Krijgen Vizsla’s het koud?

Met hun korte dunne vacht, stellen veel vizsla liefhebbers de vraag, krijgen vizsla's het koud? Het is ook een veelgestelde vraag voor veel vizsla baasjes in België en Nederland. Want hier kunnen de temperaturen in de winter best koud worden. Dus als je een nieuwe of toekomstige vizsla-eigenaar bent en wilt weten of vizsla's het koud krijgen, lees dan verder. Hier behandelen we alles wat je moet weten over of vizsla's het gemakkelijk koud krijgen en hoe je je vizsla kunt beschermen tegen de kou als de temperaturen dalen!

Met hun korte dunne vacht, stellen veel vizsla liefhebbers de vraag, krijgen vizsla’s het koud?

Het is ook een veelgestelde vraag voor veel vizsla baasjes in België en Nederland. Want hier kunnen de temperaturen in de winter best koud worden.

Dus als je een nieuwe of toekomstige vizsla-eigenaar bent en wilt weten of vizsla’s het koud krijgen, lees dan verder. Hier behandelen we alles wat je moet weten over of vizsla’s het gemakkelijk koud krijgen en hoe je je vizsla kunt beschermen tegen de kou als de temperaturen dalen!

Hebben vizsla’s het koud?

Ja, Hongaarse vizsla’s hebben het koud. In tegenstelling tot de meeste andere hondenrassen hebben vizsla’s geen wollige ondervacht. Hun korte, gladde vacht is het enige dat hen warm houdt.

Hoewel hun korte vacht perfect is voor de jacht, maakt hij het voor vizsla’s moeilijker om op een koude dag warmte rond het lichaam vast te houden.

De andere reden waarom vizsla’s het gemakkelijk koud krijgen is hun lichte bouw. Een gezonde vizsla heeft een slanke en gespierde lichaamsbouw met minder vetreserves om hem warm te houden.

Je vraagt zich misschien af hoe een hondenras dat oorspronkelijk uit Hongarije komt, waar de wintertemperaturen regelmatig onder het vriespunt liggen, het gemakkelijk koud kan krijgen.

Lees verder om meer te weten te komen over kortharige en ruwharige vizsla’s, of vizsla’s van sneeuw houden, hoe je kunt zien of jouw vizsla het koud heeft en wat je kan doen om ze tegen de kou te beschermen.

Krijgen kortharige vizsla’s het gemakkelijk koud?

Kortharige vizsla’s krijgen het gemakkelijk koud door hun dunne kortharige vacht.

Dit is vooral merkbaar bij nat weer, omdat hun dunne vacht hen niet beschermt tegen de regen en ze het sneller koud kunnen krijgen dan andere honden.

Het kortharige vizsla-ras komt oorspronkelijk uit Hongarije en werd speciaal gefokt als jachthond. Hun korte vacht is perfect geschikt voor de jacht, omdat ze bij de jacht op vogels en eenden minder snel bramen oppikken of aan struikgewas blijven haken.

Omdat vizsla’s energieke en actieve honden zijn, hebben ze niet de neiging de kou te merken als ze lopen, jagen of spelen.

Ze krijgen het echter snel koud als ze staan, in bad gaan of stilzitten bij koud (lees fris) weer.

Vizsla-pups hebben vaak een grotere hekel aan kou (en vermijden misschien om buiten te gaan plassen of spelen), maar ze verdragen de kou beter naarmate ze ouder worden.

Maar elke vizsla-eigenaar zal je vertellen dat een kortharige vizsla in de winter vaak bij het vuur of naast je onder een deken te vinden is!

Krijgen ruwharige vizsla’s het gemakkelijk koud?

De ruwharige vizsla krijgt het niet zo koud als de kortharige vizsla. Dit is te danken aan de dichte waterafstotende ondervacht die ze in de wintermaanden hebben.

De ruwharige vizsla is een apart ras en is met hoofddoel gekokt om vizsla’s resistenter te maken tegen koude. Zeker voor de jagers in de koude wintermaanden was dit een interessante meerwaarde.

Draadharige pups worden geboren met een enkele vacht zoals de kortharige vizsla, dus ze voelen de kou totdat de ondervacht zich ontwikkelt op ongeveer een jaar oud.

Hoewel niet zo dik als de vacht van een Labrador of herder, krijgt de ruwharige vizsla het niet zo koud als de kortharige vizsla.

Bij welke temperatuur krijgen vizsla’s het koud?

De meeste baasjes zullen het waarschijnlijk eens zijn dat vizsla’s best gelukkig zijn boven de 7° Celsius.

Zodra het onder deze temperatuur zakt (vooral in combinatie met regen en/of wind) krijgen veel vizsla’s het koud.

De uitzondering is als ze actief bewegen, jagen of rennen – in dat geval kunnen ze gemakkelijk warm blijven in deze koude omstandigheden.

Maar als je met je vizsla aan de lijn gaat wandelen, of als ze in de buurt staan, krijgen ze het snel koud als de temperatuur lager is dan 7°C. Het is zelfs zo dat onze vizsla bij temperaturen vanaf 10° al gaat bibberen met de staart tussen de benen.

Als ze in huis zijn, hebben ze het graag warm en lijken ze de kou nog te voelen – waarschijnlijk omdat ze niet veel bewegen.

Onze hond gaat zelfs tegen de verwarming zitten om toch maar warm te krijgen.

Vizsla-pups en oudere honden zullen de kou meer voelen en hebben de voorkeur om bij erg koud weer minder tijd buiten door te brengen.

Kun je een Vizsla uitlaten in de sneeuw?

Absoluut, je kunt een vizsla uitlaten in de sneeuw. Veel vizsla’s zijn zelfs dol op sneeuw!

Vizsla’s zijn een jachthondenras uit Hongarije, waar de gemiddelde temperatuur in de winter tussen -5° en 1°C ligt en sneeuw veel voorkomt.

Wanneer vizsla’s op jacht zijn of buiten de lijn wandelen waar ze vrij kunnen rennen, kunnen ze meestal warm blijven in de sneeuw, zelfs zonder jas.

Als ze echter nat worden of je neemt ze mee voor een korte wandeling aan de lijn in besneeuwde omstandigheden, zullen ze de kou eerder voelen.

Als je hond gedurende langere tijd wordt blootgesteld aan temperaturen onder 0°C (32°F), loopt hij meer risico op bevriezing en onderkoeling.

Neem dus voorzorgsmaatregelen om ze tegen de kou te beschermen en als het voor u te koud is, is het voor hen ook te koud.

Tips voor het wandelen met Vizsla’s in de sneeuw

Er zijn twee extra voorzorgsmaatregelen om te overwegen bij het wandelen met een vizsla in de sneeuw:

Let op van strooi zout op de baan en het voetpad – het kan hun poten verzwaren en ze kunnen ook chemicaliën absorberen die worden gebruikt om de paden vrij te houden.

Hard verpakte of ijzige sneeuw kan ook wondes en kwetsuren aan de poten veroorzaken.

Om problemen met de poten van je hond tijdens het wandelen in de sneeuw te voorkomen, zorg je ervoor dat je:

  • Spoel hun poten af in warm water als u thuiskomt en veeg ze goed af met een droge handdoek.
  • Overweeg een hondenpotenbalsem te gebruiken om de poten te beschermen tijdens wandelingen.
  • Ten slotte kunt u sneeuwschoenen voor honden overwegen – veel honden houden daar niet van, maar ze zijn een optie.

Hebben vizsla’s een jas nodig in de winter?

Of vizsla’s hondenjassen nodig hebben, wordt sterk besproken door vizsla-eigenaren.

Maar uiteindelijk als je vizsla tekenen van kou vertoont, is een trui of jas een goede optie om hem of haar te helpen warm te blijven in de winter.

Veel eigenaren gebruiken geen hondenjas als ze met hun vizsla buiten de lijn gaan wandelen, maar wel binnen en tijdens wandelingen aan de lijn.

Het hangt ook af van de persoonlijkheid van de hond zelf. Sommige honden zullen hoe dan ook graag naar buiten gaan bij vriestemperaturen en weigeren een jas te dragen.

Anderen kijken één keer naar het weer en willen meteen terug naar bed! In dat geval kan een jas hen aanmoedigen om buiten op onderzoek uit te gaan als het koud is.

Aangezien de Vizsla een actieve hond is kijk je best voor een jas waar ze voldoende in kunnen sprinten en bewegen.

Hoe weet je dat je vizsla het koud heeft?

Hoe kunt je zien of je vizsla het koud heeft? Een goede algemene tip is dat als je het koud hebt en een jas nodig heeft, zal je vizsla het waarschijnlijk ook koud hebben.

Maar hier zijn een paar extra tekenen die erop wijzen dat je vizsla het koud heeft.

Koude oren

Als je vizsla koude oren heeft, is dat een teken dat zijn lichaam ook koud is.

De oren, poten en neus zijn allemaal gevoelig voor kou en als ze koud zijn, is dat het eerste teken dat je vizsla het koud heeft.

Rillen

Een goed teken voor honden en mensen die het koud hebben is of ze rillen.

Hun lichaam rilt om meer warmte te genereren om te proberen warm te blijven – dus als ze rillen, is dat een goed teken dat ze uit de kou moeten en zich moeten opwarmen.

Janken

Als je vizsla ’s morgens vroeg jankend wakker wordt, is dat vaak een teken dat het koud te koud is voor hen.

Ook tijdens een wandeling – als je hond jankt en rilt, kan dat een teken zijn dat het ver beneden de meest comfortabele temperatuur is voor je vizsla.

Lichaamsbewegingen

Als je hond op een koude dag vertraagt of meeloopt met een gebogen rug en hangende kop en droevige ogen, is dat een goed teken dat hij het koud heeft.

Wat onze vizsla ook meteen heeft als het koud is is een staart tussen de poten. Een duidelijke indicatie dat ze er helemaal niks van wil weten en terug naar binnen wil.

Weigeren om naar buiten te gaan

Veel vizsla’s houden niet van regen, omdat ze het snel koud krijgen als ze nat worden.

Veel vizsla’s gaan zelfs niet naar buiten om te plassen als het regent. Ze wachten liever tot de regen weg is en houden hun blaas op slot. Zo is onze vizsla ook. Zo houdt het liever meer dan 24u op dan dat ze door de regen moet wandelen.

Als je vizsla weigert naar buiten te gaan in de regen is dat een goed teken dat het te koud wordt bij vochtig weer.

Graven

Als je vizsla zich ingraaft onder dekens of kussens in huis, is dat een goed teken dat de koude erg voelbaar is.

U kunt merken dat dit gebeurt in de vroege ochtend of avond, wanneer ze geen zonnig plekje kunnen vinden om zich op te warmen.

Wat als de koude erger wordt dan normaal?

Als u in een gebied woont waar het in de wintermaanden extreem koud is, vormen bevriezing en onderkoeling bij honden een risico waar u rekening mee moet houden.

Als je vizsla een van de volgende symptomen vertoont nadat hij buiten in koud weer is geweest, kan dat een teken zijn van een ernstiger probleem.

Je moet onmiddellijk advies vragen aan je dierenarts als je het volgende opmerkt:

  • Pijn, gevoeligheid of zwelling (meestal aan de poten, oren en staart).
  • Grijze, blauwachtige of bleke plekken op de huid
  • Gebieden met zwarte of dode huid
  • Huid die koud aanvoelt
  • Blaren of zweren op de aangetaste gebieden
  • Stijf of onhandig lopen
  • Bleek tandvlees

Hoe beschermt u uw vizsla tegen de kou?

Wat zijn de beste manieren om je vizsla te beschermen tegen de kou?

Hier zijn enkele handige tips om je vizsla te helpen beter met koud weer om te gaan.

Laat je vizsla binnen slapen

Om je vizsla warm te houden moet hij binnen slapen. Een kennel of een plek buiten is niet de juiste plaats voor een vizsla.

Ze kunnen al helemaal niet tegen de koude, maar ook hun karakter laat het niet toe om in eenzaamheid buiten opgesloten te zitten. Een vizsla is onderdeel van het gezin en leeft binnen bij de roedel.

Warm bed en deken

Zorg ervoor dat je hond een warm bed heeft om in te slapen – bij voorkeur met een paar dekens erop!

Zorg er ook voor dat het bed uit de buurt is van tocht door ramen en deuren. ZO houden ze het lekker warm en genieten ze dubbel.

Onze vizsla zal altijd de warmste plek kiezen. Liefst onder een warme fleece, voor het vuur, in een plekje zon of tegen iemands lichaam. Ze geniet van de warmte en zoekt die doelbewust op.

Droog ze af als ze nat zijn

Als je bij nat weer gaat wandelen of zwemmen, houd dan een droge handdoek bij de hand als je terugkomt bij de auto of thuis en droog ze af zodra je kan.

Hun natte vacht zal heel snel afkoelen als er wind is of als de temperaturen dalen. Hoewel de meeste vizsla’s erg graag zwemmen zijn ze minder goed in het anticiperen op de koude die volgt.

Bescherm hun poten

Breng hondenpoot-balsem (of honden schoenen) aan als je op harde sneeuw of gezouten wegen en paden loopt. Deze balsem beschermt hun poten tegen het zout en andere chemicaliën die gebruikt worden om voetpaden en wegen vrij te maken.

Ook hondenschoentjes kunnen een goede optie zijn. Hoewel niet elke hond de grootste fan is van deze schoentjes in het begin, bieden ze toch een erg goede bescherming tegen vrieskou, producten en scherpe voorwerpen.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *