Vizslas.be is op Instagram!

Volg alle tips en nieuwtjes vanaf nu mee op ons instagram account!
TIP: Er komt een Giveway aan van € 150. Hou onze pagina in de gaten!

5x beste oorreiniger hond [+ praktisch stappenplan]

Ben je op zoek naar een oorreiniger voor je trouwe viervoeter, maar weet je niet waar je op moet letten?

Geen zorgen, je bent hier op de juiste plek beland!

In deze uitgebreide gids bespreken we de beste oorreinigers voor honden, vertellen we je precies waarop je moet letten bij het maken van je keuze én hoe je het product moet gebruiken.

Onze top 5 beste oorreiniger hond

Onze top 3 oorreiniger hond toegelicht

Onze favoriet overall

TraumaPet Oordruppels - 50 ml

31,25
as of juni 24, 2024 5:06 am

Het goede aan de Trauma Pet oordruppels zijn de natuurlijke ingrediënten.

Deze milde oorreiniger bestaat uit colloïdaal zilver, gecombineerd met gezuiverd water, isopropanol, glycerine, en natriumbicarbonaat.

Deze samenstelling zorgt ervoor dat je het product met een gerust hart ook preventief kan gebruiken, zonder je zorgen te moeten maken over schadelijke chemicaliën of bijwerkingen.

Je kan het als een milde oorreiniger gebruiken, dan gebruik je het preventief en druppel je 1 tot 2 keer per week 10 tot 20 druppels in de oren van je hond.

Wanneer er toch een probleem opduikt, kan je de dosering verhogen naar 1 tot 2 keer per dag, afhankelijk van de ernst van de klachten.

Dit product heeft niet voor niets fantastische beoordelingen door andere hondenbaasjes.

Aanrader van de dierenarts

Fidavet Surosolve - 125 ml

21,50
as of juni 24, 2024 5:06 am

Fidavet Surosolve oorreiniger wordt door vele dierenartsen aangeraden en wordt in vele hondentrimsalons gebruikt.

Tris-EDTA beschadigt de oppervlakte van bacteriële cellen, wat niet alleen helpt om infecties te bestrijden maar ook de effectiviteit van medische behandelingen kan verbeteren. PCMX werkt om de microbiële balans in het oor te herstellen, terwijl salicylzuur dode huidcellen en overtollig oorsmeer verwijdert. Docusaatnatrium, een reinigingsmiddel, zorgt tenslotte voor een grondige reiniging zonder de gevoelige huid van het oorkanaal te irriteren.

Wat goede aan deze oorreiniger hond is dat het dode huidcellen en oorsmeer aanpakt zonder irritatie te veroorzaken. Dit dankzij de niet-irriterende oplossing met een lage pH-waarde.

Sommige oorproducten kunnen een heel straffe geur hebben, wat hier niet het geval is. Dit mild reinigingsmiddel heeft een heel frisse geur.

Sterkste reiniger

Dr. Ann's Otimax Forte - 90 ml

11,95
as of juni 24, 2024 5:06 am

Dr. Ann’s Otimax Forte is een heel sterke oorreiniger hond, wat het de beste oorreiniger maakt als je hond vieze oren heeft.

Het is ontwikkeld door dierenartsen, die weten wat honden en katten nodig hebben.

De combinatie van hyaluronzuur, D-panthenol, allantoïne, en aloë vera maakt dit niet alleen een krachtige reiniger, maar ook een die de huid voedt, hydrateert en verzacht, ideaal voor dieren die kampen met terugkerende oorproblemen.

Het goede deze oorreiniger voor honden is dat het zowel een kalmerende als een verzorgende eigenschap heeft.

De allantoïne en aloë vera helpen irritaties te verzachten, terwijl D-panthenol en propyleenglycol zorgen voor de nodige hydratatie en verzorging van de huid.

Het kan dus zowel voor je hond preventief gebruikt worden maar is een product dat ook bij ernstig vieze oren werkt.


hond met grote oren

Wat is een oorreiniger hond?

Een oorreiniger voor honden is een speciaal geformuleerde oplossing die gebruikt wordt om de oren van je trouwe viervoeter schoon en gezond te houden.

Deze reinigers zijn ontworpen om oorsmeer, vuil, en puin veilig op te lossen en te verwijderen, terwijl ze ook helpen om de groei van bacteriën en gist tegen te gaan die oorinfecties kunnen veroorzaken. Omdat hondenoren gevoeliger en dieper zijn dan menselijke oren, is het cruciaal om een product te gebruiken dat specifiek voor hen is gemaakt.

Deze producten variëren in type, van vloeistoffen tot gels en schuimen, en kunnen ingrediënten bevatten zoals aloë vera, eucalyptus, of tea tree olie, die bekend staan om hun verzachtende en antiseptische eigenschappen.

Het belang van goede oorhygiëne bij honden

Goede oorhygiëne is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van je hond.

Als je hond vieze oren heeft zijn dit de ideale broedplaatsen voor bacteriën en gist, vooral bij rassen met hangende oren of honden die veel zwemmen.

Het regelmatig schoonmaken van de oren helpt om infecties te voorkomen, die niet alleen pijnlijk zijn voor je hond, maar ook kunnen leiden tot ernstige complicaties.

Oorpijn kan veel pijn veroorzaken controleer dus regelmatig de oren van je hond zodat ook je vroegtijdig problemen kan signaleren.

Dit kan onder andere mijten, poliepen, of vreemde voorwerpen zijn. Zaken die zonder tijdige behandeling tot ernstig ongemak of gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Hoe vaak moet je de oren van je hond schoonmaken?

De frequentie waarmee aangeraden wordt de oren van je hond schoon te maken, hangt af van verschillende factoren.

Zoals het ras, de levensstijl, en de algemene gezondheid van de oren.

Over het algemeen is een goede vuistregel om de oren van je hond eens per maand te controleren en indien nodig schoon te maken.

Honden die vatbaar zijn voor oorproblemen of die veel zwemmen, hebben mogelijk vaker een reiniging nodig. Hier kan je preventief één keer per week een beetje oorreiniger hond gebruiken in beide oren.

Terwijl honden met droge, schone oren wellicht minder vaak schoongemaakt hoeven te worden.

Let altijd op tekenen van irritatie, overmatig krabben, of nare geurtjes, wat kan duiden op een behoefte aan meer routinematig reinigen.

dierenarts die hond zijn oren controleert

Waar moet je op letten bij het aankopen van een oorreiniger voor je hond?

Bij het kiezen van een oorreiniger voor je hond, zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een veilig en effectief product selecteert:

Ingrediënten

Zoek naar natuurlijke, verzachtende ingrediënten zoals aloë vera of kamille, die helpen om de huid te kalmeren en irritatie te verminderen.

Vermijd producten met agressieve chemicaliën of alcohol, die de gevoelige huid in de oren kunnen irriteren.

pH-Balans

Kies een oorreiniger met een pH die speciaal is afgestemd op de behoeften van honden.

Een correcte pH-balans helpt om het natuurlijke evenwicht in de oren te behouden en voorkomt overgroei van bacteriën en gist.

Gebruiksgemak

Overweeg hoe gemakkelijk het product te gebruiken is.

Producten met een zachte applicatortip of die gemakkelijk in het oor kunnen worden aangebracht zonder te morsen, verdienen de voorkeur. Meestal is dit het geval en is de oorreiniger uitstekend toe te passen op een gebruiksvriendelijke manier.

Geur

Hoewel een aangename geur geen indicatie is van effectiviteit, kan het gebruik van een licht geparfumeerde of geurloze reiniger aangenamer zijn voor zowel jou als je hond.

Aanbevelingen

Kijk naar producten die aanbevolen worden door dierenartsen of andere hondenprofessionals.

Hun expertise is waardevol bij het vinden van een betrouwbare oorreiniger. Ik verzamelde alvast onze aanbevelingen zodat je goed geïnformeerd een oorreiniger hond kan kiezen.

hond die schattig kijkt met scheve oren

Zo reinig je de oren van je hond

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je hond kalm en ontspannen is.

Controleer de oren van je hond op tekenen van infectie, irritatie, vreemde voorwerpen, of overmatig oorsmeer.

Zo mag je absoluut geen oorreiniger gebruiken als je hond een geperforeerd trommelvlies heeft. Als je hond last heeft hiervan dan mag je het product zeker niet toedienen.

Als je iets abnormaals opmerkt, is het het beste om de oren van je hond eerst door de dierenarts te laten onderzoeken voordat je verdergaat.

Aanbrengen van de reiniger

Vul de gehoorgang van je hond voorzichtig met de oorreiniger. Steek de mond van flesje niet te diep in de oren, maar laat de druppels mooi druppelen op de oppervlakte van de oren.

Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.

Masseren

Masseer zachtjes de basis van het oor.

Zo kan de oorreiniger goed diep verspreiden en kan het inwerken, waardoor vuil gemakkelijk los komt.

Veeg schoon

Laat je hond zijn kop schudden om het opgeloste vuil en overtollige reiniger te verwijderen.

Gebruik daarna een watje of zachte doek om het zichtbare deel van het oor voorzichtig schoon te maken. Ga niet dieper dan de eerste knokkel.

Gebruik géén wattenstaafjes! Hier kan je schade mee aanrichten in de gehoorgang.

Je kan het product en het overtollige oorsmeer bij de meeste honden vrijwel direct met een watje verwijderen.

Beloon

Hond die beloond wordt met snoepje

Vergeet niet je hond te belonen voor zijn geduld en medewerking. Dit kan met een snoepje of door hem verbaal aan te moedigen. Zo is hij direct gekalmeerd en zal hij de volgende keer het ook met iets positief associeren.

Herhaal dit proces indien nodig, maar voorkom overreiniging om irritatie te vermijden.

Een wekelijkse inspectie is ideaal, dan kan je het in de gaten houden en oordelen of de reiniging nodig is of niet, afhankelijk voor de hoeveelheid vuil.

Veelvoorkomende oorproblemen bij honden

dierenarts die gezondheidscontrole doet bij hond

Regelmatige oorverzorging kan helpen veelvoorkomende problemen te voorkomen, maar het is belangrijk om alert te zijn op tekenen die wijzen op mogelijke oorproblemen:

Oorontstekingen

Symptomen kunnen roodheid, zwelling, onaangename geur, en zichtbaar ongemak of krabben omvatten. Oorontstekingen vereisen vaak veterinaire behandeling.

Oormijt

Kleine parasieten die jeuk en ontsteking veroorzaken, zichtbaar als een donkere, kruimelige afscheiding in het oor.

Gist- en bacteriële infecties

Deze kunnen een sterke geur en overmatige afscheiding veroorzaken. Ze vereisen specifieke behandelingen voorgeschreven door een dierenarts.

Vreemde voorwerpen en poliepen

Deze kunnen ongemak en ontsteking veroorzaken. Symptomen zijn onder andere voortdurend schudden met het hoofd of aan het oor krabben.

Allergieën

Allergieën kunnen ook oorproblemen veroorzaken, waaronder ontstekingen en infecties.

Bij het opmerken van symptomen of gedrag dat duidt op oorproblemen, is het raadzaam om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor diagnose en behandeling.

Oorreiniger hond – Veelgestelde vragen

Wat is een goede oorreiniger voor de hond?

Een goede oorreiniger voor honden is speciaal geformuleerd voor hun gevoelige oren, bevat natuurlijke verzachtende ingrediënten zoals aloë vera of kamille, en heeft een pH die afgestemd is op de huid van honden. Zoek naar producten aanbevolen door dierenartsen. Op onze website vind je onze aanbevelingen met informatie om je te helpen een keuze te maken.

Hoe maak ik de oren van mijn hond schoon?

Inspecteer de oren voor tekenen van problemen. Breng een oorreiniger speciaal voor honden aan in het oor. Masseer de basis van het oor zachtjes. Laat je hond zijn hoofd schudden en veeg daarna het oor schoon met een zachte doek of een watje, gebruik absoluut géén wattenstaafje. Beloon je hond voor zijn geduld.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.