Vizslas.be is op Instagram!

Volg alle tips en nieuwtjes vanaf nu mee op ons instagram account!
TIP: Er komt een Giveway aan van € 150. Hou onze pagina in de gaten!

De leukste denkspelletjes voor je vizsla!

Als eigenaar van een hond weet je waarschijnlijk al dat dit een intelligente en energieke hond is. Vizsla’s zijn jachthonden met een hoog energieniveau en zijn geestelijk scherp om hun prooi te kunnen opsporen.

Maak dus gebruik van denkspelletjes om deze intelligentie en energie te kanaliseren. Van zelfgemaakte spelletjes tot de tofste creaties uit de winkel, er zijn opties genoeg zodat jij en je hond zich nooit moeten vervelen. Zoek samen met jouw Vizsla welk denkspelletje hij het leukste vindt en amuseer jullie samen!

Fast forward? Dit is onze selectie denkspelletjes voor vizsla’s.

Voordelen

Maak je Vizsla moe 

Wist je dat 10 minuten denkspel ongeveer gelijk staat aan een wandeling van een uur met je Vizsla? 

Denkwerk is dus heel handig wanneer het een regenachtige dag is of andere omstandigheden het niet toelaten om buiten te zijn. 

De kans is groot dat jouw Vizsla niet verzot is op de regen, maar wel tonnen energie over heeft, hersenwerk kan dus dé ideale oplossing.

Denkspelletjes zijn ideaal om verveling bij je Vizsla te voorkomen. Vizsla’s zijn van nature nieuwsgierig en energiek, als ze niet genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgen kunnen ze destructief gedrag vertonen uit verveling. Het spelen van denkspelletjes geeft je Vizsla de mentale stimulatie die hij nodig heeft en houdt hem bezig en tevreden. 

Weet wel dat hij zowel mentale als fysieke uitdaging nodig heeft. Je kan denkspelletjes gebruiken als extra stimulans of wanneer het weer het echt niet toelaat buiten te gaan. Maar je Vizsla moet ook kunnen sprinten en bewegen, gebruik dit dus niet om de dagelijkse wandeling consistent over te slaan.

Zorg er zeker voor dat je altijd water staan hebt, geloof het of niet maar van al dat nadenken krijgt je Hongaarse Vizsla een grote dorst. 

Hou er wel rekening mee dat dit vermoeiend is voor jouw viervoeter, wanneer je net start begin je best met 5 minuten. Wanneer jouw Vizsla al weg is met denkspelletjes dan kan je 10 minuten oefenen. Kijk goed naar jouw Vizsla en leer lezen wanneer het genoeg is voor hem. Anders raakt hij gefrustreerd en is het geen fijne ervaring voor hem. Het moet een leuke uitdaging blijven. 

Bouw een diepere connectie met je Vizsla

Het is een heel leuke manier om quality time met je Vizsla door te brengen en jullie band te versterken.

Door samen uitdagingen aan te gaan en problemen op te lossen, bouw je een sterke band op met je Vizsla en creëer je een positieve omgeving voor hem om te leren en te groeien. 

Vergeet hem dus niet te belonen en positief te stimuleren, zo weet hij wanneer hij de juiste kant opgaat en stimuleer je hem om geïnteresseerd te blijven in het spel. 

Het is voor jullie beiden een plezier om hem te zien groeien in het spel, dus geniet er samen van! 

Stimuleer het denken

Maar het spelen van denkspelletjes heeft ook specifieke voordelen voor de Vizsla. Het stimuleren van het denken daagt je Vizsla uit om zijn brein te gebruiken en oplossingen te vinden voor uitdagingen. Je stimuleert dus niet alleen het denkvermogen, maar ook zijn nieuwsgierigheid en creativiteit. 

Denkspelletjes helpen ook bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden bij je Vizsla. Door je hond uit te dagen om puzzels op te lossen, leert hij om na te denken over de beste strategie en kan hij zijn eigen beslissingen evalueren.

Intelligentiespelletjes met je Vizsla

Je kan samen een hondenpuzzel oplossen. Haal de hondenpuzzel enkel uit wanneer jullie samen zullen spelen, als je jouw Vizsla er direct alleen mee laat spelen zal het niet lang duren voor de puzzelstukjes overal verspreid liggen op de grond. 

In het begin zal je wat geduld moeten hebben voor je hond het snapt. Zorg er dus voor dat je zeker het juiste niveau kiest en speel zeker niet te lang in het begin. Dit kan voor frustraties zorgen bij je Vizsla waardoor hij zijn interesse verliest en het spel opgeeft. 

Hoe leuk het ook lijkt dat hij de puzzel direct volledig doet, doe het stap voor stap en pluk nadien beiden de vruchten van jou geduld. 

Het zeker een aanrader een puzzel aan te schaffen met verschillende spelniveaus. Zo kan je starten met de makkelijke optie en de puzzel telkens moeilijker maken naarmate je hond er meer van gaat begrijpen.

Het zeker een aanrader een puzzel aan te schaffen met verschillende spelniveaus. Zo kan je starten met de makkelijke optie en de puzzel telkens moeilijker maken naarmate je hond er meer van gaat begrijpen.

Weet je niet goed wat je voor te stellen bij zo een hondenpuzzel? Zie hierover een aantal leuke voorbeelden:

Trixie hondenpuzzel 

Je kan hier snoepjes verbergen voor je Vizsla. Hij moet de snoepjes vinden door de kegels eruit te halen of door de plaatjes te verschuiven. Je kiest zelf hoe uitdagend je het maakt. In het begin kan je bijvoorbeeld starten met maar onder 2 schuifregelaars snoepjes te steken en pas later de kegels toe te voegen.

 • Geschikt voor beginnende honden
 • Antislip
 • Kunststof
 • Geschikt voor alle rassen

Houten hondenpuzzel van Kerbl

Naast het feit dat dit een denkspel is dat heel handig is in gebruik, is alles ook gemaakt in duurzaam hout. Leuk voor je Vizsla en voor het milieu dus. 

Je kan snoepjes verstoppen onder de houten kegels en draaischijven. Dit is een variant van het voorgaande spel.

 • Houten denkspel
 • Verschillende handelingen
 • Geschikt voor alle rassen

Hondenpuzzel van Nina Ottoson

Nina Ottosson maakt heel leuke en stevige hondenpuzzels. Deze puzzel is één van de favorieten. Hou er rekening mee dat dit al niveau 3 is, dus je schakelt best over naar deze puzzel wanneer jouw Vizsla al ervaring heeft met denkspelletjes.

 • Niveau 3 denk puzzel
 • Kunststof
 • Perfect voor gevorderde honden
 • Mogelijkheid tot variaties

Speur- of zoekspelletjes

Dit kan je zowel in huis doen als op de wandeling. Verstop snoepjes die jouw Vizsla met zijn neus moet vinden. 

Hou ook hier er rekening mee dat je niet te groot start, begin met 2 à 3 snoepjes of brokjes en bouw langzaam op wanneer je merkt dat jouw viervoeter het snapt. 

Zoekspelletje binnen

Wees creatief en verstop snoepjes in huis. Weet je niet waar te beginnen? Leg een snoepje op de keukenstoel, op de plinten, op de vensterbank wanneer deze niet te hoog is voor je Vizsla, in een decoratie mand,… 

Maar een parcour en loop samen met je Vizsla het parcour af. Geef hem het commando ‘zoek’ wanneer hij aan het zoeken is. Zo zal hij de link leggen in de toekomst wanneer je hem vraagt te zoeken. 

Heeft jouw Vizsla dit volledig onder de knie? Dan kan je je hier helemaal mee uitleven! 

Inspiratie nodig voor een parcour doorheen het huis? 

 1. Start met een kartonnen doos met proppen krantenpapier onderaan de trap, verstop hier snoepjes in
 2. Leg om de twee à drie treden een snoepje op de trap
 3. Eens boven zet je 3 bekertjes omgekeerd met snoepjes onder
 4. Leg een paar snoepjes op een rijtje doorheen de gang zodat hij het juist pad blijft volgen
 5. Knoop een oude sok of handdoek zachtjes toe met snoepjes in

Is dit nog niet genoeg? Sluit dan af met de grand final… Een piñata! Neem een kartonnen doosje, maak hier gaatjes in en steek er snoepjes in. Hang deze vervolgens aan een koord aan de deurklink. Ook het muffin blik spel is een echte topper!

Zo zie je maar. Het is niet enkel voor je Vizsla leuk, ook jij kan je volledig uitleven in het creëren!

Een ander zoekspelletje is de snuffelmat. Deze kan je afzonderlijk gebruiken of voor de gevorderden verwerken in je parcour doorheen het huis.

Multifunctionele snuffelmat

➕ Multifunctioneel
➕ Antislip aan de onderkant
➕ Makkelijk te wassen
➕ Eenvoudig om op te bergen

Zoekspelletjes buiten

Eens je Vizsla het commando “zoek” goed onder de knie heeft kan je ook buiten starten met hem te laten zoeken naar snoepjes of brokjes. 

Start met bijvoorbeeld een snack te verstoppen in de boom op reikhoogte van je Vizsla, wijs naar en boom en geef hem het commando “zoek”.

Wanneer je Vizsla de link heeft gelegd om ook buiten te zoeken kan je op meerdere plaatsen snacks verstoppen.

Strategische spelletjes

Strategische spellen zijn iets intensiever voor je Vizsla. Dit is dus eerder geschikt wanneer hij al vertrouwd is met denkwerk. 

Weet dus dat zo een spel heel vermoeiend is en zorg dat je het niet te lang speelt (en dat er water klaarstaat voor je Einstein). 

Bij strategische spelen moet je Vizsla meerdere handelingen uitvoeren voor de beloning. Waarbij bij de vorige spellen slechts één handeling nodig was voor de snack verkregen werd, moet er nu bijvoorbeeld een hendel opgeheven worden, of een bakje geopend worden, een parcour gevolgd worden met het snoepje, etc… 

Trixie heeft heel leuke strategische denkspellen voor je Vizsla. 

Zo heb je de poker box waarbij je hond op verschillende manieren de boxen moet openen. De ene keer trekken, de andere keer schuiven. Een heel fijne uitdaging waarbij hij echt moet nadenken. 

Trixie poker box, denkspelletje voor honden.
 • Verschillende opening technieken
 • Antislip voetjes
 • Stevige kunststof

Of de bloementoren van Trixie. Hierbij moet je Vizsla verschillende openingstechnieken gebruiken om de snacks uit de speeltoren van verschillende niveaus en kegels te verkrijgen. Dit is echt al voor de gevorderden. 

 • Verschillende openings technieken
 • Verschillende niveaus
 • Kunststof
 • Antislip voetjes

Move 2 Win is ook een heel leuk spel waarbij je Vizsla verschillende schuifsystemen onder de knie zal krijgen, de kegels moet verwijderen en een hendel moet verschuiven om zijn snacks te bemachtigen. Dit is écht een spel voor de gevorderden onder ons!

 • Uitdagend bordspel voor honden
 • Verschillende mogelijkheden
 • Antislip voetjes
 • Hoog denkniveau

 

Opties genoeg dus om samen met je trouwe vriend te ontdekken! 

Trucjes leren als denkspel

Het leren van nieuwe trucjes stimuleert ook het denken van je hond. Je start hier meestal als puppy al mee, maar velen stoppen eens de hond volwassen is of de “basis”commando’s onder de knie heeft zoals “zit”, “blijf”, “lig”, “wachten”,… 

Je kan ook hier creatief mee zijn, leer je Vizsla een rondje draaien, rollen, vangen, opruimen (waarom niet?) ,… 

Ook hier is het belangrijk om in kleine delen te werken en niet te lang te oefenen. Oefen een nieuw commando maximum 10 minuten achter elkaar en herhaal het regelmatig.

Conclusie

Het spelen van denkspelletjes met je Vizsla is een geweldige manier om zijn denkvermogen te stimuleren, probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen, verveling te voorkomen en jullie band te versterken.

Er zijn meer dan genoeg actieve denkspelletjes die je samen met je Vizsla kan doen. Dus redenen geniet om ermee aan de slag te gaan. 

Speel jij al denkspelletjes met jouw Vizsla? Laat gerust weten wat jullie favoriete spelletje is, we zijn benieuwd!

Verwante artikelen:
vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *