Wat mag een hond niet eten? Een compleet overzicht.

We weten allemaal dat die trouwe ogen van onze viervoeter maar al te graag meekijken als we aan tafel zitten. Een stukje van dit, een hapje van dat… Voor je het weet, geef je jouw hond iets wat schadelijk voor hem kan zijn.

Stel je voor: een onschuldige snack die een gezellige avond verandert in een spoedrit naar de dierenarts. Het is de nachtmerrie van elke hondeliefhebber!

In dit artikel duiken we dieper in de voedingsmiddelen die je liever niet deelt met je beste vriend. Wat mag je hond eten en wat mogen honden absoluut niet? Lees verder en zorg dat jouw hond altijd veilig en gezond blijft!

Deze lijst producten zijn giftig voor honden

  1. Chocolade: Bevat theobromine, wat giftig kan zijn voor honden. Vooral pure chocolade en cacaopoeder zijn gevaarlijk. Witte chocolade is niet giftig maar wel erg vet wat ook gevolgen kan hebben zoals braken bij overmatige consumptie.
  2. Avocado: De pit, schil en het vruchtvlees bevatten persin, wat giftig is voor honden.
  3. Druiven & rozijnen: De exacte stof die problemen veroorzaakt, is nog onbekend, maar zelfs een kleine hoeveelheid kan nierfalen veroorzaken.
  4. Alcohol: Kan leiden tot vergiftiging, ademhalingsproblemen, in coma raken en in ernstige gevallen tot de dood.
  5. Uien & knoflook: Kan leiden tot bloedarmoede bij honden, vooral als ze rauw zijn.
  6. Cafeïne: Te vinden in koffie, thee en sommige energiedrankjes. Zeer giftig en kan leiden tot snelle hartslag, rusteloosheid en overlijden.
  7. Xylitol: Een zoetstof die in veel suikervrije producten zit, zoals kauwgom en snoep. Kan leiden tot insulinepiek en leverfalen.
  8. Rauwe eieren: Er is een risico op salmonella, en er wordt ook gezegd dat ze bepaalde vitaminen kunnen absorberen, hoewel dit een punt van discussie is onder deskundigen.
  9. Pittig voedsel: Kan maagklachten veroorzaken en is simpelweg niet aangenaam voor je
  10. Pruimen en perziken: Vooral de pitten kunnen een obstructie veroorzaken en bevatten cyanide.
  11. Rauwe gistdeeg: Kan uitzetten in de maag en alcohol produceren.
  12. Korstmos: Sommige varianten kunnen giftig zijn en leiden tot orgaanschade.
  13. Tabak: Nicotine kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken, zoals hyperactiviteit, snelle hartslag en zelfs de dood.
  14. Pitten van fruit: Veel fruitpitten bevatten cyanide, wat giftig is voor honden. Denk maar aan pitten van appels en peren.
  15. Rauwe aardappel: In het bijzonder groene delen die solanine bevatten.
  16. Zout: Overmatig zout kan leiden tot zoutvergiftiging bij honden, wat symptomen zoals braken, diarree, hoge lichaamstemperatuur en zelfs dodelijke toevallen kan veroorzaken.
  17. Champignons: Terwijl sommige champignons veilig kunnen zijn, zijn er ook giftige varianten die ernstige symptomen kunnen veroorzaken, zoals buikpijn, lever- en nierschade, en neurologische aandoeningen.
  18. Rauw varkensvlees: Kan een virus bevatten dat de pseudorabies (ook bekend als Aujeszky’s ziekte) veroorzaakt, wat dodelijk kan zijn voor honden. Bovendien kan rauw vlees andere schadelijke bacteriën bevatten.
  19. Zuivelproducten: Veel honden hebben lactose intolerantie en dit kan diarree veroorzaken of andere spijsverteringsproblemen krijgen als ze melk of zuivelproducten consumeren.
  20. Rauwe vis: Sommige vissen kunnen parasieten bevatten die “visziekte” veroorzaken, wat kan leiden tot koorts, braken en gezwollen lymfeklieren.
  21. Noten, vooral macadamianoten en walnoten: Macadamianoten zijn giftig voor honden, maar andere noten, zoals walnoten, kunnen ook schadelijk zijn en neurologische symptomen veroorzaken.

Opgelet, dit is geen uitputtende lijst met giftige voedingsmiddelen. Het is altijd belangrijk om bij twijfel de dierenarts te raadplegen als je vermoedt dat je hond iets giftigs heeft gegeten.

Welke producten zijn gevaarlijk voor honden om te eten?

  1. Kippenbotjes: Ze kunnen splinteren en scherpe punten vormen, wat kan leiden tot verstikking, inwendige snijwonden of obstructie in het spijsverteringskanaal.
  2. Spareribs en ribbetjes: Net zoals kippenbotten kunnen deze ribbetjes splinteren en een gevaar vormen voor je trouwe viervoeter.
  3. Gekookte botten: In tegenstelling tot rauwe botten kunnen gekookte botten gemakkelijk splinteren en soortgelijke gevaren opleveren als kippenbotjes.
  4. Vet voedsel en gefrituurd eten: Te veel vet kan leiden tot pancreatitis, een pijnlijke en potentieel gevaarlijke ontsteking van de alvleesklier.
  5. Maïskolven: Niet giftig op zich, maar kan verstikkingsgevaar opleveren of een obstructie in het spijsverteringskanaal veroorzaken.

Wat te doen als je hond een van deze producten heeft gegeten?

Heeft je hond een giftige stof gegeten? Ontdekken dat je trouwe viervoeter iets schadelijks of giftigs heeft binnengekregen kan een schrikreactie teweegbrengen. Maar onthoud: kalmte kan je redden.

Begin met het direct bellen van je dierenarts. In situaties zoals deze is hun expertise van onschatbare waarde. Als je precies weet wat je hond heeft gegeten en hoeveel, deel deze informatie dan met de dierenarts. Dit helpt hen bij het geven van specifiek advies. Mocht het product in een verpakking hebben gezeten, bewaar die dan, want het kan nuttige informatie bevatten voor de behandeling.

Hoewel je misschien geneigd bent om je hond te laten braken, is het cruciaal om dit niet te doen tenzij je dierenarts dit expliciet aanbeveelt. Sommige stoffen kunnen namelijk meer schade aanrichten wanneer ze opnieuw worden opgebracht. Vooral scherpe voorwerpen en splinters.

Boven alles, blijf bij je hond en stel hem gerust. Stress kan de situatie alleen maar erger maken. En onthoud altijd: voorkomen is beter dan genezen. Door jezelf te informeren en risicovolle producten uit de buurt van je hond te houden, blijft je maatje veilig en gezond.

De eerste symptomen van vergiftiging bij honden

Honden zijn niet de meest kieskeurige dieren als het gaat over voeding. Een vergiftiging herkennen is niet altijd even gemakkelijk, vooral omdat symptomen soms pas later verschijnen, maar wel essentieel. Toch zijn er enkele tekenen die een belletje kunnen doen rinkelen.

Allereerst kan het gedrag van je hond een indicatie geven. Is hij onrustig of juist ongewoon rustig? Plast hij meer dan normaal of juist helemaal niet? Dit zijn allemaal tekenen om alert op te zijn.

Daarnaast zijn er enkele algemene symptomen van vergiftiging, zoals:

  • Overmatig braken of diarree
  • Onverwachte bloedingen
  • Een verhoogde dorst gevolgd door frequenter plassen of juist een opgehouden urine
  • Opvallende gedragsveranderingen, zoals agitatie of desoriëntatie
  • Een onregelmatige hartslag

Als je merkt dat je hond zich niet helemaal lekker voelt, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Het kan zijn dat je daadwerkelijk hebt gezien dat hij iets heeft gegeten wat niet bedoeld was voor honden consumptie, maar het is ook mogelijk dat je hond iets naar binnen heeft gewerkt buiten je zicht.

Een overzicht van veelgestelde vragen over: ‘wat mogen honden niet eten?’

Mag een hond brood eten?

Ja, een hond mag brood eten. Brood op zich is niet schadelijk voor honden en kan af en toe als traktatie worden gegeven. Echter, het is belangrijk om te weten dat brood geen essentiële voedingsstoffen bevat die bijdragen aan de gezondheid van je hond. Bovendien kan te veel brood leiden tot gewichtstoename. Wees ook voorzichtig met broden die extra ingrediënten bevatten, zoals rozijnen of chocolade, omdat deze wel giftig kunnen zijn voor je hond. Als je je hond brood wilt geven, geef dan kleine hoeveelheden en houd het simpel zonder toegevoegde ingrediënten.

Mag een hond chocolade eten?

Nee, een hond mag absoluut geen chocolade eten. Chocolade bevat stoffen genaamd theobromine, die zeer giftig zijn voor je hond. Zelfs kleine hoeveelheden chocolade kunnen symptomen veroorzaken zoals braken, diarree, snelle hartslag en zelfs epileptische aanvallen. In ernstige gevallen kan het eten ervan leiden tot de dood. Het is dus van cruciaal belang dat je chocolade en chocoladehoudende producten buiten bereik van je hond houdt.

Mag een hond druiven eten?

Nee, een hond mag geen druiven eten. Druiven, en ook rozijnen, zijn uiterst giftig voor honden. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken, wat kan leiden tot acuut nierfalen. De exacte oorzaak waarom druiven giftig zijn voor honden is nog niet volledig begrepen, maar het risico is duidelijk

Mag een hond ei eten?

Ja, een hond mag ei eten, maar de manier waarop het ei bereid is, maakt wel degelijk een verschil.

Rauw ei: Sommige hondenbezitters geven hun honden rauwe eieren als onderdeel van een rauw voedingsdieet. Terwijl het rauwe eiwit op zich niet schadelijk is voor de meeste honden, kan het rauwe eigeel een enzym bevatten dat biotine afbreekt. Dit kan leiden tot huid- en vachtproblemen. Daarnaast is er altijd een risico op salmonella bij het voeren van een rauw ei.

Gekookte of gebakken eieren: Deze zijn veilig voor honden om te eten. Sterker nog, ze zijn een uitstekende bron van eiwitten en kunnen een gezonde aanvulling zijn op het dieet van je hond. Wanneer je eieren kookt of bakt voor je hond, zorg er dan voor dat je geen zout, boter, olie of kruiden toevoegt.

Mogen honden blauwe bessen eten?

Ja, honden mogen blauwe bessen eten. Deze bessen zijn zelfs heel gezond voor honden! Ze zitten boordevol antioxidanten, vitamines en vezels, wat kan bijdragen aan een gezonde huid, vacht en algehele welzijn van je hond.

Mogen honden appels eten?

Ja, honden mogen appels eten. Appels zijn een goede bron van vezels, vitamine A en vitamine C. Ze kunnen een gezonde, knapperige traktatie zijn voor je hond wanneer ze met mate worden gegeven. Let wel op met de pitten en het klokhuis. Deze pitten bevatten cyanide en kunnen zich ophopen als je hond vaak appels eet.

Mag een hond tomaat eten?

Ja, honden mogen tomaten eten, maar er zijn enkele belangrijke kanttekeningen bij te maken. Rijpe tomaten zijn over het algemeen veilig voor honden om te consumeren in kleine hoeveelheden. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, C en K, evenals vezels.

Echter, groene, onrijpe tomaten, evenals de stengels en bladeren van de tomatenplant, bevatten een stof genaamd tomatine, wat giftig kan zijn voor honden. In grote hoeveelheden kan tomatine vergiftigingssymptomen veroorzaken zoals braken, het kan diarree veroorzaken, zwakte en epileptische aanvallen.

Mogen honden banaan eten?

Ja, honden mogen bananen eten. Bananen zijn een uitstekende bron van vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine B6 en kalium. Ze zijn ook rijk aan vezels, wat goed kan zijn voor de spijsvertering van je hond.

Mag een hond kaas eten?

Ja, honden mogen kaas eten, maar er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Kaas is een bron van proteïne en calcium en kan, als het met mate wordt gegeven, een smakelijke traktatie zijn voor je hond.

Echter, niet alle kazen zijn gelijk. Sommige kazen kunnen rijk zijn aan vet, dus het is raadzaam om magere kaasopties te kiezen als je je hond wilt trakteren. Bovendien zijn sommige honden lactose-intolerant, wat betekent dat ze moeite hebben met het verteren van zuivelproducten. Als je hond na het eten van kaas tekenen van maagklachten vertoont, zoals gas, diarree krijgen of overgeven, is het misschien beter om kaas uit zijn dieet te weren.

Zijn eikels giftig voor honden?

Ja, eikels zijn giftig voor honden. Eikels bevatten een stof genaamd tannine, die voor honden giftig kan zijn wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Het inslikken van eikels kan leiden tot maagklachten, braken, diarree en, in ernstigere gevallen, nierfalen of obstructies in het spijsverteringsstelsel.

Mag een hond kip eten?

Ja, honden mogen kip eten, maar ze mogen absoluut geen kippenbotten consumeren. Kip is een uitstekende bron van proteïne en wordt vaak gebruikt in veel commerciële hondenvoeders vanwege de voedingswaarde. Het is echter essentieel dat de kip gaar is en vrij van botten voordat je het aan je hond geeft. Je hond eet het best een evenwichtig dieet en kip kan hier zeker onderdeel van uitmaken.

Mag een hond pindakaas eten?

Een hond mag pindakaas eten, maar enkel als het suikervrije pindakaas is. Kies dus steeds voor 100% pure pindakaas zonder toevoegingen. Eten honden van pindakaas met zoetstoffen in dan kan dit lijden tot vergiftiging.

Mag een hond aarbeien eten?

Ja, honden mogen aardbeien eten. Aardbeien zijn zoet, sappig en zitten vol met gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, vezels en antioxidanten die ook voordelig kunnen zijn voor honden.

Mag een hond pasta eten?

Ja, honden mogen pasta eten, maar het is het beste als het plain en goed gekookt is. Pasta op zichzelf is geen schadelijk voedsel voor honden en kan dienen als een bron van koolhydraten. Echter, het is belangrijk om de pasta te serveren zonder sauzen of kruiden die ingrediënten kunnen bevatten die schadelijk zijn voor honden, zoals ui of knoflook.

Mag een hond komkommer eten?

Ja, honden mogen zeker komkommer eten. Komkommers zijn knapperig, hydraterend en laag in calorieën, wat ze tot een uitstekende traktatie maakt voor honden, vooral voor degenen die op hun gewicht moeten letten.

Komkommers zijn niet alleen verfrissend, maar bevatten ook nuttige voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine C, en magnesium. Ze bevatten geen schadelijke stoffen voor honden en zijn vrij van vet en oliën, waardoor ze een gezonde snack zijn.

Mag een hond spinazie eten?

Ja, honden mogen spinazie eten, maar met mate. Spinazie zit vol met voedzame vitamines, mineralen en antioxidanten die ook voordelig kunnen zijn voor honden. Echter, spinazie bevat ook oxaalzuur, dat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor honden door het belemmeren van het lichaam’s vermogen om calcium op te nemen. Dit kan leiden tot nierproblemen op de lange termijn.

Voor de meeste honden zijn kleine hoeveelheden spinazie geen probleem en kunnen ze zonder zorgen worden gegeven. Het is echter belangrijk om de inname te beperken en ervoor te zorgen dat de spinazie goed is gewassen om mogelijke pesticiden te verwijderen.

Interessante artikels:

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *