Veiligheid bij het geven van zelf gemaakte hondenijsjes

Laten we eerlijk zijn: Er is weinig dat kan tippen aan de vreugde die je voelt wanneer je je harige vriend ziet genieten van een verfrissend hondenijsje op een hete zomerdag

Maar heb je ooit stilgestaan bij de veiligheid van hondenijsjes? 

Vandaag duiken we dieper in dit onderwerp, want veiligheid is immers even belangrijk als plezier, toch?

Kies voor hondvriendelijke ingrediënten

Zoals we in onze blogpost hebben besproken over ingediënten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je moet vermijden bij het maken van hondensnacks, waaronder hondenijsjes. Denk aan chocolade, cafeïne, xylitol, druiven, rozijnen, uien, knoflook en alcohol. Zorg ervoor dat je ijsje deze ingrediënten niet bevat.

Als je weet dat je hond een bepaalde intolerantie of allergie heeft, vermijd deze dan ook koste wat kost. Er zijn ook voor honden met overgewicht genoeg alternatieven om toch te kunnen smullen zodat ze steeds voldoen aan hun uitzonderlijke voedingsbehoeften.

Let op de maat

Grootte doet er wel degelijk toe als het gaat om hondenijsjes. Te grote ijsjes kunnen een verstikkingsgevaar vormen, vooral voor kleine honden. Maak de ijsjes dus passend voor de grootte van je hond.

Daarnaast kan te veel kouode voeding ook problemen veroorzaken voor het spijsverteringssysteem. Wees dus altijd voorzichtig met welke maat je aan de slag gaat.

Houd rekening met temperatuur

Te koud ijs kan pijnlijk zijn en kan er voor zorgen dat hun tong vast vriest aan het ijs. Wacht een paar minuten voordat je het ijsje aan je hond geeft om te voorkomen dat het te koud is.

Kun je niet zo lang wachten? Spoel het hondenijsje dan eerst af onder lauw water.

Aan een stokje of niet?

Hoewel een ijsje aan een stokje er misschien schattig uitziet, kan het stokje een potentieel gevaar zijn. Het kan leiden tot verstikking of letsel aan de mond en keel van je hond. Het is het beste om te kiezen voor ijsvormen zonder stokjes of om het ijsje te serveren in een kom of bakje.

Wil je toch een stokje in je hondenijsje? Kies dan voor een eetbare hondensnack dat dienst kan doen als een stokje. Zo ziet het er net echt uit, maar is het helemaal eetbaar zonder verstikkingsgevaar.

Geef met mate

Hoewel hondenijsjes een heerlijke traktatie zijn, mogen ze niet de hoofdmaaltijd van je hond vervangen. Te veel ijsjes kunnen leiden tot maagproblemen of gewichtstoename. Het is altijd het beste om met mate te geven.

Honden ijsje met banaan en pindakaas.

Hou je hond in de gaten

Zoals altijd is het belangrijk om je hond in de gaten te houden terwijl hij zijn ijsje eet. Kijk uit voor tekenen van ongemak of verstikking. Als je hond moeite heeft met het ijsje, neem het dan meteen weg. Zorg er ook voor dat je hond niet gaat schrokken om eventuele ongemakken te voorkomen.

Als je weet dat je hond schrokt, probeer dan eens om smeerkaas in een KONG te smeren en dit een half uurtje in de diepvries te leggen. Dit kan voor velen toch een verfrissende snack zijn zonder het gevaar op schrokken en andere ongemakkelijke situaties.

Onze recepten:

Conclusie

Het veilig houden van je hond tijdens de zomerhitte is net zo belangrijk als ervoor zorgen dat ze het naar hun zin hebben. Door rekening te houden met de veiligheidsaspecten van hondenijsjes, kun je je hond een zorgeloze, koele traktatie bieden. Herinner je je nog het stralende gezicht van je hond de laatste keer dat hij een ijsje at? 

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *