Alles over Vizsla verzorging. De ultieme gids!

Met een reputatie als zelfreinigend en onderhoudsarm hondenras, vraag je je misschien af of de Magyar vizsla verzorging nodig heeft?

Of misschien ben je net trotse eigenaar geworden van een Vizsla en ben je op zoek naar alle informatie om je hongaarse staande hond in topvorm te houden?

In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over Vizsla verzorging – van wat er nodig is, hoe vaak je een Vizsla moet borstelen. We overlopen ook het beste materiaal om te gebruiken voor zowel kortharige als Vizsla draadhaar.

Hebben Vizsla’s veel verzorging nodig?

Ja, het verzorgen van een Vizsla is noodzakelijk om hun vacht en nagels in goede conditie te houden. Maar gelukkig is de vereiste inspanning aanzienlijk minder dan voor andere honden én kun je het allemaal zelf doen.

Als eigenaar van een vizsla moet je de vacht borstelen, de nagels knippen, af en toe een bad nemen en de oren en tanden controleren. In de meeste gevallen heeft een zachtaardige hond als een Vizsla hier erg weinig problemen mee.

Hoeveel je moet doen hangt af van:

  • Waar je gaat wandelen
  • Wat je vizsla graag doet tijdens wandelingen
  • Het type vacht
  • Ga je zwemmen met je vizsla?

Een vizsla korthaar heeft een gladde, platte vacht en ruiken niet naar honden. Ze hebben weinig onderhoud nodig, maar een regelmatige snelle borstelbeurt en nagels knippen zijn nog steeds essentieel.

De vizsla draadhaar daarentegen moeten vaker geborsteld worden om hun vacht mooi te houden.

Nog een factor dat kan zorgen voor extra werk is hoe graag je vizsla puppy in modder en uitwerpselen rolt. Onze Vizsla is namelijk de koningin van de modder plassen. Geen pretje als je terug thuis komt!

Nu we de noodzaak van vizsla verzorging hebben vastgesteld, laten we eens kijken naar de uitrusting die je nodig hebt om een vizsla te verzorgen.

Kortharige vizsla kijkend naar de zee

Essentiële uitrusting voor het verzorgen van een vizsla

Om je hond zo goed mogelijk te kunnen verzorgen is het belangrijk dat je weet waar je aan begint. Kies daarom voor degelijke materialen en een zachte aanpak. Want een goede verzorging heeft een positieve impact op de levensduur van je hond.

Geschikte ruimte

Bedenk waar je je vizsla gaat borstelen. Hoewel het voor je rug gemakkelijker is om ze op een tafel te verzorgen, kan het bij een wriemelende pup of een onwillige hond gevaarlijk zijn om ze op een tafel te zetten.

Een veilige plek op de grond, buiten of in de garage zijn allemaal goede kandidaten. Hier kunnen ze makkelijk bewegen.

Bij het wassen van een vizsla raden wij aan ze binnen onder de douche of in een bad te wassen.

Ze krijgen het gemakkelijk koud, meestal door hun dunne vacht en gebrek aan ondervacht, en genieten niet van je tuinslang in de tuin.

Vizsla borstels

De beste borstel voor een kortharige vizsla is een zachte rubberen borstel, handschoen of paardenborstel.

Bij een kortharige vizsla is het doel van deze zachte borstel om de losse haren te verwijderen. Het is dus niet de bedoeling dat je klitten gaat uitkammen of losmaken.

Voor een ruwharige vizsla heb je een verharingskam of slicker borstel nodig om de vacht te ontwarren en glad te maken en een stripper om het dode draadhaar uit de vacht te verwijderen.

Nagelknipper

Een nagelknipper is essentieel om de nagels van de vizsla kort te houden.

De beste opties zijn een set handmatige nagelknippers van goede kwaliteit of een elektrische nagelschaar (zoals een Dremel) als ze het lawaai en het gevoel kunnen verdragen.

Hondenshampoo

Overdrijf niet met honden shampoos en conditioners.

Vizsla’s hebben een dunne korte vacht en geen ondervacht, en ze hebben vaak een gevoelige huid.

De beste hondenshampoo is er een die hypoallergeen en zeepvrij is.

Absorberende handdoek

Elke handdoek en washand is voldoende, maar met een grote absorberende handdoek zijn ze in een mum van tijd droog.

Het is niet nodig een shammy of mega-absorberende handdoek te gebruiken, omdat ze niet zoveel water in hun vacht vasthouden als langharige honden.

Antislipmat

Een antislipmat is essentieel voor in bad en ook handig voor onder de douche.

Het zorgt er niet alleen voor dat jij en je vizsla niet uitglijden, het beschermt ook de bodem van de douche/bad tegen krassen.

Hoe een vizsla verzorgen

Vizsla trots in de zon

De vacht

Frequentie: Wekelijks

Beste gereedschap (korthaar): Rubberen handschoen of borstel

Beste gereedschap (draadhaar): Verharingskam en stripmes

Veel mensen denken dat vizsla’s hypoallergeen zijn en niet verharen, maar dit is niet helemaal waar.

Vizsla’s verharen het hele jaar door, maar erg weinig. Meer verharen doen ze vooral in het voor- en najaar. Daarom hebben ze regelmatig een snelle borstelbeurt nodig om hun vacht in gezonde conditie te houden.

Regelmatig borstelen kan ook helpen om de impact van hun verharing in huis te verminderen.

Gebruik een rubberen borstel of handschoen en borstel lichtjes in de richting van het haar.

Ga voorzichtig van de nek naar de staart, dan naar de borst en langs de poten. Borstelen maakt het dode haar los.

Als er daarna nog veel haar bovenop de vacht zit, wrijf hem dan schoon met een vochtige doek of handschoen om al het uitgeborstelde haar te verwijderen.

Nagels trimmen

Frequentie: Elke 2-4 weken

Beste gereedschap: Zware nagelknipper of nagelslijper

Vizsla nagels zijn snelgroeiend, donkerbruin en slijten niet gemakkelijk.

Vizsla’s hebben dikke voetzolen en hun nagels slijten niet altijd af door het lopen op de stoep.

Helaas houden veel vizsla’s er niet van dat hun nagels worden geknipt. En als je nog niet bent begonnen met het knippen van hun nagels toen ze puppies waren, zult je ze moeten trainen om je hun nagels te laten knippen.

Dus, met voldoende lekkers bij de hand, knip je een klein beetje van de nagels weg. Meestal zijn enkel de voorpoten nodig omdat de achterpoten sneller slijten.

Knip nooit de volledige nagel af!

Als de nagels van je vizsla te lang zijn, moet je dit proces elke week herhalen tot de vingernagel is geslonken en je de nagels verder kunt inkorten.

Eenmaal kort, elke 2-4 weken onderhouden.

Hun oren schoonmaken

Frequentie: Afhankelijk van de wateractiviteit

Beste hulpmiddel: Honden oordoekjes

Als je vizsla niet graag zwemt, hoeft je zijn oren slechts maandelijks te controleren.

Een snelle schoonmaakbeurt met honden oordoekjes is de eenvoudigste manier om ze schoon te houden.

Regelmatig de oren behandelen is ook een goede training voor als ze naar de dierenarts gaan.

Aan de andere kant, als ze vaak in meren, rivieren of vijvers zwemmen, moet je de oren van je hond na elke zwempartij schoonmaken en afdrogen.

De prachtige flaporen van de vizsla kunnen verhinderen dat de binnenkant van hun oren goed uitdroogt, wat kan leiden tot vervelende oorontstekingen.

Af en toe een bad nemen

Frequentie: Om de 3 maanden

Beste hulpmiddel: Hypoallergene hondenshampoo

Dankzij hun korte gladde vacht hoeven vizsla’s niet vaak in bad.

Ze hebben niet de neiging om iets in hun vacht vast te zetten en vuil valt er gemakkelijk vanaf. Je wilt hun vacht ook niet ontdoen van de natuurlijke oliën, dus een bad om de 3 maanden is voldoende.

Voor modderige wandelingen is een snelle spoeling onder de douche en handdoekdroog vaak voldoende.

Gebruik voor het baden een antislipmat in bad of onder de douche en borstel ze even voor het wassen.

Maak de vacht goed nat en gebruik een kleine hoeveelheid hypoallergene shampoo om de hele vacht te wassen, waarbij je oren, neus, mond en ogen vermijdt.

Goed afspoelen met vers warm water en afdrogen met een handdoek. Je kunt ze afdrogen met een haardroger als ze dat prettig vinden!

Tip: Gebruik altijd warm water bij het wassen van een vizsla. Ze hebben geen ondervacht en krijgen het gemakkelijk koud. Vermijd het gebruik van een tuinslang met koud water buiten.

Tanden controleren

Frequentie: Maandelijks

Beste hulpmiddel: Rauwe mergpijpjes, dentastix, tandenborstel, tandplak verwijder kit

De gezondheid van het gebit van je hond is belangrijk. Het voeren van rauwe en droge voeding van goede kwaliteit, wekelijkse rauwe botten en tandheelkundige traktaties kunnen helpen om hun tanden schoon te houden.

Een regelmatige controle van hun tanden en tandvlees helpt hen ook om te leren omgaan met de mond, zodat dierenartsbezoeken gemakkelijker worden. Je kunt om een gezond gebit te houden kiezen om de tanden te poetsen van je hond of om tandsteen te verwijderen indien je viervoeter hier last van heeft.

vizsla slapend met de tanden bloot

Draadharige vizsla verzorgingstips

In tegenstelling tot hun kortharige neefjes hebben Hongaarse draadharige vizsla’s een heel andere vacht.

Ze kunnen een grove korte of halflange vacht hebben en hebben ook een donzige ondervacht die regelmatig geplukt moet worden.

De frequentie van de verzorging hangt af van de vraag of ze een korte ruwe vacht of een middellange tot lange draadharige vacht hebben.

Het is een goed idee om ze ten minste eenmaal per week te borstelen om eventuele bramen te verwijderen, hun haar te ontwarren en de dode vacht eruit te halen.

Tip: Het is gemakkelijker om het dode haar voor een bad te plukken, omdat de natuurlijke oliën het haar gemakkelijker vastpakken en uittrekken.

Als je het haar niet zelf wilt plukken, zoek dan een trimsalon die weet hoe een ruwharige hond moet worden verzorgd en die bereid is de vacht te plukken (niet te knippen).

Meer weten over het karakter van een vizsla? Lees onze blog hier.

De complete shopping lijst voor Vizsla verzorging

Veelgestelde vragen over Vizsla verzorging

Een kortharige vizsla aan het zwembad

Mag je een ruwharige vizsla scheren?

Je mag de vacht van een ruwharige vizsla niet knippen of scheren. Als hij geknipt of geschoren wordt, wordt zijn vacht dik, zacht en krullend.

Worden Vizsla’s graag verzorgd?

Vizsla’s vinden het meestal niet leuk om verzorgd te worden, maar hun tolerantie hangt af van hoe vroeg je begint met hen te verzorgen. Een goed getrainde vizsla dat van puppy af aan veel verzorging gewoon is zal dus beter de verzorging verdragen dan een vizsla dat dit niet gewoon is. 

Regelmatige verzorging van hun voeten, lichaam, gezicht en mond helpt hen te wennen aan verzorging. Sommige vizsla’s vinden het heerlijk om onder de warme douche te staan, maar de meeste vinden het niet super prettig om hun nagels te laten knippen of hun oren te laten controleren. De beste aanpak is vooral rustig blijven, consequent (en volhardend) zijn en veel traktaties gebruiken om ze te belonen tijdens de verzorging.

Heb ik een professionele trimmer nodig?

Je hoeft niet te betalen voor een professionele vizsla grooming. Ze zijn een van de gemakkelijkste rassen om te verzorgen en hebben bijna geen verzorging nodig.

Als je echter moeite hebt om hun nagels te knippen of je wil met je draadhaar naar de hondentrimmer, dan kan je uiteraard altijd naar een salon gaan bij jouw in de buurt!

Zijn Vizsla’s zelfreinigend?

Ja Vizsla’s zijn erg propere honden. Ze staan bekend als een hond die weinig onderhoud nodig heeft en zichzelf reinigt dankzij hun gewoonte om hun vacht en poten te likken, net zoals een kat dat doet. Hun korte vacht en regelmatige zelfreiniging betekent dat ze geen hondengeur hebben.

Hoe vaak moet je een Vizsla wassen?

Een volledig bad of douche om de 3 maanden is alles wat nodig is voor de meeste vizsla’s, omdat hun korte vacht niet klit of veel vuil vasthoudt. Een snelle spoeling kan echter nodig zijn na een modderige wandeling, en als ze ervan houden om in stinkende dingen te rollen – tja, dan is regelmatiger wassen noodzakelijk!

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *