Wat kost een vizsla pup?

De Vizsla is een staande hond dat oorspronkelijk gefokt werd voor de jacht. De laatste jaren wordt deze echte jachthond echter meer en meer als gezin partner gezien. Hoewel de vizsla nog vaak gebruikt wordt voor het opsporen van wild, blijft hun populariteit stijgen als gezelschapsdier in huis.

Dit heeft de Vizsla te danken aan zijn van nature zachtaardig karakter en hun sterke band met het baasje. Deze atletische honden zijn erg intelligente en gevoelige dieren die heel wat aandacht nodig hebben van hun baasje.

De Vizsla is een Hongaarse staande hond met erg eigenzinnige uiterlijke kenmerken. Je hebt zowel de kortharige vizsla als de draadharige. Beide hondenrassen zijn atletisch gebouwd en hebben de typerende vizsla kenmerken zoals de bruine kleur van vacht, ogen en neus.

een jonge vizsla puppy zittend in het gras

Hoeveel kost een Vizsla pup?

Een Vizsla pup kost gemiddeld tussen de € 800 en de € 1300 euro. Wanneer je je pup koopt bij een erkende Vizsla fokker, wat we ten zeerste aanraden, dan betaal je eerder tussen de € 1100 en de € 1500 euro. Vermijd koste wat kost om een pup te kopen bij een broodfokker of op een online marktplaats om de gezondheid van je hond te garanderen.

Dit is de minimum prijs voor een vizsla puppy

Een groot deel van de prijs hangt af waar je je vizsla pup gaat halen. Zo betaal je voor een puppy minimum € 700. Meestal zijn honden of vizsla’s voor deze prijs enkel te vinden op een online marktplaats zoals Facebook marktplaats, tweedehands en dergelijke. De lage prijs is dus te wijten aan het gebrek van een professionele fokker, een stamboom en enkele andere zaken.

De kans dat je zo een goedkope pup snel in huis kan halen is dus vrij groot. Deze lage prijs voor een puppy is niet de beste optie. Vaak worden deze Vizsla pups zonder kennis ter wereld gebracht, krijgen ze geen gezondheidsonderzoek en hebben ze geen stamboom. De kans dat de teef frequent een nestje krijgt is helaas ook een factor dat kan meespelen. EN de reu daar hebben we soms het raden naar.

Deze praktijken zijn niet toegestaan bij een erkende fokker. Hier staat de gezondheid van elke hond op de eerste plaats. Zowel van elke puppy als de ouderdieren is prioriteit. Je kan dus duidelijk zien dat het kopen van zo een vizsla puppy geen goed idee is voor een aantal redenen. Je weet in de eerste plaats al niet met wie je te maken hebt als fokker. Ook heb je geen garantie dat de gezondheid van je pup optimaal is.

De maximum prijs voor een vizsla

De maximum prijs dat je zal betalen voor een vizsla ligt tussen de € 1200 en € 1500. Voor deze prijs koop je een puppy met een stamboom bij een erkende fokker. Vindt je toch een fokker dat een flink bedrag meer vraagt dan is het misschien beter dat je nog even verder zoekt. Deze staande honden gaan echter meestal aan dezelfde prijzen.

Een Vizsla kopen bij een erkende fokker heeft heel wat meer voordelen dan nadelen. De zorg voor de ouders en de pups ligt veel hoger, ze krijgen gezondheid check-ups en ze worden getest op erfelijke afwijkingen door een dierenarts.

Kies je voor een erkende fokker, wat ik heel erg aanraad, dan heb je meestal wel te maken met een wachtlijst. Deze wachtlijsten kunnen enige tijd duren maar die heb je enkel omdat de eigenaar zal fokken op een verantwoorde manier. Zo worden beide de reuen en teven beschermt tegen overfok.

Een vizsla adopteren

Nog een goede optie om een vizsla in huis te halen is adoptie. Er zijn helaas vaak vizsla honden te vinden in het asiel. Omdat deze honden zeer aanhankelijk zijn is een asiel niet de juiste plaats voor een vizsla (of eender welke hond).

Een vizsla komt vaak in het asiel terecht omdat deze jachthond een erg hoog energieniveau heeft en tijdens de opvoeding best wat aandacht opeist. Het is een hondenras met een erg specifieke set aan noden. Dat is net wat de vizsla zo fantastisch maakt. Echter, mensen met weinig tijd en belangstelling voor deze gezinshond zullen snel merken dat het niet altijd makkelijk is. Zeker niet in de pubertijd van deze geboren jager.

Een volwassen hond is veelal gehoorzaam maar heeft voldoende beweging nodig. Het is ook goed om weten voor de toekomstige baasjes wat het probleem was en waarom de vizsla in het asiel terechtgekomen is in de eerste plaats. Zo vraag je ook best hoe de hond is met andere huisdieren, andere honden en kinderen. Vizsla honden zijn van nature een zachtaardig, speels, lief en erg knuffelbaar ras.

Wat kost een adoptie hond?

Algemeen kan je rekenen dat een asiel tussen de € 150 en de € 350 zal vragen voor de adoptie van een hond. De kostprijs van een vizsla bij adoptie is afhankelijk van instelling tot instelling. Maar je kan wel zeggen dat het goedkoper is dan een puppy halen. Ook naar opvoeding toe kan het soms makkelijker zijn om te starten met een volwassen hond. Wil je gaan jagen met je hond, dan raad ik aan om te kiezen voor een puppy. Hiermee kan je van jongs af aan trainen en kiezen voor gezonde genen en voorouders binnen de jaag-wereld.

een puber vizsla in het lange gras

Andere kosten bij het aanschaffen van een vizsla

Naast enkel de aankoopprijs van je vizsla komt er nog heel wat meer kijken. Zo heb je eenmaal je hond thuis is wel wat spullen nodig om aan de slat te gaan. Dit kan gaan van een leiband tot een hondenmand. We overlopen alvast de belangrijkste essentials die je zeker in huis moet halen voor je hond.

Wat heeft een vizsla hond nodig in huis?

Koop je pas een nieuwe pup dan is het goed om in eerste instantie rekening te houden met de benodigdheden. Een aantal van deze zaken zijn namelijk erg belangrijk voor het basis comfort van je hond.

Een korte lijst met basisbenodigdheden zijn:

 • eet en drink kom
 • hondenmand
 • borstel voor de verzorging van de vacht (vooral voor de draadhaar vizsla)
 • een nagelschaar voor honden
 • een hondenspeeltje
 • een bench voor je hond
 • eventueel een puppy trainer om plasjes in huis te vermeiden

Wat heeft een vizsla nodig voor buiten?

Naast enkele spullen om binnen te gebruiken wil je je pup ook buiten kunnen laten. Het is belangrijk dat je de nodige artikelen hebt om je vizsla de beste zorg te geven vanaf de start. Denk maar aan:

 • een tuigje of halsband
 • leiband
 • regen of winterjasje (voor de korthaar op koude dagen)
 • speeltjes voor buiten
 • een handdoek voor vieze en natte pootjes

Voeding

Naast de dagelijkse spullen heb je ook voeding nodig voor deze atletische staande hond. Omdat vizsla s veel beweging nodig hebben is het ook goed om te kiezen voor kwalitatief voedsel voor jonge honden.

Er is voor alle rassen wel een bepaald type voeding dat ze het meeste aanraden. Staar je niet blind op de verschillende types en rassen maar kies voor voedsel dat kwalitatief is en waar je hond goed mee is. Dit merk je door een gezonde eetlust, een stabiel gewicht en een goede consistentie van de uitwerpselen.

Voeding is een belangrijk aspect voor de groei en de gezondheid van je hond. Kies dus niet voor de goedkoopste voeding maar ga voor kwaliteit en gezondheid. Een goede voeding kan het verschil maken op meerdere vlakken.

Een verzekering

Nog iets wat je zeker kan aanschaffen is een verzekering voor je hond. Onze vizsla heeft ook een verzekering en het geeft een zeker gevoel van rust. Zo hoef je nooit voor de keuze te staan als de rekeningen oplopen bij de dierenart of als er iets gebeurt.

Door een verzekering af te sluiten voor je hond kan je medische kosten laten dekken en bij verlies ook een premie uitrijken voor de vinder. Hoe vroeger je start met de verzekering hoe goedkoper die is doorheen de jaren. Hoewel de vizsla een ras is met goede gezondheid is een ongeluk snel gebeurt. En dan ben je liever gedekt voor alle kosten van je kostbare familielid.

De training

Bij puppy’s is het steeds goed om tijdig te beginnen met de training. Zo kan je je hond goed socialiseren en zorg je voor de nodige uitdaging. Niet alleen fysiek maar ook mentale uitdagingen zijn erg goed om hen te vermoeien en te trainen.

Afhankelijk van jullie wensen en noden kan je kiezen voor puppytraining of enig andere training dat aansluit bij julie gevoel. De kostprijs van trainingen kan verschillen om veel redenen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor 1-op-1 trainingen bij je thuis of voor een gewone hondenschool.

Conclusie: wat zijn de kosten voor een vizsla

Een vizsla kost tussen de € 700 en de € 1500 afhankelijk waar je deze gaat halen. De lagere prijzen vindt je vooral terug op dubieuze platformen en bij particulieren. De hogere prijzen vind je bij officieel aangestelde instanties. Sta je voor de keuze kies dan altijd voor een hond dat gekweekt is bij een officiële dealer. Zo verklein je de risico’s en heb je steeds het meeste comfort en zekerheid.

De vizsla is een fantastische huishond. Ze hebben hun eigen manieren en een eigen willetje dat uniek is voor deze hond. Ze zijn, volgens mij, de beste aanvulling van de familie. Dankzij hun opgewekte en liefdevolle aanwezigheid heb je steeds een reden om te glimlachen als je je hond bij je hebt.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *