Help! Mijn vizsla graaft putten

Is je lieftallige vizsla fan van een maanlandschap? De kans is groot dat jij hier minder grote fan van bent. Zoals de meeste baasjes zie je jouw vizsla liever niet graven in de tuin. 

Eerst moet je achterhalen waarom jouw vizsla putten graaft. Zoals je wel weet heeft de Hongaarse staander een groot jachtinstinct. Dit kan er wel voor iets tussen zitten dat er putten verschijnen in jouw tuin. 

Er zijn verschillende oorzaken waarom jouw vizsla putten graaft. Eens je de oorzaak gevonden hebt, kan je kijken met welke actie je dit het beste kan mijden. 

Waarom graaft mijn vizsla putten? 

Teveel energie

Onze Hongaarse viervoeters staan erom bekend om veel energie te hebben. Wanneer de vizsla zijn dagelijkse behoefte naar beweging niet ingevuld wordt, kan dit zich uiten in ongewenst gedrag. En graven is hier een voorbeeld van. 

Zorg ervoor dat je vizsla voldoende beweging gehad heeft zodat hij/zij niet zelf op zoek gaat naar een ongewenste invulling. 

Vizsla’s zijn heel intelligente honden die voldoende uitdaging nodig hebben om voldaan te zijn. Pas natuurlijk ook op dat je jouw vizsla niet overprikkeld, dan kan je een onrustige hond krijgen. Tips hiervoor kan je lezen in deze blog ‘wanneer wordt je vizsla rustiger?’

Niet weten wat te doen in de tuin

Omdat de vizsla een zenuwachtig, energiek ras is moet je hem soms helpen om te tonen wat te doen met deze energie. 

Misschien weet je hond niet wat gedaan wanneer je aan het tuinieren bent? En gaat hij vervolgens zelf op zoek naar een activiteit om zijn tijd buiten mee in te vullen. 

Wanneer je nog een jonge hond hebt, kan de leeftijd ook vaak de oorzaak zijn. Onder één jaar leert jouw vizsla alle tips en trics van gewenst gedrag van het baasje. Dus toon hem wat je wel wilt dat hij doet in de tuin.

Gaat op zoek naar andere tuinbewoners 

Dit is een heel vaak voorkomende oorzaak bij de Hongaarse jachthond. Ze hebben een prima speurneus en een groot jachtinstinct. 

Dus die molshoop of het konijnenhol ruikt heel aantrekkelijk en stimuleert de vizsla om zelf op ondergronds onderzoek te gaan. Onze sociale vizsla is vaak heel nieuwsgierig naar andere dieren.

Krijgt hier aandacht mee

Heb je in het verleden elke keer geroepen of gevloekt tegen je vizsla wanneer je hem jouw aangelegde tuin zag omspitten? Dan kan het goed zijn dat jouw vriend graven ziet als de jackpot voor aandacht. Want negatieve aandacht is ook aandacht. 

Meer zelf, het kan zelfs zijn dat het een spel geworden is. 

Je zal hem zelfs oogcontact zien maken net voor of na het graven om te zien of je wel degelijk aan het ‘meespelen’ bent… Tot jouw grote frustratie, helaas. 

Let er dus op dat je het graven niet stimuleert door te reageren. Dit heeft vaak een veel negatiever effect dan je zou denken. Aandacht is aandacht voor een vizsla, probeer daar ook rekening mee te houden wanneer ze beslissen als tuinman aan de slag te gaan.

Eigen rustplaats inrichten

Graven om een rustplaats te vinden zal waarschijnlijk de minst voorkomende reden zijn waarom jouw vizsla graaft. Honden graven putten omdat het ‘koeler’ is in de verse aarde. Met zijn kale buik is de Hongaarse staande hond niet de grootste fan van koele ondergronden om op te liggen.

Deze reden zal waarschijnlijk niet de reden zijn dat jouw vizsla graaft. Tenzij je een warmbloedige vizsla hebt die zelf vaak afkoeling opzoekt, dan kan dit zeker ook een reden zijn waarom er gegraven wordt.

Ontsnappen

Aangezien de vizsla ook wel de velcro hond genoemd wordt en vaak niet verder dan 50 cm verwijderd is van jouw zijde, is de kans heel groot dat dit niet de oorzaak is waarom jouw vizsla graaft. 

Tenzij er enkel gegraven wordt wanneer je niet thuis bent, dan kan het zijn dat dit net verlatingsangst is. 

Zorg ervoor dat je mooi opbouwt en je een vast ritueel doorloopt zodat je vizsla zich zeker voelt wanneer hij alleen thuis is. Een goed ritueel bij vertrek kan wonderen doen.

Je kijkt ook best voor een plek waar er niet gegraven kan worden wanneer je niet thuis bent. Je kan namelijk niets wijzigen aan het gedrag als je er niet bij bent om te tonen wat er wel mag.

Hoe leer je jouw vizsla stoppen met graven? 

Maak een graaf zone voor je vizsla

Het beste wat je altijd kan doen is je vizsla tonen welk gedrag je wilt dat hij vertoont. 

Als graven in zijn instinct zit dan kan je maar beter kijken hoe je ervoor kan zorgen dat hij dit niet doet in jouw mooi aangelegde tuin. 

Baken een plek af waar je vizsla zich volledig mag uitleven met het graven. Bij voorkeur gebruik je hier een andere ondergrond zodat het duidelijk is dat graven in deze ‘materie’ wel mag. Zo kan je bijvoorbeeld met houten balken een graafbak maken en hier wit-zand in doen. Zo is het ook duidelijk dat er in de zand textuur wel gegraven mag worden en in de aarde niet.

Telkens je opmerkt dat jouw vizsla start te graven of aanstalten maakt om te graven, wijs je hem naar de graafbak. Begin zeker niet te roepen als hij begint te graven, zo wordt het al snel een aandacht spelletje. 

Je trouwe viervoeter is voorspelbaar en houdt van gewoontes. Door te observeren welke handelingen hij doet voor het graven kan je er tijdig bij zijn. Herken je het gedrag dat zich voordoet voor het graven, dan kan je onmiddellijk vragen aan jouw vizsla om naar de graafbak te gaan. Dit kan je doen door hem te roepen (eerder aanspreken, niet schreeuwen uiteraard), mee te lopen naar de graafbak en hier naar te wijzen. Wanneer je vizsla hier start te graven kan je hem verbaal belonen door ‘flink zo’ te zeggen op een vrolijke toon.

Na een tijdje zal het heel duidelijk zijn voor hem dat er hier wel gegraven mag worden en zal je vizsla vanzelf in de graafbak graven in plaats van in je vers gras.

korthaar vizsla met eend in muil

Ongedierte bestrijden 

Neem de melk weg bij de kat, of in dit geval het konijn weg van de vizsla!

De grootste trigger voor de Hongaarse jachthond zijn natuurlijk de ratten, konijnen, mollen,…

Door deze weg te nemen zal er al een grote oorzaak verdwijnen om te graven.
Pas wel op met vergif of dierenvallen, deze zijn ook voor jouw vizsla gevaarlijk. 

Je kan er wel voor zorgen dat jouw vizsla niet meer aan de molshoop of konijnenhol kan door hier een emmer op te zetten met een steen of een andere hindernis te creëren. 

Putten onaantrekkelijk maken

Zijn er toch al grote putten gegraven door jouw vizsla? Zorg ervoor dat je deze onaantrekkelijk of ontoegankelijk maakt, anders zal hij/zij telkens verder graven in dezelfde putten. 

Eens je jouw graaf zone hebt waar je je vizsla naar doorverwijst moet je ervoor zorgen dat hij/zij de gemaakte putten ook niet als graaf zone zal aanschouwen. 

Je kan putten onaantrekkelijk maken op verschillende manieren. 

Ten eerste kan je ervoor zorgen om het graven onmogelijk te maken, dit kan door een houten plaat, balk, metalen constructie,… in te leggen. Afhankelijk van hoe fanatiek jouw viervoeter al geweest is bij het graven. 

Wees creatief en denk wat jouw vizsla absoluut niet aantrekkelijk vindt om aan te komen. Uiteraard moet je niet afkomen met beul materialen zoals spijkers of dergelijke, dit is traumatiserend en zal nog groter probleemgedrag veroorzaken!

Ten tweede kan je kijken wat jouw vizsla niet leuk vindt, de meeste fiere vizsla’s zijn niet de grootste fan van hun eigen uitwerpselen. Je kan de uitwerpselen ronde doen in de tuin en deze allemaal verzamelen in de put, jouw vizsla zal snel geen zin meer hebben om in deze put te graven. Deze oplossing kan prima helpen bij de overbrugging om jouw vizsla aan te leren te graven in de graaf zone. Je zal zeker een vast niet eeuwig stront in de put moeten gooien. 

Conclusie

Er zijn zeker oplossingen wanneer jouw vizsla putten graaft in de tuin. 

Probeer eerst te verstaan waarom er gegraven wordt en kijk dan naar de juiste oplossing. Met geduld en de juiste aanpak ben je verlost van de kraters in de tuin. 

Ga in elk geval niet roepen tegen de hond, dit maakt het vaak erger. 

En hou in je achterhoofd dat je tijdens de pubertijd wat meer geduld nodig zal hebben om gewenst gedrag aan te leren. 

Blijf vooral kalm en zet door, je zal hier later de vruchten van dragen!

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *