Alles over de vizsla draadhaar

Voor velen is de vizsla een term om een hondenras mee aan te duiden. Wat ze dan echter niet weten is dat het een verzamel naam is voor twee verschillende hondenrassen. De vizsla draadhaar en de kortharige vizsla.

In dit artikel hebben we het over de vizsla draadhaar. Je kent hem misschien beter als Hongaarse staande draadhaar of als Drotszoru Magyar Vizsla.

Naam:Vizsla draadhaar, Drotszoru Magyar Vizsla
Land van herkomst:Hongarije
Type:Staande honden & jachthond
Schouderhoogtereuen 58 tot 62 centimeter en teven 54 tot 58cm (hond volgroeid)
Gewicht:21 tot 27 kilogram
Lichaamsbouw:de draadhaar vizsla is krachtiger en robuuster gebouwd dan de kortharige variant.
Vacht:Ruwe, langharige vacht. Baard en harde wenkbrauwen
Kleur:Zand bruin, zand geel, vos kleurig
Karakter:Vriendelijk, intelligent, sportief, gehoorzaam, trouw
Sociaal:Erg makkelijk te socialiseren en toont van nature geen asociaal gedrag.
Beweging:Nood aan veel beweging en uitdaging
Opvoeding:Leergierige hond dat makkelijk op te voeden is door consequent te trainen met positieve beloningen. Een harde aanpak werkt niet bij een vizsla.

Het ontstaan van de draadhaar vizsla

Een snelle terugblik op de geschiedenis laat ons beseffen dat de vizsla draadhaar een erg jong ras is. Hoewel de eerste vizsla al meer dan 1500 jaar geleden tot stand kwam in Hongarije, duurde het nog een hele tijd voor de vizsla draadhaar in beeld kwam.

De eerste vizsla draadhaar werd pas geïntroduceerd in het jaar 1942 op een jachtbijeenkomst in Hongarije. Er waren jagers die op zoek waren naar een hond dat beter bestand was tegen de kou, ruig terrein en water. Om deze reden werd de korthaar gekruist met een Duitse staande draadhaar voor de dichte vacht. Verder is de vizsla draadhaar ook gekruist met Poedel pointers, Griffon, Ierse setter en Ierse terriërs. Een geweldige hond voor de jacht en ruig terrein die in extreme weersomstandigheden goed kan presteren.

Doordat het zo een nieuw ras is is de beharing van de vizsla draadhaar niet homogeen. Ook in lengte kunnen er sterke verschillen opduiken. Het kan gaan van een lange pluizige beharing tot kortharig met een baard en harde wenkbrauwen.

Vizsla draadhaar in het kort

De draadhaar is een hond waar je het typische vizsla karakter kan verwachten. Energiek, vrolijk, slim en klaar om te werken. Het is een uitstekende hond voor de jacht en als partner binnen het gezin. De meest unieke feature aan deze hond is zijn vacht. Dankzij hun lange vacht heeft deze vizsla veel minder last van de kou of van zwaar terrein.

draadhaar vizsla in sneeuw

Karakter

Het karakter van de vizsla draadhaar is vrij typisch voor heel wat continentale staande honden. Het zijn energieke honden die voldoende beweging nodig hebben. Als deze nood wordt ingevuld zijn het verder erg lieve en van nature zachtaardige honden. Daarnaast hebben deze honden mentale uitdaging nodig om goed te functioneren en zich niet te vervelen.

Net zoals zijn kortharige neefje kan deze Hongaarse staande hond geen hard handige behandeling verdragen. Deze erg gevoelige en liefdevolle honden zijn daarom gevoelig aan sfeer schommelingen, schreeuwen en een harde behandeling. Benader ze steeds met liefde en positiviteit voor de beste resultaten in training en voor de hond.

Hoewel de vizsla draadhaar een onmiskenbare drang heeft naar de jacht is het ook de perfecte kompaan in huis. Het is een erg vriendelijke hond let alle features van een moderne jachthond. Net als andere jachthonden is deze sociale hond ook erg goed met kinderen.

Het karakter van de vizsla (zowel korthaar als langhaar) staat het niet toe dat deze honden gehouden worden in een kennel. Het ras staat er om gekend om niet te functioneren in eenzaamheid. Lange periodes alleen zijn is dus ook beter te vermeiden.

Gezondheid

De vizsla draadhaar is een gezond hondenras. Er zijn geen gekende problemen behalve het bekende probleem bij alle grote honden, heupdysplasie. In het verleden zijn er ook voorvallen geweest met epilepsie. Goede en verantwoordelijke fokkers doen er echter alles aan om deze ziekten te voorkomen.

Vacht

De ruige, dichte vacht van de draadharige vizsla is de manier waarop ze zich onderscheiden van elkaar. Er kan behoorlijk wat variatie zitten op de verschillende lengtes en kleuren.

De standaard kleur dat wordt gegeven aan de vacht van de hongaarse draadharige vizsla’s is brood geel. Maar in realiteit kunnen de tinten verschillen tussen tarwe- & zandgeel tot wel lichtbruin.

Een draadhaar heeft gemiddeld gezien een vacht van ongeveer 2 – 3 cm lang. Daaronder bevind er zicht een dichte waterafstotende donslaag dat ook dienst doet tegen verwondingen van doornen en takken. De haren voelen bij het aaien gelijkaardig aan een kokosmat.

hongaarse draadhaar vizsla

Reu en teef

Binnen dit hondenras zijn er duidelijke verschillen tussen de reu en de teef. Reuen zijn groter en zwaarder dan teven. Ze zijn vaker ook robuuster gebouwd, maar naast de fysieke verschillen tussen beide zijn deze verder gelijk.

Zowel reuen als teven hebben beide een erg gelijkaardige houding tegenover mensen en andere huisdieren. Bij het maken van een keuze tussen beide is vooral persoonlijke voorkeur hetgeen doorslaggevend zal zijn.

Verzorging van een vizsla draadhaar

Vacht

Je hebt met een vizsla draadhaar iets meer werk dan de kortharige variant. Maar er is nog steeds niet veel werk in vergelijking met vele andere rassen.

Afhankelijk van hoe de mantel van uw hond er uit ziet zal het nodig zijn om deze een maal per jaar te laten plukken. Voor anderen is dat dan weer niet nodig en is tijdig kammen met een borstel (rubberen borstel) al weer mee dan genoeg om de vacht te onderhouden. Dit verschil in verzorging zit hem vooral in de verschillende lengtes en samenstellingen van de pels bij deze honden.

Nagels en oren

De nagels van een vizsla slijten soms vanzelf af als je genoeg wandelingen en beloop geeft. Gebeurt het toch dat deze te lang worden dan moeten deze geknipt worden met een nagelschaar voor honden of met een vijl voor hondennagels. Weet je niet hoe je dit zelf doet? Contacteer dan een specialist of honden trimsalon om je te helpen.

De oren check je frequent op vuil, oorsmeer opbouw of irritatie. Gebruik geregeld een milde oorspray om de oren schoon te maken. Zo voorkom je irritaties en ongemakken voor je hond.

Beweging

Vizsla s zijn fijngevoelige honden die een grote behoefte aan beweging hebben om hun energie kwijt te geraken. Een dagelijkse stevige wandeling is absoluut essentieel voor de gezondheid en gemoedstoestand. Reken minstens op een half uur tot een uur en een half wandelen per dag. Kijk hier naar de behoefte van je hond en hoe veel beweging nodig is. Ook fietsen is een goede mogelijkheid om je vizsla voldoende beweging te geven.

Let op! Ga geen lange wandelingen maken met een pup of jonge, niet volgroeide honden. Dit is erg slecht voor hun botten en gewrichten. Op lange termijn kan dit slechte gevolgen hebben.

Naast beweging geven is een mentale uitdaging ook een must. Laat je viervoeter voldoende snuffelen tijdens de wandeling of investeer in zoek of speur training. Dit zal je hond mentaal vermoeien en is het is goed voor hun brein. Ook een leuk idee zijn hondenspelletjes en snuffel matten.

Gebruik en toepassing in de jacht

Dit ras heeft een veelzijdige toepassing binnen het jagen. Het is een hond dat in verschillende omstandigheden kan werken. Zowel op het veld als in het water en in extreme klimaat omstandigheden is de vizsla draadhaar een uitstekende keuze.

De typische raseigenschappen voor de draadharige vizsla zijn: apporteren, zwemsporen uitwerken, vast voorstaan en een goed neusgebruik. Dankzij hun makkelijke persoonlijkheid en hun aanpassingsvermogen is deze staande hond niet alleen prima voor werk maar ook als huis- en gezelschapsdier.

Net zoals staande honden, zoeken de hongaarste staande honden het land af met de neus opgegeven al zigzaggend over het veld op zoek naar wild. Als ze wild ruiken staan ze ‘voor’, zodat de jager weet waar het wild zit.

Gedrag van de vizsla draadhaar

Een aanhankelijke en vriendelijk dier dat erg gefocust is op mensen. Dankzij hun aanhankelijk gedrag en hun oorsprong binnen de werk honden is het een ras dat makkelijk en snel te trainen is.

Het is een hond met veel volharding en een drang om te werken voor zijn baas. Vermits een goede verzorging en voldoende geduld en liefde zijn deze geweldige honden de beste keuze voor het gezin of een jager.

Wel belangrijk om te weten is dat hun liefde volle karakter het niet toelaat om in een kennel gehouden te worden. Het vergt een tactvolle baas die in de opvoeding consequent en positief handelt.

Belangrijke verschillen tussen de draadhaar en de korthaar

Het enige en grootste verschil tussen de twee hondenrassen is het verschil in haarlengte. De draadharige vizsla heeft langer haar dan de gewone Magyar vizsla. Voor allebei de rassen geld dat ze levendig zijn en zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende situaties.

Ze zijn goed in de omgang met andere honden en huisdieren (mits gesocialiseerd), en stellen zich sociaal op naar anderen. Het grootste verschil is dus hun uiterlijk en resistentie tegen extreme weersomstandigheden.

Interessante links:

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *