Ontvang 30% korting op je eerste bestelling bij Just Russel dankzij Vizslas.be! 🐾
Wanneer wordt je vizsla rustiger? (en 5 tips die helpen)
De vizsla is een heel energieke en intelligente hond die zijn portie beweging en mentale uitdaging nodig heeft. Maar wordt jouw vizsla ooit rustiger? Ja!
Aan zij die een jonge vizsla in huis hebben; ik weet dat jullie nooit het woord vizsla en rustig in dezelfde zin zouden gebruiken, maar geloof het of niet, een kalme vizsla bestaat wel degelijk.
Net omdat het zo een actief ras is, is het van groot belang om jouw vizsla te tonen dat er ook moet gerust worden.
Onderstaande tips kunnen helpen om je vizsla te kalmeren.
Waarom hebben vizsla’s zoveel energie?
De vizsla is een typische jachthond die dus ook veel energie heeft.
Zijn atletische bouw verklapt het eigenlijk al. Zowel zwemmen, fietsen, lopen, wandelen,… vinden ze echt geweldig. Een echte triatleet weliswaar.
Het is dus de ideale gezinshond voor actieve, sportieve gezinnen. Het zal je dan ook niet verrassen dat hij in de top 10 snelste hondenrassen ter wereld een plaatsje veroverd heeft. Met maar liefst 64,4 km/u op de teller.
Naast deze topsnelheid heeft hij ook nog eens een uitstekend uithoudingsvermogen. Dit maakt hem het perfecte loopmaatje maakt.
Maar wat ook een struikelblok kan zijn van zijn energiek karakter is dat hij heel zenuwachtig en nerveus kan ogen.
Wanneer kalmeert je vizsla?
Elke hond is verschillend, maar leeftijd heeft een heel grote impact hier.
Vanaf 1,5 à 2 jaar zal je merken dat jouw hond al sneller eens zal kiezen om te gaan zitten. Want het begrip staande hond mag je zeker letterlijk vertalen. Je vizsla zal vaak kiezen om te blijven staan, waar bijvoorbeeld een retriever zich heel snel zal neerleggen.
Daarnaast hangt het ook af van wat je jouw vizsla aangeleerd hebt. Alles wat je het eerste levensjaar toont aan jouw hond zal hij/zij later zelf implementeren in zijn dagelijks leven.
Weet dat het heel belangrijk is om hem in het begin heel goed te tonen dat hij ook kan kiezen om rustig te gaan zitten of liggen. Want dit is een optie die niet standaard in de vizsla pup zijn basispakket zit.
Door hem dit mooi aan te leren kan je een upgrade krijgen naar een vizsla hond die later vanzelf zal gaan liggen of zitten. Ook wanneer je bijvoorbeeld op terras iets gaat drinken.
En aan zij die een vizsla tussen de 7 maanden en +- 1,5 jaar hebben, hou vol! Het is een fase die voorbij gaat en het wordt een heel pak beter als ze ouder worden.
5 tips om je vizsla te kalmeren
Tijd om actie te ondernemen, of net niet, willen we net niet de actie wegnemen bij onze vizsla?
Hoe je het draait of keert, je vizsla zal altijd een actieve hond blijven die zijn beweging nodig heeft. Dit is dus het allerbelangrijkste waar je mee moet starten, zorg dat je hond zijn beweging heeft gehad. Indien hij zijn beweging niet gehad heeft is het onmogelijk om hem rustig te krijgen.
Maar eens hij de nodige beweging gehad heeft kan het zijn dat de vizsla nog altijd heel nerveus of zenuwachtig is. Zie hieronder 5 tips om rust in huis te krijgen. Want hoe graag we buiten ook ravotten en spelen, in huis is een rustige hond zeker geen overbodige luxe.
Tip 1: voorzie genoeg rustplekken in huis
Dat de staande hond liever staat dan ligt zijn we al aan uit, daarom is het nog zo van belang dat je hem geschikte rustplaatsen aanbiedt.
Zorg ervoor dat jouw vizsla een veilige plek heeft waar er geen afleidingen zijn en waar hij weet dat het zijn plek is.
Je kan kiezen om te werken met een bench, hier kan je heel goed trainen aan de rust en een veilige plek creëren. Zorg ervoor dat de kinderen niet in de bench kruipen en dat het heel duidelijk is dat dit enkel voor de hond is.
Daarnaast vindt de vizsla zachte manden geweldig, door zijn korte vacht ligt hij liever niet op een koude vloer maar heeft hij een voorkeur voor een lekker zachte mand. Misschien heeft dit verwaand trekje te maken met het feit dat dit ras vroeger voor mensen van adel was?
Tip 2: laat je vizsla zijn hersenen gebruiken
Naast fysiek atletisch te zijn is de vizsla ook een echte primus in de klas. Hij vindt het geweldig om denkspelletjes te doen, wat de ideale manier is om hem op een rustige manier te vermoeien.
Door hem zijn hersenen te laten gebruiken put je hem ook uit op een rustige manier, hij zal namelijk niet in ‘overdrive’ zijn zoals bij het lopen.
Zo kan je hem bijvoorbeeld laten wachten en snoepjes in huis verstoppen die hij moet zoeken. Of een snuffelmat is ook altijd fijn. Wees creatief, hij heeft graag variatie omdat dit uitdagender is.
Heel belangrijk is dat je dit nooit te lang doet en ervoor zorgt dat je hond altijd kan drinken, al dat denkwerk maakt hem namelijk heel dorstig.
Tip 3: vermijd een overprikkelde vizsla
De vizsla is een heel gevoelige hond, dit wil zeggen dat hij een zachthandige opvoeding nodig heeft. Maar ook dat hij snel overprikkeld kan worden.
Zorg ervoor dat jij als baasje tijdig een rustmoment voorziet voor je een overprikkelde vizsla hebt.
Want dit is net zoals bij de kinderen. Eens ze oververmoeid zijn en in het rood zitten, valt er niet mee te onderhandelen.
Een overprikkelde hond kan je bijvoorbeeld herkennen door veel te hijgen, achter de eigen staart lopen, rijden, putten graven,…
Leer je hond zijn patronen lezen. Vaak heeft hij dezelfde signalen die terugkomen voor hij overprikkeld is. Je kan heel makkelijk inspelen op zaken die komen eens je jouw hond kent. Als je ziet dat hij overenthousiast wordt telkens wanneer je bezoek hebt. Dan kan je er bijvoorbeeld voor kijken om zeker te zorgen dat hij een dutje heeft gehad voor het bezoek komt.
Zo start hij met een propere lei, je kan de dutjes eigenlijk zien als een soort reset knop. Hoe zijn we zelf? Alles is toch een pak aangenamer als we uitgeslapen zijn.
Tip 4: voorspelbaarheid is geweldig voor vizsla’s
De vizsla vindt voorspelbaarheid geweldig, zorg ervoor dat je een bepaalde routine of patroon hebt dat hij herkent. Dit geeft hem enorm veel rust.
Bijvoorbeeld na de wandeling en het eten gaan we even in de bench om te rusten.
Gebruik ook telkens hetzelfde commando om te rusten, zo weet hij heel goed wat je bedoelt. Je kan telkens zeggen dat het tijd is om te rusten wanneer je hem naar zijn bench begeleidt.
Probeer telkens hetzelfde ‘slaappatroon’ te hanteren wanneer je gaat slapen. Zo weet hij al wat er zal komen en zal hij hier ook op inspelen.
Dit kan je doen door bijvoorbeeld steeds hetzelfde te zeggen tegen je hond, zoals “slaapwel, tot morgen”. Het hoeft niet moeilijk te zijn.
Tip 5: kies voor ondersteunende middelen om te kalmeren
Er zijn veel natuurlijke middelen die je hond kunnen ondersteunen om wat rustiger te worden. Maar het is heel belangrijk dat je ook aan voorgaande punten werkt.
Natuurlijke druppels kunnen ondersteunend zijn maar zullen nooit een overprikkelde vizsla direct in rust krijgen. Leer dus zeker je hond kennen en gids hem naar kalmte door al zijn behoeften in te vullen.
Een goed voorbeeld hiervan zijn lavendel druppels op zijn kussen doen, wat een kalmerend gevoel in de hersenen van jouw hond teweegbrengt. Dit stelt hem dus gerust.
Hou er wel rekening mee dat etherische olie heel straf is en jouw vizsla zijn neus heel wat beter werkt dan de jouwe, dus overdrijf zeker niet met de druppels! Gedroogde of verse lavendel werkt minstens even goed.
Waarom deze tips werken?
Het draait allemaal rond de behoefte van jouw vizsla leren kennen en deze correct in te vullen. Zorg ervoor dat hij zich ondersteunt voelt en gids hem naar wat hij nodig heeft. Hierbij bouw je een mooie band op met jouw vizsla en krijgt hij vertrouwen in jou als baasje. Waardoor je hem kan vragen en tonen wat je wil.
Om te concluderen kunnen we dus zeggen dat het belangrijkste voldoende beweging is voor je vizsla. Heeft je hond voldoende beweging gehad, dan zijn bovenstaande tips een goede aanvulling.
Heb jij ook een geheime truc of ritueel om je vizsla rustig te maken? Laat het ons weten in een mailtje of een reactie. We zijn erg benieuwd om te horen hoe jullie het aanpakken.