Ontvang 30% korting op je eerste bestelling bij Just Russel dankzij Vizslas.be! 🐾
Help! Mijn hond trekt aan de lijn – Stappenplan & praktische tips
Wandelen met je hond kan een van de meest ontspannende momenten van de dag zijn.
Een heerlijke wandeling aan het begin van de dag of op het einde van een drukke werkdag doet zowel voor jou als je hond goed.
Maar wat als je hond trekt aan de lijn? Weet dat je zeker niet alleen bent, de meeste honden hebben de neiging om te trekken aan de lijn.
Wij leggen je stap voor stap uit hoe je je hond kan leren om te wandelen met een slappe lijn.
Dit met geduld, begrip, en de juiste technieken.
Geduld is een schone zaak
Laten we eerlijk zijn: de meeste honden leren wandelen aan de lijn is geen snel proces.
Je hond leren wandelen zonder trekken vereist tijd, energie, en vooral veel geduld. Maar de investering loont.
Door een sterke connectie op te bouwen met je hond, creëer je een basis van wederzijds vertrouwen en respect. Dit maakt het mogelijk om op lange termijn meer van je hond te vragen.
Negatieve aandacht is ook aandacht
Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat het over het hoofd gezien wordt dat negatieve aandacht ook een beloning is voor je hond.
Het is belangrijk te onthouden dat alle vormen van aandacht, zelfs negatieve, je hond kunnen aanmoedigen in zijn gedrag. Dus ook negatief gedrag.
Als je hond trekt en je reageert door aan de lijn te trekken of plots van richting te veranderen, interpreteert je hond dit als interactie. Dus zonder dat het je bedoeling is zal je zijn ongewenst gedrag aanmoedigen hiermee.
De juiste lijn kiezen
Rollijnen zijn hierbij niet aan te raden wanneer je je hond gaat trainen, omdat ze je hond niet leren om te gaan met spanning op de lijn.
Bij een rollijn is er namelijk voortdurend spanning op de lijn, aangezien deze mee verder rolt of terug in rolt wanneer je hond beweegt.
Zo heeft je hond dus niet de mogelijkheid om een slappe lijn te hebben, waardoor het verkeerd aangeleerd wordt en hij dus niet gaat leren wanneer er geen spanning op de lijn is.
Als je een puppy kan je lijnwenning doen met een lange lijn. Zo kan je je puppy aan het principe van de lijn laten wennen zonder spanning. Dit zorgt ervoor dat je puppy toch al went aan het idee van de lijn, zonder dat hij hinder, in dit geval begrenzing of spanning, ondervindt van de lijn.
Dit voorkomt dat je puppy de lijn associeert met negatieve ervaringen en kan je nadien omschakelen naar een kortere lijn eens je pup gewend is aan het principe van wandelen aan de lijn.
Eens de jonge hond gewend is aan de lange lijn door deze lijn slap te dragen en dit goed gaat, kan je omschakelen naar de korte lijn en gaan trainen om zonder trekken te wandelen.
Bijten in de lijn
Bijt jouw hond in de lijn tijdens het wandelen?
Probeer eerst en vooral te achterhalen waarom je hond het doet.
Bij puppy’s of de jonge hond komt het in het begin vaker voor dat ze in de lijn bijten, aangezien ze de wereld ontdekken met hun tanden. Dus dit kan spelenderwijs bijten in de lijn zijn.
Ook bij volwassen honden kan dit voorkomen, dit is eerder een vorm van frustratie, uiting of stress.
Je eerste reflex is ofwel lachen ofwel dat je aan de lijn trekt. Doe dit niet, want ook hierbij is het een negatieve interactie voor jou, maar dit ziet je hond ook als aanmoediging.
In de plaats daarvan kan je dit afleren door het gedrag te negeren en zodra je hond stopt met bijten hem te belonen. Als hij stopt met bijten heb je namelijk het gewenste gedrag verkregen en beloon je hem met interactie. Dit kan terug verder wandelen zijn of verbale aanmoediging.
Opgepast: wanneer het bijtgedrag echt problematisch is dan is het aan te raden om advies te vragen bij een hondengedragstherapeut. Die samen met jou verder onderzoekt waar dit aangeleerd gedrag vandaag komt en wat jullie hieraan kunnen doen.
Stappenplan: Je hond leren wandelen zonder trekken
Voorbereiding:
Kies de juiste uitrusting: een comfortabele halsband of tuigje, niet-rekbare lijn (dus geen rollijn). Je bent het beste dat je een een korte lijn gebruikt tijdens het trekken aan de riem afleren.
Zorg dat je hond ontspannen is voordat je begint met de training. Je begint de training het best zonder een andere hond erbij. Zodat je je volledig kan focussen op de hond. Je kiest dus best een vertrouwde omgeving, zodat er niet teveel nieuwe prikkels zijn tijdens de training.
Begin met korte sessies:
Start de wandeling wanneer er geen spanning is op de lijn. Je wilt namelijk niet starten met een hond die al volop aan de lijn trekken. Dit kan je doen door je hond te vragen om tot bij jou te komen. Wanneer hij naast jou staat en er geen spanning is op de lijn kan je starten met wandelen.
Start met korte trainingssessies, vooral belangrijk voor puppy’s aangezien ze fysiek nog niet lang kunnen wandelen. Zie hieronder het schema van hoe lang je hond mag wandelen.
Leer de signalen herkennen:
Let op tekenen van spanning op de lijn. Honden zijn vaak voorspelbaar dus hier kan je op inspelen. Dit kan zijn wanneer je hond vooruit begint te lopen of als hij zich klaarmaakt om te sprinten. De meeste honden trekken bijvoorbeeld wanneer ze andere honden zien, hier kan je hierop inspelen. Dit kan kan door je hond op voorhand al vragen om netjes naast je te lopen. Of je kan je hond vragen om te zitten wanneer je weet dat er een trigger passeert. Als je hond zit toon je hem dat dit het gewenste gedrag is in plaats van het trekken.
Reageren op spanning aan de lijn:
Zodra je hond trekt en je spanning op de lijn voelt, zal je stil staan.
Sta stil en wacht tot je hond niet meer aan de riem trekt.
Ga absoluut niet aan de riem trekken, maar houd deze gewoon vast. Verander ook niet resoluut van richting wanneer je hond spanning op de lijn creëert. Onthou hierbij: negatieve aandacht is ook aandacht!
Verwijder de spanning op de lijn:
Wacht tot je hond uit eigen beweging de spanning op de lijn vermindert.
Aan de andere kant heb je de mogelijkheid om je hond te vragen om terug te komen tot bij jou zodat lijn terug slap wordt, dit kan voor je hond duidelijker zijn.
Beloon je hond als hij naar je terugkeert en je een slappe lijn hebt. De beloning kan een verbale beloning zijn, of een snoepje of gewoon verder wandelen. Dit op zich is al een beloning voor de hond.
Hervat de wandeling:
Wanneer de lijn ontspannen is, begin je weer te wandelen.
Dit leert je hond dat hij alleen vooruit kan als de lijn ontspannen is. En dus ook dat dit het gewenste gedrag is dat je van hem wil verkrijgen.
Herhaal en blijf consequent:
Herhaal dit proces elke keer als er spanning op de lijn komt.
Wees consequent. Als je hond leert dat trekken soms wel werkt, zal het moeilijker worden om hem dit af te leren.
Bouw langzaam op:
Verleng geleidelijk de duur van de wandelingen naarmate je hond beter wordt in het lopen zonder te trekken.
Onthoud dat te lange trainingssessies schadelijk kunnen zijn. Dit kan frustratie veroorzaken bij je hond waardoor je verder van huis bent. Dus bouw het trainen geleidelijk aan op. Maar hou in je gedachten dat het een investering is die op termijn meer dan loont.
Wees geduldig:
Geduld is cruciaal. Sommige honden leren snel, terwijl anderen meer tijd nodig hebben.
Vier kleine overwinningen en blijf positief.
Evalueer en pas aan:
Evalueer regelmatig de voortgang en pas de training aan indien nodig.
Overweeg professionele hulp als je geen vooruitgang ziet.
Door deze stappen consequent te volgen, bouw je een sterke band op met je hond en leer je hem om rustig en zonder te trekken aan de lijn te wandelen. Het is een proces van wederzijds begrip en respect, waarbij zowel hond als baasje veel kunnen leren en genieten van de tijd samen.
Onthoud dat deze training veel geduld vereist.
Onze eigen Vizsla heeft na maanden van geduld, doorzettingsvermogen en liefde geleerd om mooi naast ons te wandelen zonder te trekken en doet dit 7 jaar later nog steeds. Investering van tijd en liefde heeft dus meer dan geloond.
Omgaan met krachtige trekkers
Heb je een hond die veel kracht heeft en al trekt?
Dan kan het interessant zijn om een anti-trektuig te overwegen. De veiligheid van jou en je hond staan voorop natuurlijk.
Wanneer je hem niet onder controle hebt dan kan het gevaarlijk zijn voor jullie en de omgeving.
Zoals wanneer het risico bestaat dat je je hond niet onder controle hebt en hij jullie bijvoorbeeld een drukke straat op kan trekken.
Het is heel belangrijk dat je je goed informeert op voorhand alvorens een trektuig te gebruiken!
Sommige trektuigen kunnen meer schade berokkenen dan dat ze goed doen.
Het hondentuig moet dus hondvriendelijk zijn.
Een anti-trektuig waar ik wel tevreden over ben is het tuigje waarbij je de lijn kan bevestigen op de borstkas.
Hierdoor zal de hond zich scheef trekken wanneer hij spanning op de lijn zet en dit vindt hij niet leuk.
Gebruik hier NOOIT een rollijn voor, want deze heeft een constante gespannen lijn en zal je hond scheef trekken.
Want als je hond zich voortdurend scheef zal trekken dan zal hij:
1. De wandeling associeren met ongemak en niet graag meer gaan wandelen met het tuig.
2. Gezondheidsproblemen krijgen op lange termijn. Constant scheef lope is fysiek heel slecht voor hem en hier kan hij op lange termijn gezondheidsproblemen door hebben.
Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden en beste opties, dan raad ik je aan onze blog te lezen over de beste anti-trektuigen.
Aanpakken van probleemgedrag bij trekken aan de lijn
Soms gaat het trekken aan de lijn verder dan een gewoonte en ontwikkelt het zich tot serieus probleemgedrag.
Dit kan gebeuren door verschillende oorzaken, zoals angst, opwinding, of een gebrek aan training. Wanneer het gedrag van je hond ontwikkeld is tot probleemgedrag, is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen.
Zoek de juiste hulp:
Raadpleeg een hondengedragstherapeut:
Als je merkt dat je hond consistent probleemgedrag vertoont tijdens het wandelen, zoals overmatig trekken, agressief reageren naar andere honden of mensen, of wanneer je hond angstig gedrag vertoont. Dan zoek je best hulp bij een gekwalificeerde hondengedragstherapeut.
Kies voor een therapeut die aansluit bij hoe jij met je hond wil omgaan:
Er bestaan veel verschillende trainingsmethoden. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar een trainer die werkt met de connectiemethode. Hier heb ik al de mooiste resultaten mee gezien. De connectiemethode baseert zich op het opbouwen van een positieve, respectvolle relatie tussen jou en je hond.
Het gaat om het begrijpen en beantwoorden van de emotionele behoeften van je hond, wat helpt bij het oplossen van gedragsproblemen op een effectieve en langdurige manier.
Samenwerken aan een oplossing:
Begrijp het probleem:
Een hondengedragstherapeut zal helpen om de onderliggende oorzaken van het probleemgedrag te identificeren.
Ontwikkel een persoonlijk trainingsplan:
Samen met de trainer kun je een op maat gemaakt plan ontwikkelen dat past bij de behoeften van jou en je hond.
Een goede hondengedragstherapeut zal je alle tools geven om er zelf mee aan de slag te gaan. Het heeft niet veel zin dat de trainer het zou overnemen en je hond het trekken aan de lijn afleert. Het is namelijk jij die de wandelingen dagelijks zal doen met je hond, dus jij moet weten hoe je het in het dagelijkse leven moet aanpakken.
Wees consequent:
Het is belangrijk om consequent te zijn met de training en adviezen van de trainer. Gedragsverandering kost tijd en inspanning. Wees bereid hier met je tijd in te investeren.
Geduld en doorzettingsvermogen:
Resultaten vergen tijd:
Onthoud dat gedragsverandering niet van de ene op de andere dag gebeurt. Het vereist tijd, geduld en consistentie.
Vier de kleine overwinningen:
Elke kleine stap in de goede richting is een overwinning en moet worden gevierd. Dit helpt om gemotiveerd te blijven gedurende het proces.
Het aanpakken van probleemgedrag bij het trekken aan de lijn is een traject die zowel voor jou als voor je hond leerzaam en verrijkend kan zijn.
Met de juiste ondersteuning, een duidelijk trainingsplan en een dosis geduld, kan je de band met je hond versterken en samen genieten van ontspannen, aangename wandelingen.
Conclusie
Ik hoop dat jullie waardevolle inzichten en praktische tips hebben opgedaan.
Dat deze blog jullie helpt om niet alleen het trekken aan de lijn af te leren, maar ook om de relatie met jullie trouwe viervoeters te versterken.
Onthoud dat het opbouwen van een goede relatie met je hond gebaseerd is op wederzijds begrip, geduld en consistentie.
Ik ben ervan overtuigd dat de connectiemethode en de hier besproken technieken jullie zullen ondersteunen in het creëren van een sterke, liefdevolle band.
Deze band maakt elke wandeling, hoe kort of lang ook, een ontspannen ervaring met verbinding. In plaats van een race met een trekkende hond.
Laat het gerust weten in de reactie wat jou ervaring is met wandelen met je hond aan de lijn en als je hier nog vragen over hebt.