Zijn Vizsla’s goed met katten? Tips voor de introductie van vizsla’s en katten

Als je overweegt een vizsla aan te schaffen, of je hebt een vizsla hond en wil een kitten, dan is een veel voorkomende vraag: zijn vizsla's goed met katten? Aangezien Hongaarse vizsla's werden gefokt om te jagen op klein wild zoals vogels, konijnen en eenden, lijkt het misschien onwaarschijnlijk dat vizsla's en katten met elkaar kunnen opschieten. Maar het goede nieuws is dat het met de juiste training en voldoende voorbereiding in veel gevallen mogelijk is.

Als je overweegt een vizsla aan te schaffen, of je hebt een vizsla hond en wil een kitten, dan is een veel voorkomende vraag: zijn vizsla’s goed met katten?

Aangezien Hongaarse vizsla’s werden gefokt om te jagen op klein wild zoals vogels, konijnen en eenden, lijkt het misschien onwaarschijnlijk dat vizsla’s en katten met elkaar kunnen opschieten. Maar het goede nieuws is dat het met de juiste training en voldoende voorbereiding in veel gevallen mogelijk is.

Ben jij een eigenaar of liefhebber van beide, dan wordt deze blog er eentje voor jou! We beantwoorden de vraag of vizsla’s het kunnen vinden met katten, leggen je uit hoe je beide aan elkaar kan voorstellen en beantwoorden veelgestelde vragen dat eigenaars hebben over dit onderwerp.

Dit artikel is gebaseerd op onze ervaring als een vizsla eigenaar en op de schooling dat we hebben in verband met honden gedrag. We zijn op geen enkele manier verantwoordelijk voor het gedrag van honden of voor niet succesvolle introducties. 

Zijn Vizsla’s goed met katten?

Ja, met de juiste training en socialisatie kunnen vizsla’s goed overweg met katten.

Ondanks hun jachtinstinct, zijn vizsla’s ook vriendelijk en zeer sociaal en kunnen ze worden getraind om katten te verdragen en gelukkig met hen samen te leven.

Hoe goed uw vizsla en uw kat met elkaar kunnen opschieten, hangt af van verschillende factoren.

Laten we eens kijken naar deze factoren en hoe ze een rol spelen bij de introductie van vizsla’s en katten.

vizsla starend naar een zwaan in het water

Kunnen vizsla’s en katten gelukkig samenleven?

Vizsla’s kunnen niet alleen met katten overweg, ze kunnen ook gelukkig samenleven.

Tijdens het reizen gingen we vaak pet-sitten en vaak waren daar katten bij. Hoewel onze vizsla maar weinig ervaring had met katten, bleek ze vooral nieuwsgierig te zijn.

Hoewel ze nog steeds niet kunnen worden omschreven als beste maatjes, is onze vizsla gewend aan katten en kan ze soms zelf vrienden worden. Afhankelijk van het karakter van de kat uiteraard!

Een kan dat rustig blijft en maar weinig reageert op de aanwezigheid werk meestal het beste. Het gebeurde vaak dat katten kopjes kwamen geven aan onze vizsla. De verwarring was groot en behoorlijk grappig.

Het proces kan weken tot maanden duren. Er zijn verschillende factoren die bepalen of de vizsla en de kat gelukkig kunnen samenleven:

  • De leeftijd van elk dier bij de kennismaking
  • De persoonlijkheid van uw kat en vizsla spelen een enorme rol
  • De hoeveelheid jachtinstinct in je vizsla

Leeftijd

Het is ongetwijfeld veel gemakkelijker om een vizsla puppy aan een kitten of volwassen kat te introduceren dan een volwassen vizsla aan een kat of kitten.

Als pup kun je ze vanaf het begin trainen om de kat te accepteren en ze leren om ze niet te besluipen of als prooi te zien.

Aan de andere kant zal het introduceren van een geadopteerde vizsla of het in huis halen van een kitten bij je volwassen vizsla veel moeilijker zijn.

We behandelen beide scenario’s hieronder, maar weet dat het veel moeilijker is om een oudere hond te trainen in het accepteren van een kat in het huishouden.

Persoonlijkheid

Vizsla’s zijn slim en trainen graag. Ze hebben een sterk verlangen om deel uit te maken van de gezinsroedel en zijn erg gefocust op hun baas.

Je moet gebruik maken van deze eigenschappen om de overgang naar het leven met een kat gemakkelijker te maken.

Ook de persoonlijkheid van uw kat is van invloed. Als ze schichtig zijn en de neiging hebben om weg te rennen, dan wordt het vast geen succes.

Een kat is meestal geen probleem voor onze vizsla. Eenmaal een kat de benen neemt dan is dat een ander verhaal. De jachthond neemt het helemaal over en een achtervolging is bijna onvermijdelijk.

Aan de andere kant, als uw kat zijn mannetje staat en uw vizsla laat zien wie de baas is, hebben ze een veel betere kans om gelukkig samen te leven (of elkaar tenminste te tolereren). Katten die niet makkelijk onder de indruk zijn maken de beste partners voor je vizsla.

Vroege interacties

VIzsla-puppy-ella-hond

Hoe je in de eerste weken interacties introduceert en beheert, is heel belangrijk voor een succesvolle relatie.

Het is essentieel om met een goed plan aan de slag te gaan en elke interactie gedurende enkele weken actief te beheren.

Dit geeft je de gelegenheid om eventuele negatieve reacties op de kat te corrigeren en ervoor te zorgen dat je kat je hond niet aanvalt of omgekeerd. 

Jachtinstinct 

Het jachtinstinct of de prooidrift is het natuurlijke instinct om prooien op te jagen en te vangen.

Hongaarse vizsla’s hebben allemaal een zekere mate van prooidrift – het zit in hun genen. Al eeuwen lang zijn deze honden de beste maatjes van veel jagers dankzij hun excellente prestaties in de jacht.

Als je een ander huisdier zoals een kat wil voorstellen aan je vizsla dan is een goede kennis van de stand van zaken een belangrijke start. 

Hebben vizsla’s een goed jachtinstinct?

Vizsla’s werden gefokt als jachthond om wild aan te wijzen, op te jagen en terug te halen.

Als gevolg daarvan heeft het vizsla hondenras een meer dan gemiddelde prooidrift. Ze zijn er eeuwen lang voor gefokt en getraind.

Maar de mate van prooidrift varieert per hond en wordt sterk beïnvloed door hun bloedlijnen.

Als je je vizsla bij een goede fokker hebt gekocht, dan heb je meer dan waarschijnlijk een vizsla met een sterk jachtinstinct. 

Ben je niet zeker of je vizsla een sterke drang heeft om te jagen, denk dan even na over de volgende vragen:

  • Willen ze met andere honden spelen of gaan ze op zoek naar vogels?
  • Negeren ze je volledig als ze eenmaal een klein beestje hebben gevonden om op te jagen?
  • Gaan ze altijd in de achtertuin achter konijnen, eekhoorns of vogels aan?

Als uw vizsla getraind is om te jagen of een hoge natuurlijke prooidrift heeft, kan het moeilijk zijn om een kitten of kat in huis te nemen.

Wat is de beste leeftijd om katten en vizsla’s te introduceren?

De ideale leeftijd om katten en honden te introduceren is ongetwijfeld wanneer ze allebei jong zijn.

Een kitten en een vizsla puppy kunnen vrij gemakkelijk samen worden opgevoed, omdat ze nog geen territorium hebben vastgesteld of ingesleten gewoonten hebben ontwikkeld.

Meestal is dit echter niet het scenario. Je zal een van de twee huisdieren eerst verwelkomen in het gezin voor er een tweede speelkameraad bij komt.

Hoe introduceer je een kat of kitten bij een vizsla hond?

Een vizsla kennis laten maken met een kat of kitten als deze geen puppy meer is kan een uitdaging zijn. Zeker als er heel wat jachtinstinct aanwezig is.

Heb je pas een vizsla puppy en wil je je voorbereiden op de toekomst, probeer dan zeker tijdig te beginnen met trainen. Denk maar aan vrienden met een kat of misschien zelf de buren. Zo kan je hond al een eerste keer kennismaken met zijn toekomstige vriendje.

1. Elk hun eigen plekje

Voordat je de kat mee naar huis neemt, moet je ervoor zorgen dat je voldoende hoge ruimtes hebt waar ja kat zich kan terugtrekken als hij aan de aandacht van de hond wil ontsnappen.

Hou ze in aparte ruimtes van elkaar en zorg dat geen van beide bij de andere terecht kan komen. Enkel en alleen door aanwezig te zijn in hetzelfde huis zullen beide dieren elkaar ruiken.

Geef de situatie een paar dagen zodat ze beide kunnen wennen aan het idee en zich bewust kunnen worden van elkaar. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een handdoek waar je kat op slaapt aan je hond te tonen om te snuffelen, of omgekeerd.

2. Een visuele kennismaking

De volgende stap om de twee aan elkaar te laten wennen is een visuele introductie. Let wel op dat ze zeker niet bij elkaar kunnen komen.

Twee ruimtes gescheiden met een glazen deur is een optie, een baby hek of een bench kunnen beide werken om de twee uit elkaar te houden. Zorg er voor dat ze een eerste contact leggen op afstand.

Bekijk nauwkeurig het gedrag van beide partijen. Gaat de kat gaan krullen? Of begint je vizsla met blaffen, grommen of borstelen?

Probeer ervoor te zorgen dat zowel de kat als je hond genoeg gerustgesteld worden en weg kunnen uit de situatie. Ze moeten zelf kunnen beslissen wat prettig is en hoe ver ze willen gaan.

3. Een eerste echte kennismaking

Is de vorige stap rustig en goed verlopen, dan kan je proberen om een stapje verder te gaan. 

Erg belangrijk is de staat waarin je hond zich bevindt. Zorg ervoor dat er voldoende beweging is geweest die dag. Je vizsla moet rustig en ontspannen zijn. Een overprikkelde vizsla is een garantie op falen, geloof me.

Voor de kat zorg je dat er een veilige plek ter beschikking is in de ruimte. Een hoge plek op een kast of een krabpaal waar de hond niet aan kan is perfect. Zo zorg je voor een uitweg waar je kat steeds naartoe kan indien het nodig is.

Als beide dieren in dezelfde ruimte zijn zorg je ervoor dat je vizsla aan de lijn hangt. Deze begrenzing zorgt er voor dat de situatie iets meer onder controle is. Hou beide dieren ook ver genoeg uit elkaar zodat ze niet te dicht bij elkaar staan.

Zie je dat beide dieren ontspannen zijn en geen aanstalten maken elkaar in de haren te vliegen, dan zijn we al een heel eind!

De volgende grote stap is je hond van de lijn laten. Blijf steeds in de buurt zodat je kan ingrijpen wanneer dit nodig is. Zorg er voor dat zowel je hond als kat zich op hun gemak voelen en zich kunnen ontspannen in elkaars bijzijn.

Laat ze nooit alleen in dezelfde ruimte zonder toezicht zolang je niet honderd procent zeker bent dat je ze kan vertrouwen. Dit proces kan een hele tijd duren of dit kan heel snel gaan, afhankelijk van de karakters. 

Veelgestelde vragen

Maken vizsla’s katten dood?

Vizsla’s die niet gesocialiseerd zijn om met katten te leven, kunnen ze doden. Vizsla’s zijn jachthonden en velen hebben een sterke prooidrift. Als ze getraind zijn om op kleine dieren te jagen, kunnen ze katten opjagen en doden.

Zal een kat mijn Vizsla gezelschap houden?

Ja, als uw vizsla en kat getraind zijn om in harmonie samen te leven, is het mogelijk dat je kat je vizsla gezelschap houdt als je niet thuis bent. Een ander dier in de buurt hebben als de mensen niet thuis zijn, kan ervoor zorgen dat ze zich minder eenzaam voelen en kan helpen bij verlatingsangst.

Wat moet ik doen als mijn vizsla achter mijn kat aanzit?

Als uw vizsla uw kat achtervolgt, moet u onmiddellijk proberen de achtervolging te stoppen met een streng verbaal commando en hem afleiden met een speeltje of lekkers. Als het regelmatig gebeurt, moet je je vizsla misschien aan de lijn doen wanneer de kat aanwezig is. Werk ook aan het positief belonen van je vizsla wanneer hij niet achter de kat aanzit.

Conclusie – Kunnen vizsla’s en katten met elkaar overweg?

Het is mogelijk dat vizsla’s en katten met elkaar kunnen opschieten, vooral als je een vizsla puppy laat kennismaken met katten. Het is echter geen garantie waar je op kan rekenen. 

Het zal vele uren van training en socialisatie vergen, maar ze kunnen in sommige gevallen gelukkig samenleven en elkaar in de meeste andere gevallen tolereren. Veel hangt af van het karakter van zowel de kat als de vizsla.

Als u uw vizsla echter hebt getraind om te jagen en ze een sterk jachtinstinct hebben, is het geen goed idee om een kat in het gezin te introduceren.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *