Het Vizsla karakter. Een hond apart!

De vizsla is een erg geliefde Hongaarse staande hond. Honden van dit ras staan er om gekend om aanhankelijk, intelligent en gevoelig karakter te hebben.

Nog een veel gebruikte term voor de vizsla is de ‘velcro hond’. Elk baasje van een vizsla weet maar al te goed waarom dat is. Hun aanhankelijk karakter zorgt er voor dat ze nooit van van je zijde verwijderd zijn.

In deze blog overlopen we de meest typerende karakter eigenschappen van deze fijne gezinshond uit Hongarije. Alles wat je wil weten over het karakter van je vizsla en tips vindt je hier!

Een vizsla korthaar in een spel houding.

Energiek en actief

Een van de meest typerende onderdelen van een vizsla karakter is het energieniveau en hun levendig temperament. Hoewel het een hond is dat erg goed kan aarden in huis hebben ze toch een zeer aanwezige en wakkere persoonlijkheid.

Bij nieuwe kennismakingen en opwindende situaties zijn het honden die erg hyper kunnen zijn.

Het is bij vizsla eigenaars steeds een gespreksonderwerp dat terugkeert. De vrolijke begroetingen en de uitbarstingen aan energie zijn meestal het begin van grappige anekdotes en verhalen.

Wees er dus op voorbereid je vizsla dagelijks goed uit te laten voor minstens een uur. Zo kunnen ze steeds hun energie kwijt. Voldoende beweging is van essentieel belang. Dit zorgt er voor dat je vizsla gelukkig, fit en vitaal blijft.

Gevoelig karakter

Het karakter van een vizsla kan je het best omschrijven als een liefdevolle mensen hond. Deze jachthonden zijn dan misschien wel oorspronkelijk gefokt voor de jacht, ze hebben toch nood aan een zachte hand.

Bij dit hondenras bereik je het meest met liefde en begrip. Een hardhandige opvoeding zal bijna nooit vruchten afwerpen bij een vizsla.

Tracht bij een vizsla altijd te werken met positieve beloningen. Hun karakter zorgt er namelijk voor dat ze erg sterk reageren op negatieve gevoelens en communicatie. Zo werkt schreeuwen, je stem verheffen of nerveus gedrag absoluut niet. Hun aanhankelijk karakter zorgt er

Doe je dit toch dan zal dat een groot effect hebben op je vizsla. Je hond zal schuchter en bang worden. Als baasje is dat natuurlijk het allerlaatste wat je wil.

Makkelijk te trainen

Nog een onderdeel van het karakter van je vizsla is hun intelligentie en leergierigheid. Dat zorgt er voor dat je hond snel en makkelijk te trainen is, vermits de juiste aanpak. Investeer van in het begin genoeg tijd en aandacht aan je puppy en voor je het beseft heb je een gehoorzame hand.

Bij het opvoeden van je vizsla is consistentie en structuur erg belangrijk. Wees altijd duidelijk tegen je vizsla en probeer geen verwarrende signalen te sturen. Zo krijg je steeds de beste resultaten.

Vizsla’s zijn praters geen blaffers

Een vizsla zal niet snel blaffen, maar ze maken wel meer dan genoeg geluiden. Ze drukken zich erg graag uit door te ‘praten’ en andere geluiden te maken. Deze geluiden zijn een groot onderdeel van hun communicatie en zorgen vaak voor de nodige hilariteit.

Heb je toch een vizsla dat erg veel gaat blaffen, wees er dan op tijd bij als je dit een probleem vindt. Kijk eerst als de hond niet gaat blaffen uit verveling. Als je vizsla niet voldoende activiteiten en prikkels krijgt kan het zijn dat het geblaf uit verveling voortkomt.

Snel verveeld en onder-prikkelt

Een goede verzorging voor de vizsla bevat erg veel aandacht. Niet alleen fysiek maar ook mentale uitdagingen en interactie zijn erg belangrijk voor de hond. Zo kan het zijn dat je toekomstige hond niet altijd even braaf is als hij/zij voor een lange tijd alleen is.

Zeker jonge honden kunnen destructief gedrag vertonen als de verveling toeslaat. Al snel kunnen sokken, schoenen, tafelpoten en stoelen ten prooi vallen aan deze verveling in plaats van wild.

Enkele artikelen dat je hiermee kunnen helpen dit te voorkomen zijn denkspelletjes, speeltjes en voldoende uitdagingen.

Vriendelijk karakter en gefocust op de mens

Een vizsla is een echte mensen liefhebber, ze horen bij je familie. Hoe meer aandacht ze krijgen, hoe beter. Doordat ze zo aanhankelijk zijn ten opzichte van hun baas, kan het niet anders dan een liefdevolle relatie worden.

Tips: heb je kleine kinderen in huis? Wees dan wel even voorzichtig. Je vizsla is de laatse hond die kinderen kwaad wil doen, maar ze zijn erg onhandig en zitten boordevol energie.

Ze kunnen in hun enthousiasme makkelijk iemand onderuit lopen of omverstoten. Ook hun staart, die steeds vrolijk kwispelt als ze blij zijn, is een soms pijnlijk instrument. Het lijkt wel een zweep te zijn als ze erg gelukkig worden.

Naar vreemden toe kan de vizsla soms wat schuchter reageren maar dat kan verschillen.

Onze vizsla heeft namelijk een radar voor hondenliefhebbers en zegt met veel plezier hallo tegen alle voorbijgangers. Dit komt doordat de vizsla van nature een erg positieve houding heeft ten opzichte van de mens.

Gevoel voor humor

Als laatste onderdeel van een vizsla’s karakter, hebben ze een geweldig gevoel voor humor. De beste momenten beleef je steeds samen met het gezin.

Een vizsla lijkt in veel gevallen vaak verder te kunnen nadenken dan we zouden geloven. Ze weten hoe te reageren in situaties en steken graag de draak met jou.

Conclusie

Het karakter van een vizsla is werkelijk geweldig voor baasjes die er de tijd en moeite voor willen doen. Het is een erg aanhankelijk hondenras waar je veel toffe en liefdevolle herinneringen mee kan maken.

Behandel een vizsla als een onderdeel van je gezin en je hebt de liefste hond dat je je kan voorstellen. Werden de noden van je vizsla genegeerd, dan kan het zijn dat ze soms wat overprikkeld of verveeld worden.

Het belangrijkste dat je moet weten bij het aanschaffen van een vizsla is het volgende. Ze zijn enorm aanhankelijk en willen altijd dicht bij je zijn.

Ze barsten vaak van de energie en hebben nood aan voldoende activiteiten. Heb jij zin in net zo een uitdaging? Dan is de vizsla de perfecte hond voor jou.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *