Dé populairste hondenrassen in 2023!

Als hondenliefhebber ben ik altijd geïnteresseerd in de verschillende populairste hondenrassen (ook de niet populaire hondenrassen uiteraard) die er zijn.

Maar hoe bepaal je eigenlijk welke hondenrassen het meest populair zijn? In deze blog zal ik je laten zien wat volgens ons en onze lezers de populaire hondenrassen van het jaar zijn en waarom.

Criteria voor het bepalen van populariteit

We hadden verschillende manieren om te bepalen welke hondenrassen het meest populair zijn. De manier die wij toepassen was kijken naar hoeveel registraties er zijn bij kennelclubs en organisaties. Dit geeft een goede indicatie van welke hondenrassen het meest gefokt en geregistreerd worden.

Daarnaast zijn er veel zaken die hier invloed op hebben. Denk maar aan televesie series, films en reclame. Zo kent de Corgie bijvoorbeeld een eenorme stijging in populariteit sinds de serie ‘The Crown’.

De Top 10 meest populaire hondenrassen van het jaar

En dan is het nu tijd om de meest populaire hondenrassen van het jaar te onthullen. Maar wie of wat is het populairste hondenras? Je leest het hier!

Labrador Retriever

De labrador retriever is absoluut een van de populairste hondenrassen ter wereld, en het is niet moeilijk om te zien waarom. Het is misschien wel hét populairste hondenras als we kijken naar de cijfers.

De Labrador Retriever staat bekend als vriendelijke hond met een aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn de perfecte gezinshond en hebben een uitstekende reputatie als grote liefhebber van jonge kinderen. Labradors zijn ook intelligente en actieve honden, en ze zijn vaak in dienst als hulphonden voor mensen met een handicap of als zoek- en reddingshonden.

Een van de belangrijkste kenmerken van de Labrador Retriever is hun liefde voor water. Ze zijn helemaal verzot op zwemmen en zijn daarom uitstekende metgezellen voor mensen die van zwemmen, varen of andere wateractiviteiten houden. Ze hebben ook een hoog energieniveau en hebben veel beweging nodig, dus als je van wandelen, joggen of spelen houdt, dan zal een Labrador Retriever een fantastische metgezel zijn. Dit komt voornamelijk omdat de Labrador retriever oorspronkelijk gefokt werd voor de jacht.

Een Labrador Retriever is ook zeer gemakkelijk te trainen en heeft een zacht karakter, waardoor ze perfect zijn voor eigenaren die op zoek zijn naar een gehoorzame en trouwe hond. Ze hebben ook een dichte, waterafstotende vacht die hen beschermt tegen koud en nat weer, waardoor ze in bijna elk klimaat kunnen leven.

Duitse Herdershond

De Duitse Herder is een prachtig hondenras dat al vele jaren bekend staat om zijn loyaliteit, intelligentie en veelzijdigheid. Dit ras staat ook bekend om zijn werkethiek en wordt vaak ingezet als politiehond, diensthond of als hulphond voor mensen met een handicap.

De Duitse Herdershond behoort tot de middelgrote tot grote honden, met een krachtige bouw en een waakzame uitstraling. Ze hebben een zeer stabiel temperament en zijn zeer beschermend over hun gezin. Deze honden zijn zeer loyaal, gehoorzaam en hechten zich sterk aan hun eigenaren.

Een ander belangrijk kenmerk van de Duitse Herder is hun hoge intelligentie en trainbaarheid. Ze zijn zeer gemotiveerd om te leren en zijn snel in staat om nieuwe opdrachten en trucs te leren. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt als hulphond, speurhond, reddingshond en als waakhond.

De Duitse Herdershond heeft een dikke vacht die zorgt voor een goede bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Ze hebben wel wat onderhoud nodig en moeten regelmatig worden geborsteld en getrimd.

In het algemeen is de Duitse Herder een geweldige hond voor gezinnen die op zoek zijn naar een loyale, intelligente en veelzijdige hond.

Golden Retriever

De Golden Retriever is een prachtig en geliefd ras dat bekend staat om zijn vriendelijke persoonlijkheid en veelzijdige vaardigheden. Deze honden zijn middelgroot van formaat, met een dichte, goudkleurige vacht die hen een kenmerkende uitstraling geeft.

Golden Retrievers zijn zeer sociaal en aanhankelijk en staan bekend als geweldige gezinshonden. Ze zijn loyaal en gemakkelijk in de omgang, en ze houden ervan om tijd door te brengen met hun mensen. Deze honden zijn ook zeer intelligent en trainbaar, waardoor ze geschikt zijn voor vele doeleinden, zoals hulphonden, speurhonden en jachthonden.

Een ander kenmerk van de Golden Retriever is hun liefde voor water. Deze honden zijn geweldige zwemmers en genieten van alle wateractiviteiten, zoals zwemmen en spelen in meren en rivieren.

Golden Retrievers hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen koud weer en vochtige omstandigheden. Ze hebben echter wel regelmatig onderhoud nodig om klitten te voorkomen en hun vacht gezond te houden.

In het algemeen is de Golden Retriever een geweldig ras voor eigenaren die op zoek zijn naar een vriendelijke, intelligente en veelzijdige hond. Deze honden zijn gemakkelijk in de omgang en hebben niet veel speciale verzorging nodig, waardoor ze geschikt zijn voor zowel ervaren als beginnende hondenbezitters.

Border Collie

De Border Collie is een fantastisch ras, dat bekend staat om zijn hoge intelligentie en atletische vermogen. Deze honden worden vaak gebruikt voor herderswerk met schapen en zijn zeer energiek en actief met een groot uithoudingsvermogen.

Border Collies hebben een slank en lenig lichaam, dat hen in staat stelt om snel en behendig te bewegen. Ze zijn zeer intelligent en hebben een enorme drive om te werken en te leren. Dit maakt ze zeer geschikt voor behendigheidswedstrijden en andere hondensporten.

Een ander kenmerk van de Border Collie is hun trouwe en toegewijde persoonlijkheid. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en zijn geweldige gezinshonden. Deze honden hebben echter wel veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Border Collies zijn gemakkelijk te trainen en hebben een hoge werkethiek. Ze zijn in staat om complexe taken uit te voeren en zijn geweldig als hulphonden, speurhonden en reddingshonden. Deze honden hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen koud weer, maar ze moeten regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen.

Als je op zoek bent naar een actieve, intelligente en trouwe hond die geschikt is voor hondensport en herderswerk, dan is de Border Collie een geweldige keuze.

Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een prachtig en charmant ras dat bekend staat om zijn vriendelijke persoonlijkheid en unieke uiterlijk. Ze zijn middelgroot van formaat, met een compact lichaam, grote oren en een plat gezicht.

Franse Bulldogs zijn erg sociaal en aanhankelijk en houden ervan om dicht bij hun mensen te zijn. Ze zijn vaak goede gezinshonden en kunnen goed overweg met kinderen. Ze hebben echter wel wat beweging nodig om gezond te blijven en moeten regelmatig worden uitgelaten.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Franse Bulldog is hun platte gezicht. Hoewel dit hen een uniek uiterlijk geeft, kan dit ook ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral bij warm weer. Franse Bulldogs moeten daarom altijd in de gaten worden gehouden en mogen niet te veel worden uitgeput of blootgesteld aan hoge temperaturen.

Franse Bulldogs hebben een korte, glanzende vacht die weinig onderhoud vereist. Ze moeten wel regelmatig worden geborsteld om hun vacht schoon en gezond te houden. Franse Bulldogs zijn ook bekend om hun snurken, dus houd hier rekening mee als je gevoelig bent voor geluid.

Al met al is de Franse Bulldog een geweldige hond voor eigenaren die op zoek zijn naar een vriendelijke en aanhankelijke gezelschapshond. Ze hebben niet veel beweging nodig en zijn gemakkelijk te verzorgen, maar hun platte gezicht vereist wel speciale aandacht om hun gezondheid te behouden.

Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is een charmant en uniek ras dat bekend staat om zijn stoere uiterlijk en zachtaardige persoonlijkheid. Geen wonder dus, dat ook deze bulldog het haalde tot de populaireste hondenrassen. Deze honden zijn middelgroot van formaat, met een brede en gespierde bouw en een kenmerkend rimpelig gezicht.

Engelse Bulldog hebben een zeer rustige en aanhankelijke persoonlijkheid. Ze zijn geweldig als gezinshond en houden van knuffelen en tijd doorbrengen met hun mensen. Hoewel ze van nature rustig zijn, hebben ze wel regelmatig lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven.

Een ander kenmerk van de Engelse Bulldog is hun loyaliteit en beschermende instinct. Ze zijn zeer toegewijd aan hun gezin en zijn bereid om hen te beschermen tegen potentiële bedreigingen.

Engelse Bulldog hebben een korte, glanzende vacht die weinig onderhoud vereist. Ze moeten echter wel regelmatig worden geborsteld om hun vacht schoon en gezond te houden. Ze zijn vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, dus het is belangrijk om hun gezondheid in de gaten te houden en regelmatig naar de dierenarts te gaan.

Over het algemeen is de Engelse Bulldog een geweldige hond voor eigenaren die op zoek zijn naar een zachtaardige en aanhankelijke gezelschapshond. Deze honden hebben een unieke uitstraling en een prachtige persoonlijkheid die hen tot een favoriet maken bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Rottweiler

De Rottweiler is een krachtig en indrukwekkend ras dat bekend staat om zijn loyaliteit en beschermende instinct. Ze zijn een middelgrote tot grote hond, met een sterke en gespierde bouw.

Rottweilers zijn zeer loyaal aan hun eigenaar en staan bekend als geweldige waakhonden en beschermers. Ze hebben een uitstekende werkethiek en zijn zeer intelligent en trainbaar.

Hoewel Rottweilers soms een intimiderende uitstraling hebben, zijn ze in werkelijkheid vaak zacht en liefdevol met hun gezin. Ze zijn geweldig als gezelschapshond en houden ervan om tijd door te brengen met hun mensen. Ze hebben echter wel veel lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven.

In het algemeen is de Rottweiler een geweldig ras voor eigenaren die op zoek zijn naar een beschermende, loyale en intelligente hond. Deze honden zijn gemakkelijk te trainen en hebben een uitstekende werkethiek, waardoor ze geschikt zijn voor vele doeleinden, van gezelschapshond tot diensthond.

Boxer

De Boxer is een prachtig en energiek ras dat bekend staat om zijn speelse persoonlijkheid en atletische vermogen. Deze honden zijn middelgroot van formaat, met een gespierd en atletisch lichaam en een kenmerkend rimpelig gezicht.

Boxers hebben een zeer levendige persoonlijkheid en staan bekend als geweldige gezinshonden. Ze zijn zeer sociaal en aanhankelijk en houden ervan om dicht bij hun mensen te zijn. Deze honden hebben veel lichaamsbeweging nodig en zijn geweldig als je op zoek bent naar een actieve metgezel die graag wandelt, jogt of speelt.

Een ander kenmerk van de Boxer is hun trainbaarheid. Ze zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geschikt zijn voor vele doeleinden, van gezelschapshond tot diensthond.

Boxers hebben een korte, glanzende vacht die weinig onderhoud vereist. Ze moeten echter wel regelmatig worden geborsteld om hun vacht schoon en gezond te houden. Ze zijn vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en hartproblemen, dus het is belangrijk om hun gezondheid in de gaten te houden en regelmatig naar de dierenarts te gaan.

Berner sennenhond

De Berner Sennenhond is een prachtig en majestueus ras dat bekend staat om zijn vriendelijke en aanhankelijke persoonlijkheid. Deze honden zijn groot van formaat, met een dichte en pluizige vacht die hen beschermt tegen koud weer.

Berner Sennenhonden zijn zeer loyaal aan hun eigenaar en staan bekend als geweldige gezinshonden. Ze zijn zachtaardig en geduldig met kinderen en houden ervan om dicht bij hun mensen te zijn. Deze honden hebben veel lichaamsbeweging nodig en zijn geweldig als je op zoek bent naar een actieve metgezel die graag wandelt, jogt of speelt.

Een ander kenmerk van de Berner Sennenhond is hun trainbaarheid. Ze zijn zeer intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geschikt zijn voor vele doeleinden, van gezelschapshond tot diensthond.

Berner Sennenhonden hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen kou en vocht. Ze moeten echter wel regelmatig worden geborsteld om hun vacht gezond te houden en klitten te voorkomen. Ze zijn vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en maagtorsie, dus het is belangrijk om hun gezondheid in de gaten te houden en regelmatig naar de dierenarts te gaan.

Chihuahua

De Chihuahua is een klein en schattig ras dat bekend staat om zijn levendige en eigenzinnige persoonlijkheid.

Chihuahua hebben een zeer levendige persoonlijkheid en staan bekend als geweldige gezelschapshonden. Ze zijn zeer sociaal (als ze gesocialiseerd worden) en aanhankelijk en houden ervan om dicht bij hun mensen te zijn. Deze kleine hond heeft niet veel lichaamsbeweging nodig en zijn geweldig als je op zoek bent naar een kleine metgezel die graag binnen blijft.

Een ander kenmerk van de Chihuahua is hun intelligentie en nieuwsgierigheid. Ze zijn zeer slim en kunnen gemakkelijk worden getraind, maar ze hebben wel een eigenzinnige persoonlijkheid die soms uitdagend kan zijn. Deze honden zijn ook bekend om hun waakzaamheid en zullen graag hun eigenaar beschermen.

Eervolle vermeldingen

Naast onze top van populaire hondenrassen van het jaar zijn er ook nog een aantal eervolle vermeldingen. Zo zijn er nog heel wat rassen die we ook vaak zien passeren. Een aantal eervolle vermeldingen zijn:

Ook deze zijn erg populaire hondenrassen die we vaak zien terugkeren bij hondenliefhebbers. Wat is jouw favoriet? Laat het weten in een comment!

Het kiezen van het juiste hondenras

Voordat je een hond aanschaft is het belangrijk om goed na te denken over welk hondenras het beste bij jou en je levensstijl past. Verschillende hondenrassen hebben immers verschillende behoeftes en eigenschappen. Zo hebben sommige rassen meer beweging nodig dan andere rassen en zijn sommige rassen meer geschikt voor gezinnen met kinderen dan andere rassen.

Overwegingen voordat je een hond aanschaft

Als je overweegt om een hond aan te schaffen zijn er een aantal overwegingen die je moet maken. Zo is het belangrijk om te kijken naar de kosten die bij het houden van een hond komen kijken, zoals voeding, dierenartsbezoek en verzorging. Ook is het belangrijk om na te denken over wie voor de hond gaat zorgen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Conclusie

Dit zijn volgens onze redactie de populairste hondenrassen van het jaar. Het is een lijst waar werkelijk alles tussenstaat. Je vind er rashonden met langhaar, korthaar, kleine en grote honden. Werkelijk voor iedereen wat wils!

Heb jij een voorkeur voor een van deze populaire hondenrassen? Laat het ons weten in een reactie.


Bekijk hier onze andere artikelen:

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *