Verschillende soorten vizsla’s: alle rassen en kruisingen

De vizsla is de trots van Hongarije. Deze nobele jachthonden zijn van nature lieve en erg graag geziene gezinshonden. Dankzij hun gevoelig en zachtaardige aard zijn ze de perfecte harige vriend. Het is dankzij hun intelligentie en zachte karakter dat het ras een flinke groei heeft gekend, wereldwijd. Dankzij deze groei zijn er als gevolg een aantal verschillende soorten en variaties boven gekomen. In dit artikel overlopen we ze allemaal.

De Vizsla of magyar vizsla

De eerste vizsla was er al meer dan 1500 jaar geleden. Deze vizsla is wat we vandaag kennen als de kortharige vizsla. Deze hond kent zijn oorsprong in Hongarije en had als hoofddoel helpen bij de jacht.

Kortharige vizsla’s zijn makkelijk te herkennen aan hun, je verwacht het nooit, erg korte vacht. Hun kleur is steeds tussen tarwe geel en rood bruin, net zoals hun ogen en neus. Ze zijn atletisch, slank, elegant en goed gebouwd.

Een kortharige vizsla is een energieke en vrolijke hond die voldoende beweging en uitdaging nodig heeft. Deze honden zijn nog steeds erg geschikt in te zetten bij de jacht maar worden dankzij hun erg vriendelijke en aanhankelijke karakter vaak gehouden als gezinshond.

vizsla in het gras liggend

De vizsla draadhaar of Drotszoru Magyar Vizsla

De vizsla draadhaar is de tweede ondersoort van dit hondenras. Dit ras is pas ontstaan in 1942 en is dus een pak jonger dan zijn kortharige neefje.

De draadhaar is toen gefokt om het ras een betere weerstand te geven tegen de koude, water en tegen doornen en takken. Dit was vooral met het oog op de jacht en een hoger comfort voor de honden tijdens de koudere seizoenen.

Naast het verschil in vacht zijn beide vizsla’s exact hetzelfde. Hun karakter en unieke gedrag keert terug bij beide ondersoorten. Enkel in verzorging van de vacht zal de draadharige vizsla iets meer onderhoud nodig hebben.

Los van het feit dat de vacht wat langer is hebben beide hondenrassen erg weinig last van haarverlies wat hun een prima partner maak voor in huis.

Populaire kruisingen met de vizsla

Door de stijgende populariteit van de vizsla wereldwijd komen er ook steeds meer kruisingen. Dit zorgt vaak voor erg unieke kruisingen en voor een betere genetische samenstelling. Er bestaan uiteraard enorm veel mogelijkheden om de vizsla te kruisen. Dit zorgt telkens voor een unieke puppy. Hier overlopen we alvast een aantal van de meest geliefde.

Vizslador (kruising vizsla labrador)

Een Vizslador of Labralas is een kruising tussen een hongaarse vizsla en een Labrador retriever.

Beide rassen hebben een grote passie voor de jacht. Terwijl de ene een pointer / staande hond is, wordt de labrodor gebruikt als retriever. Deze mix is dus een erg gewilde en fijne combinatie voor mensen met een passie voor jagen.

Bij het kruisen van deze twee rassen is het vaak een gok wat de kleur zal zijn. Zo kan dat variëren van de typische roestkleurige vizsla vacht tot goud geel, bruin of zelfs zwart.

In gestalte is de vizslador vaak hetzelfde als een gewone vizsla met enkele mogelijke verschillen. Een labrador heeft namelijk een iets zwaarder gestalte dan de vizsla. Net zoals de kleur kan dit verschillen en is het afwachten.

Omdat de labrador en de vizsla een erg verschillend karakter hebben is het ook daar afwachten. Er is steeds een kans op een hoog energieniveau maar dat kan evengoed meevallen dankzij het labrador gehalte. 

Tot slot kan wel gezegd worden dat deze kruising een erg lieve, aanhankelijke en gedreven hond zal vormen. Ze houden van werken en samen zijn met hun baas. Wat je ook zal vragen, de vizslador zal steeds hard werken om zijn baasje gelukkig te maken.

Vizsmaraner (kruising vizsla weimaraner)

Een ware streling voor het oog is de kruising tussen een weimaraner en de vizsla. Deze twee rassen hebben van nature al een erg grote gelijkenis in uiterlijk en karakter.

Je kan er gerust vanuit gaan deze deze hond een erg aanhankelijke en liefdevolle hond zal zijn. Het is de perfecte hond voor een baasje dat er graag altijd zijn beste vriend bij heeft.

Het kleur van deze kruising kan variëren tussen de bruine kleur van de vizsla of de grijze kleur van de weimaraner. Beide kleuren zijn echter een ware voltreffer en een streling voor het oog.

In gestalte zal een vizsmaraner meestal wat groter worden dan een gewone vizsla. Je mag rekenen op een hoogte van 55 tot wel 80 centimeter. Ook hun gewicht kan in sommige gevallen meer dan 30 kilogram zijn.

Deze zeer intelligente en actieve honden zijn makkelijk te trainen. Commando’s leer je ze snel aan en ze hebben ook graag voldoende afleiding en beweging. Als enige nadeel aan deze combo kan het wel zijn dat je vizsmaraner te kampen heeft met verlatingsangst.

Andere kruisingen met vizsla’s

Naast deze twee erg populaire kruisingen kan je je wel voorstellen dat er heel wat meer kruisingen bestaan dan juist maar deze twee. Door de vizsla te kruisen met een ander ras krijg je soms de leukste combinaties met zeer verschillende resultaten. Hieronder geef je nog een lijst mee met een aantal andere rassen waar de vizsla ook mee gekruist werd:

  • Duitse herder
  • Amerikaanse stafford
  • Boxer
  • Deense dog
  • Duitse staander
  • Golden retriever
  • Doberman
  • Beagle
  • Border collie
  • Rhodesian Ridgeback
  • Poedel
  • Rottweiler

Zoals je kan zien kan je eigenlijk bijna elke mogelijke combinatie maken. Telkens krijg je een uniek resultaat in uitzicht en karakter. Heb jij ook een vizsla mix? Laat ons weten wat jouw harige viervoeter precies is en welk karakter daarmee gepaard gaat.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *