

Loopplank met een zachte bekleding

Speciaal ontworpen voor honden met gevoelige poten of voor extra comfort.

Loopplank voor zwaar gebruik

Gemaakt voor zeer grote rassen, deze zijn robuuster en hebben vaak een hoger draagvermogen.

Hond leren om de loopplank te gebruiken

Hond die beloond wordt met snoepje

Het aanleren van het gebruik van een loopplank aan je hond vereist geduld en positieve versterking. Hier zijn enkele stappen om dit proces soepel en veilig te laten verlopen:

  1. Begin met kennismaking: Laat je hond eerst rustig de plank verkennen terwijl deze plat op de grond ligt. Moedig elke interactie aan met lof en traktaties.

  2. Eerste pogingen: Gebruik snoepjes om je hond over de plat liggende loopplank te leiden. Herhaal dit totdat je hond comfortabel is met het lopen over de plank.

  3. Verhoog geleidelijk de hoogte: Begin de loopplank aan één kant te verhogen, eerst heel laag, en verhoog de hoogte geleidelijk naarmate je hond meer vertrouwen krijgt.

  4. Blijf begeleiden: Loop naast je hond voor ondersteuning en gebruik verbale aanmoedigingen of snoepjes om hem te leiden.

  5. Herhaal en bouw op: Herhaal de oefening regelmatig, zodat je hond went aan het gebruik van de loopplank in verschillende situaties. Zorg dat de plank altijd stevig bevestigd is zodat je hond niet kan vallen, hierdoor kan hij een schrik opdoen aan de loopplank en deze net niet meer willen gebruiken. Of erger, een extra kwetsure!

Wees altijd geduldig en positief tijdens het trainingsproces. Elke hond leert op zijn eigen tempo, dus aanpassingen aan het leerproces kunnen nodig zijn.

Onderhoud loopplank

Goed onderhoud van je loopplank zorgt voor de veiligheid van je hond en verlengt de levensduur van het product. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je loopplank:

  • Regelmatige inspectie: Controleer de loopplank regelmatig op tekenen van slijtage, zoals scheuren of loszittende onderdelen. Je wilt niet dat je hond plots door de plank zakt.
  • Schoonmaken: Dit is heel eenvoudig schoon te maken. Je kan deze regelmatig afvegen met een vochtige doek. Gebruik indien nodig een mild reinigingsmiddel om vuil en modder te verwijderen.
  • Antislipoppervlak onderhouden: Zorg ervoor dat het antislipoppervlak intact blijft. Vervang of repareer indien nodig om de veiligheid te garanderen.
  • Opslag: Bewaar de loopplank op een droge, schone plek wanneer deze niet in gebruik is. Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen en direct zonlicht om materiaalschade te voorkomen.
  • Scharnieren en beweegbare delen: Controleer en smeer indien nodig de scharnieren en beweegbare delen om soepele werking te verzekeren.

Door deze onderhoudstips te volgen, zorg je ervoor dat de loopplank veilig en effectief blijft voor jou en je hond.

Loopplank hond – Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een loopplank en een looptrap voor honden?

Een loopplank is meestal een vlak, schuin oppervlak dat honden helpt om hoogteverschillen, zoals de achterkant van een auto, gemakkelijk te overbruggen zonder te springen.

Een looptrap heeft daarentegen treden en biedt een trapsgewijze benadering voor hetzelfde doel. Looptrappen kunnen vooral nuttig zijn voor honden die moeite hebben met langere, ononderbroken hellingen, zoals oudere honden of honden met gewrichtsproblemen.

Hoe gebruik je een loopplank voor de hond?

Om een loopplank voor de hond te gebruiken, plaats je deze tegen het object waar je hond op of af moet, zoals de kofferbak van een auto.

Zorg ervoor dat de plank stevig ligt en niet kan verschuiven. Moedig je hond vervolgens aan om langzaam over de plank te lopen door lekkernijen of speeltjes te gebruiken als motivatie.

Is een hondenloopplank auto geschikt voor alle leeftijden?

Ja, hondenloopplanken zijn geschikt voor honden van alle leeftijden.

Ze zijn bijzonder nuttig voor puppy’s die nog moeten leren hoe ze veilig kunnen klimmen en voor oudere honden of honden met mobiliteitsproblemen die moeite hebben met springen.

Hoe kan ik mijn hond laten wennen aan de loopplank?

Begin door de loopplank op de grond te leggen zodat je hond er vertrouwd mee kan raken in een veilige, vlakke omgeving.

Gebruik verbale beloningen of snoepjes om je hond aan te moedigen eroverheen te lopen.

Verhoog geleidelijk de hoogte van de loopplank door deze tegen lagere oppervlakken te plaatsen voordat je het uiteindelijk gebruikt voor de uiteindelijke bestemming, zoals je auto.

Herhaal dit proces totdat je hond comfortabel en zelfverzekerd de loopplank op en af kan gaan.

Conclusie

Het kiezen van de juiste loopplank voor je hond kan jullie leven een pak makkelijker maken nadien.

Waar je hond voordien begrenst was om in de auto of op hogere oppervlaktes te geraken, kan hij nu zelfstandig toch deze plekken bereiken.

Dit is bevordelijk voor zijn vrijheid en zijn zelfvertrouwen.

Heb jij al een loopplank gebruikt voor je hond?

Laat me dan gerust weten in de commentaar hoe jullie ervaring was, ik ben altijd benieuwd te lezen hoe jullie ervaring is.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.