Vizslas.be is op Instagram!

Volg alle tips en nieuwtjes vanaf nu mee op ons instagram account!
TIP: Er komt een Giveway aan van € 150. Hou onze pagina in de gaten!

Korthaar Vizsla – Alles wat je wil weten

De Hongaarse staande hond en ook wel bekend als de Magyar vizsla is beter bekend onder de algemene naam Vizsla. Deze middelgrote zachtaardige hond is een jachthond in hart en nieren. Door de eeuwen heen, en nog steeds worden ze vaak gebruikt om te jagen. Daarnaast is de vizsla ook een favoriete keuze als familie hond.

Het zijn energieke honden die best wat mentale uitdaging kunnen gebruiken. Krijgen ze voldoende uitdaging dan is het geweldige en bijzondere gezinshond.

Naam:Vizsla, vizsla korthaar, Magyar Vizsla, Hongaarse vizsla
Land van herkomst:Hongarije
Type:Staande honden & jachthond
Schouderhoogtereuen 58 tot 62 centimeter en teven 54 tot 58cm (hond volgroeid)
Gewicht:21 tot 27 kilogram
Uiterlijke kenmerken en bouw:Slanke atletische bouw, elegante jachthond
Vacht:Korte vacht, bijna kale buik
Kleur:Zand bruin, zand geel, vos kleurig
Karakter:Vriendelijk, intelligent, sportief, gehoorzaam, trouw
Sociaal:Erg makkelijk te socialiseren en toont van nature geen asociaal gedrag.
Beweging:Nood aan veel beweging en uitdaging
Opvoeding:Leergierige hond dat makkelijk op te voeden is door consequent te trainen met positieve beloningen. Een harde aanpak werkt niet bij een vizsla.
korthaar vizsla liggend

Over het kortharige Vizsla ras

De Vizsla korthaar heeft een korte en doorgaans zacht aanvoelende vacht. De oren, het hoofd en andere plaatsen kunnen zelfs zijdeachtig aanvoelen. De buik is vaak erg dun behaart tot soms kaal en dood haar kun je makkelijk met een rubberen borstel verwijderen.

Als continentale staande honden hebben ze ook een voorstaande houding en lijken erg veel op een Weimaraner of Duitse staande honden. Andere vergelijkbare honden die verward kunnen worden met de visla zijn ander continentale staande honden zoals:

Algemene kenmerken

y-tuig voor honden. Roze hurtta y-tuig van een vizsla teefje

Afmetingen bij reuen en teven

De Hongaarse Vizsla is een middelgrote hond met een mooie balans en symmetrie in lichaamsbouw. De reu heeft een gemiddelde schouderhoogte van 58cm tot 64cm en een teefje 54cm tot 60cm. De in centimeters gemeten grootte kan dus best wat verschillen tussen verschillende honden.

Het gemiddelde gewicht van de Vizsla is 19kg – 27kg. Teven wegen meestal een pak minder dan een reu. Dit mede dankzij de bouw en de grootte.

Beharing

De Vizsla korthaar heeft een goud bruine korte vacht die stevig en glad aanvoelt. Over het algemeen verhaart de Hongaarse Vizsla weinig behalve tijdens het ruien.

De kleur van deze dichte vacht kan variëren van tarwe goud tot licht bruin over het gehele lichaam. Deze opmerkelijke kleur maakt deze hond bijzonder aangenaam voor het oog.

Het neefje van de Vizsla is de Vizsla Draadhaar. De draadharige Vizsla is makkelijk te herkennen aan de lange en ruwe mantel. De draadhaar is beter bestand tegen koude en ruige omstandigheden.

Andere opmerkelijke kenmerken

Een van de andere opmerkelijke kenmerken van de kortharige Vizsla is het kleur van de neus en ogen. Deze kleuren beide bruin, net zoals hun vacht. Dit geeft een unieke uitstraling aan dit elegant hondenras.

Nog een uitzonderlijk kenmerk van de Magyar Vizsla zijn de grote zachte oren. Deze hangen vaak tot enkele centimeters onder de kaak.

korthaar vizsla reu. Liggend op een houten vloer

Het karakter van de Vizsla

Een Vizsla is te omschrijven als een levendig, energiek, evenwichtig en vriendelijke hond. Ze zijn erg intelligent en doorgronden makkelijk wat je bedoelt. Het maakt ze daarom ook heel makkelijk om af te richten en te trainen.

De Vizsla korthaar kan het ook steeds goed vinden met soortgenoten en andere honden mits gesocialiseerd. Ze zijn in sociaal opzicht vrijwel probleemloos en steeds te vinden voor een spel of kennismaking.

Ze gaan goed om met andere huisdieren en kinderen binnen het gezin. Uiteraard is de beste situatie steeds diegene waarmee de Vizsla reeds opgroeit met bestaande huisdieren en socialisatie. Als ze daarmee opgroeien is er zeker geen probleem.

Naast hun levendige aanwezigheid is een Vizsla erg gevoelig aan de stemming in huis. Ze pikken spanningen en stress makkelijk op. Ze zijn erg gesteld op gezelschap en zijn een hond om in huis te houden. Een Vizsla is absoluut niet de juiste hond om in een kennel gehouden te worden.

Ben je op zoek naar een rustige hond, dan is deze geboren jager waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou.

Verzorging van de Vizsla

Vacht

Je hebt met een kortharige Vizsla nauwelijks werk. Dankzij de korte en onderhoudsvriendelijke haren hoef je deze enkel eens te borstelen met een zachte of rubberen borstel.

Heb je graag een extra zachte mantel dan kan je ook steeds je hond eens wassen met de daarvoor voorziene honden shampoo en lauw water. Ben je eenmaal klaar is goed spoelen ook erg belangrijk. Zo heb je steeds een propere Vizsla en bescherm je tegelijk ook tegen teken, vlooien en andere plagen.

Nagels en oren

De nagels van een Vizsla slijten soms vanzelf af als je genoeg beweging geeft. Gebeurt het toch dat deze te lang worden dan moeten deze geknipt worden met een nagelschaar voor honden of met een vijl voor hondennagels. Weet je niet hoe je dit zelf doet? Contacteer dan een specialist of honden trimsalon om je te helpen.

De oren van je Vizsla check je frequent op vuil, oorsmeer opbouw of irritatie. Gebruik geregeld een milde oorspray om de oren schoon te maken. Zo voorkom je irritaties en ongemakken voor je hond.

Beweging

Vizsla’s zijn fijngevoelige honden die een grote behoefte aan beweging hebben om hun energie kwijt te geraken. Een dagelijkse wandeling is absoluut essentieel voor de gezondheid en gemoedstoestand van de Vizsla. Reken minstens op een half uur tot een uur en een half wandelen per dag. Kijk hier naar de behoefte van je hond en hoe veel beweging nodig is.

Let op! Ga geen lange wandelingen maken met een pup of jonge, niet volgroeide honden. Dit is erg slecht voor hun botten en gewrichten. Op lange termijn kan dit slechte gevolgen hebben.

Naast je Vizsla voldoende beweging geven is een mentale uitdaging ook een must. Laat je Vizsla voldoende snuffelen tijdens de wandeling of investeer in zoek of speur training. Dit zal je hond mentaal vermoeien en is het is goed voor hun brein. Ook een leuk idee voor je Vizsla zijn hondenspelletjes en snuffelmatten.

Opvoeding

Een Vizsla is een erg gevoelige hond dat niet zal presteren en sterk reageren indien deze opgevoed wordt met de harde hand. Een uitstekende manier om je Vizsla te trainen is met de connectiemethode, consequent, tactvol en met liefde. Omdat de Vizsla zo een uitstekend geheugen heeft blijven trauma’s ook langer bij en zal zich dan afsluiten van de baas. Een goede en constructieve aanpak is dus van belang. Wees een tactvolle baas en draag de vruchten.

Deze jachthond is snel af te richten en te trainen en ze hebben een fantastisch geheugen. Je kan ze veel verschillende taken leren met gemak. Het is een hond met een grote “will to please” (de baas graag behagen) en een focus op de baas.

Het is vanwege hun levendig en vriendelijk karakter dat ze een juiste kompaan vormen voor veel gezinnen. Met de Vizsla kun je genieten van zowel thuis momenten als werkmomenten zoals bijvoorbeeld jacht en training.

Jagen met de vizsla

De Hongaarse staande hond of Vizsla is een echte jachthond. Als staande honden zoeken ze het terrein zigzaggend af. Hier proberen ze een spoor op te pikken in de wind van het wild waarop ze jagen.

Eenmaal de Vizsla iets ruikt gaan ze voor staan en duiden ze de richting van het wild. Zodat de jager weet waar het wild zich schuilhoudt. Een Vizsla is een absolute alleskunner en kan naast voorstaan ook apporteren. Ze voelen zicht ook thuis in elk landschap wat nog een voordeel vormt voor inzetbaarheid. Zowel op het veld, in het bos als in het water zijn ze geschikt voor de job.

De jachtpassie in dit ras is er niet toevallig. Als je wil kweken met je Vizsla moet minstens een van de ouderdieren in het bezit zijn van een kwalificatie op veldwerk of CQN, tenminste voldoen aan een positief resultaat op de jacht-basisattest of een B-diploma van de jachtvereniging. Het wordt daarbovenop ook afgeraden om een Vizsla puppy te kopen waarvan de ouderdieren niet voldoen aan het fokreglement.

korthaar vizsla met eend in de muil

Gezondheid

Over het algemeen is de Vizsla een erg gezonde en vitale hond waar gezondheidsproblemen niet vaak voorkomen. De typische levensduur van een Vizsla is tussen de 12 tot 15 jaar oud.

Een aantal erfelijke ziekten of aandoeningen die zich kunnen voor doen zijn oogaandoening zoals glaucoom, een verhoogde oogbol druk, en entropion, dit zijn omkrullende oogleden.

Ook kan het zich voordoen dat je Vizsla last krijgt van heupdysplasie of elleboogdysplasie. Als je Vizsla last heeft van deze aandoeningen kan zich dat manifesteren op relatief jonge leeftijd.

Voeding

Je Vizsla is een actieve hond en doet het het best met kwalitatief hondenvoer. Elk dieet is prima voor je Vizsla zolang deze niet aangeeft dat ze het niet goed verdragen.

Dat de meeste honden zijn goede eters, maar houdt ook rekening met de individuele noden. Een pup of jonge energieke hond zal meer voeding nodig hebben dan een andere hond. Desalniettemin is de Vizsla niet vatbaar voor overgewicht of een sterke focus op voedsel.

Een interessante gids over de vizsla korthaar.
vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *