De 10 voordelen van een vizsla in huis halen

Dat een vizsla een speciaal hondenras is, dat is zeker. Ze stelen je hart in een mum van tijd. Het zijn erg aaibare en fantastisch lieve honden. Maar wat zorgt er nu voor dat een vizsla zo een fijne hond is? In dit artikel overlopen we de (volgens ons) 10 grootste voordelen van een vizsla.

Intelligent en makkelijk te trainen

De vizsla is een heel erg intelligente hond. Ze verstaan snel patronen en begrijpen erg goed wat hun baas verwacht van hun in veel situaties. Net daarom is dit het eerste grote voordeel van vizsla’s in de lijst.

Hun intelligentie kan je merken in dagelijks gedrag van je vizsla. Enkele voorbeelden waaraan je kan zien hoe intelligent je hond is:

  • ze weten precies wanneer je weg gaat zonder iets te zeggen
  • ze verstaan commando’s en woorden zonder ervoor te trainen
  • puzzels oplossen is leuk
  • denkspelletjes zijn vaak makkelijk en worden snel opgelost
  • een vizsla kan eigen spelletjes en bezigheden bedenken
  • je hond weet wanneer je je down voelt en kan zich aanpassen naar de stemming die er hangt

Dit zijn slechts enkele voorbeelden hoe je kan staven dat je hond erg intelligent is. Voor de meeste vizsla eigenaars is deze lijst eerder een lijst met herkenbare feiten dan een lijst met voorwaarden.

Energiek

Een van de meest opvallende eigenschappen van een vizsla is hun onuitputbaar energieniveau. Ze zijn steeds te vinden voor een spelletje, een wandeling of eender welke interactie. Voor elke actieve hondeneigenaar is dit de juiste match.

Ben je een grote fan van fietsen, wandelen of lopen? Dan is je vizsla je beste vriend. Je kan samen urenlang genieten van de natuur en sportieve uitdagingen. Trek het bos in of loop langs de velden en geniet urenlang van deze onuitputbare bron aan wandel-enthousiasme.

Vrolijk en enthousiast

Ken je het gevoel als je thuis komt en iedereen is blij om je terug te zien? Met een vizsla in huis is dit hét moment van de dag. Het is steeds een uitbarsting in enthousiasme en vrolijkheid. Hun kwispel begint aan hun schouderbladen en het lijkt wel of hun achterlichaam bijna de voorkant raakt.

Ongeacht of je nu 5 uur of 5 minuten weg was, de reactie is telkens dezelfde. Je wordt steeds begroet met een overvloed aan liefde. Maar niet alleen bij thuiskomst is hun enthousiasme te merken. Ook bij nieuwe kennismakingen of opwindende situaties lijkt een vizsla steeds de vrolijkheid zelve.

Wij hebben een vizsla van 5,5 jaar oud en steeds als we mensen tegenkomen lijkt het weer een puppy. Het is een veelgemaakte opmerking dat telkens terugkeert. Wat ons betreft is dit absoluut een van de beste en leukste zaken aan een vizsla baasje zijn!

Vriendelijk en sociaal

Naast hun algemene vrolijke karakter zijn ze ook naar vreemden en andere honden erg sociaal. Elke vizsla is van nature vriendelijk. Als je je vizsla als puppy voldoende socialisatie geeft merk je ook snel dat andere huisdieren en honden geen enkel probleem zijn.

Vizsla’s houden ervan om samen te spelen en kunnen zichzelf urenlang entertainen eenmaal ze een maatje vinden (met hetzelfde energieniveau). Ze stellen zich steeds positief op naar andere honden en het zal vaak *geen probleem vormen.

*Hoewel vizsla’s van nature erg zachtaardig en sociaal zijn is een goede socialisatie en opvoeding essentieel. Ook trauma’s en negatieve ervaringen kunnen een effect hebben op hun gedrag. Neem dit dus steeds in acht bij kennismakingen.

Aanhankelijk en mensgericht

Vizsla honden zijn van nature erg gericht op mensen. We noemen het meer een mens-hond dan een hond-hond. Ze houden ervan om in de buurt te zijn van hun baasje en gezellig bij de mensen te zitten. Je zal maar zelden een vizsla vinden dat zich zal afzonderen van anderen als er een kans is op sociaal contact.

Een erg bekend fenomeen van de vizsla is dat het graag op schoot zit. Hoewel de grootte en hun benige poten dit erg onhandig kan maken genieten ze hier enorm van. Het is de grootste overwinning als ze eenmaal op je schoot kunnen genieten van de aandacht.

Een andere naam die vaak gegeven wordt aan de vizsla is ‘velcro hond’. Dit hebben ze te danken aan hun erg aanhankelijk gedrag en het feit dat ze heel graag bij hun baas zijn. Onafscheidelijk en altijd in de buurt, dat is een vizsla.

Een vizsla heeft een fijn formaat

Nog een voordeel van de vizsla is het formaat van de hond. Ze zijn niet te groot maar ook niet te klein. Ze vallen precies op de tussenmaat. Dit maakt het vaak voor veel zaken wat makkelijker. Denk maar aan een gepaste bench of kussen.

Ze raken ook zelfstandig in en uit de wagen zonder de hele achterbank of kofferruimte in te nemen. Best handig!

Korthaar vizsla in de bosjes naast een meer

Weinig haarverlies

Zowel de kortharige vizsla als de draadharige vizsla verliezen erg weinig haar. Dit is een eigenschap dat eigen is aan dit ras en wat hun uitermate geschikt maakt als binnen hond. Dankzij hun onderhoudsvriendelijke vacht heb je dus een pak minder last van rondslingerende haren in huis. Vooral bij de kortharige vizsla is dit zeker het geval.

Maak je echter geen illusies, ze verliezen nog steeds haar. Maar het is niet te vergelijken met het haarverlies van bijvoorbeeld herder honden, border collies, golden retrievers of berner senners. Een pak onderhoudsvriendelijker en beter voor de stofzuiger dus!

Geen hondengeur

Een vizsla korthaar heeft het grote voordeel dat ze niet stinken. In tegenstelling tot bijna alle andere hondenrassen zijn deze honden erg hygiënisch en ruiken ze bijna niks. Een groot deel is uiteraard te danken aan hun korte vacht dat makkelijk te onderhouden is.

Een vizsla zorgt ook erg goed voor zijn vacht. Ze staan erom bekend om hun vacht proper te houden op dezelfde manier dat katten dat doen. Je hoeft je dus ook niet druk te maken over je vizsla in bad steken. Een goede regelmaat om je vizsla te wassen is om de drie maanden of nadat ze in de modder hebben gerold.

Een goede partner voor de jacht

korthaar vizsla met een voorstaande houding. Jachthond - staande hond

De vizsla is een erg goede jachthond. Deze staande honden kunnen ingezet worden voor verschillende aspecten van de jacht en blinken uit op elk vlak. Ze worden al generaties lang gefokt vanuit het belang voor hun jachtinstinct door te geven op de volgende generaties.

Een vizsla is een goede hulp op het veld en in het water. Ze kunnen speuren en werken met de neus, voor staan en apporteren. Dankzij hun hoog aanpassingsvermogen en de veelzijdigheid van dit hondenras heb je er een goede partner aan.

Een ideale gezinshond

Naast graag buiten zijn en vrolijk rondrennen zijn vizsla’s de perfecte huis hond. Ze houden van gezelligheid, warmte en de aanwezigheid van anderen. 

Ze zijn ook erg vriendelijk naar andere huisdieren toe en kinderen zijn ook geen probleem. Enkel opletten geblazen met de staart van een vizsla. Als je hond erg gelukkig wordt gaat deze heftig heen en weer, en dat kan soms voor een onaangename sensatie zorgen.

Dat waren de (volgens ons) tien beste voordelen van een vizsla. Denk je aan nog een voordeel of zag ik iets over het hoofd? Laat het me weten in een reactie!

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *