Vizslas.be is op Instagram!

Volg alle tips en nieuwtjes vanaf nu mee op ons instagram account!
TIP: Er komt een Giveway aan van € 150. Hou onze pagina in de gaten!

Vizsla vs Weimaraner: Alle verschillen op een rijtje!

Hoewel het lijkt alsof de Hongaarse Vizsla en de Weimaraner verwant zijn, zijn er veel belangrijke verschillen. Beide hondenrassen zijn jachthonden met een gespierd lichaam. Maar in welke opzichten verschillen deze van elkaar, en welke eigenschappen hebben ze gemeen? 

De Hongaarse Vizsla wordt vaak aanzien als het jongere broertje of zusje van de Weimarse staande hond, ondanks dat hun uiterlijk en temperament zo op elkaar lijkt, zijn ze niet direct aan elkaar verwant. 

Wat beide hondenrassen wel gemeen hebben is dat ze beiden veel beweging nodig hebben, graag heel dicht bij hun baasje zijn én heel graag werken voor jou. Een tekort aan hoeveelheid hondenliefde zal je niet hebben bij beide hondenrassen. 

Ondanks hun vele gelijkenissen hebben ze ook zo hun verschillen. Hieronder kun je de specifieke kenmerken van beide rassen terugvinden: 

We bespreken deze kenmerken zodat je voor eens en altijd weet wat de verschillen zijn tussen beide hondenrassen. 

Laten we nu dieper ingaan op de overeenkomsten en verschillen tussen de Vizsla (a.k.a. velcro hond) en de Weimaraner (a.k.a. silver ghost) 

Vizsla en weimarander duidelijke verschillen op foto

Vergelijking Hongaarse Vizsla met Weimaraner

VizslaWeimaraner
OorsprongHongarijeDuitsland
GezondheidHeel goedGoed
Levensverwachting11 – 14 jaar10 – 13 jaar
JachtinstinctHoogHoog
EnergieHeel energiekHeel energiek
GezinshondJaJa

De Hongaarse Vizsla en de Weimaraner komen beiden uit Europa. Waar ze werden gefokt voor de jacht. 

Beide rassen zijn vriendelijke, trouwe, gevoelige en energierijke honden. Ze zijn enorm gericht op de mens en grote fan van samenwerken. 

Met hun elegante en sierlijke bouw, hun gladde korte vacht, grote hangoren en mager en gespierd lichaam zijn het heel mooie en opmerkelijke honden. 

Door hun jachtinstinct start je best vroeg met socialiseren met je andere huisdieren zoals katten, kippen of konijnen. Anders kan dit fout aflopen. 

Zowel de Vizsla als de Weimaraner zijn heel aanhankelijke honden die last kunnen hebben van verlatingsangst. Ze zijn geschikt voor actieve gezinnen aangezien ze veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig hebben om gelukkig te zijn. 

Als ze dit niet krijgen kunnen ze zich verveeld en gefrustreerd voelen, wat kan leiden tot destructief gedrag. Maar met de juiste portie beweging en aandacht zijn dit fantastische honden! 

Vizsla vs Weimaraner: uiterlijk

Vizslaweimaraner
KleurRood en roestigZilverkleurig of grijs
OgenVorm: ovaal
Kleur: gelijk aan vacht
Vorm: ovaa
lKleur: Amberkleurig / Blauw / Blauwgrijs
NeusBruin (gelijk aan vacht) Zwart
VachtKortharig of draadhaarKortharig of langharig
Grootte56 – 61 cm (Reu) 53 – 58 cm (Teef)59 – 70 cm (Reu) 57 – 65 cm (Teef)
Gewicht25 – 27 kg (Reu) 20 – 25 kg (Teef)30 – 40 kg (Reu) 25 – 35 kg (Teef)
Vizsla vs weimarander. Beide honden zittend naast elkaar

Beide jachthonden zijn zonder twijfel de meest elegante, slanke en aristocratisch uitziende hondenrassen.

De combinatie van hun gespierd atletisch lichaam met hun grote flaporen en zachte vacht trekken zeker veel aandacht. 

Zowel de Vizsla als de Weimaraner komt het vaakst voor met een korte zachte vacht. Maar de Hongaarse Vizsla bestaat ook als draadharige Vizsla en de Weimaraner komt af en toe voor met een zachte lange vacht. 

De ‘langharige’ varianten van  beide hondenrassen zien er dus compleet anders uit.

De kortharige Vizsla en Weimaraner hebben door hun dunne korte vacht sneller kou dan hun neefjes en nichtjes met een dubbele vacht. Het voordeel hiervan is wel dat ze minder verharen en het makkelijker is je huis honden haarvrij te houden. 

Een ander voordeel is dat wanneer je Vizsla of Weimaraner gaat zwemmen, ze in ‘no-time’ opdrogen. 

Vizsla’s en Weimaraners hebben beiden een lange dunne staart. Vroeger werd deze vaak gecoupeerd, wat nu (gelukkig voor hun) in vele landen verboden is. Doordat ze zo enthousiast en blij zijn kan het wel zijn dat hun staart breekt door tegen dingen aan te botsen of vaak bloedt. 

Wanneer het hinderlijk wordt voor de Vizsla of Weimaraner dan kan het wel zijn dat de dierenarts aanraadt om de staart te couperen (knippen). Maar dit is zeker niet standaard.

De twee opmerkelijkste verschillen in uiterlijk tussen de Vizsla en de Weimaraner is hun grootte en hun kleur

Vizsla vs Weimaraner: temperament

VizslaWeimaraner
PersoonlijkheidVriendelijk, zachtaardig, liefdevol, werkt graag voor baasjeVriendelijk, onbevreesd, liefdevol
IntelligentieZeer intelligentZeer intelligent
GevoeligheidHeel gevoeligHeel gevoelig
Nood aan affectieHeel veel nood aan affectieVeel nood aan affectie
BlaffenWeinig tot gemiddeldGemiddeld
WaakhondNeeIets meer dan de Vizsla
Temerament van de vizsla en ed weimarander. Beiden zijn aan het rusten

De Vizsla is over het algemeen aanhankelijker dan de Weimaraner. Ze worden ook niet voor niets de velcro hond genoemd, ja je hoort het juist, velcro zoals velcro schoenen. Maar dan als de Vizsla de ene kant van de velcro en het baasje de andere kant van de velcro.

Vizsla’s zullen van elke gelegenheid gebruik maken om op je te zitten of tegen je te zitten. Terwijl een Weimaraner (die ook heel graag knuffelt) eerder naast jou zal liggen of dicht bij jou zal zitten. 

Een Weimaraner is normaal niet angstiger of rustelozer dan een Vizsla. Maar jammer genoeg kan er wegens slecht fokken meer neurotisch gedrag voorkomen bij de Weimaraner. Het is dus heel belangrijk dat je een goede fokker of nestje uitkiest. 

Weimaraners zijn iets onafhankelijker dan de Hongaarse Vizsla. Wat ervoor zorgt dat ze makkelijker eens alleen in de tuin op stap zullen gaan. Bij een Vizsla daarentegen, moet je er vaak letterlijk naast lopen voor ze naar buiten gaan. Maar aan de andere kant heeft de Weimaraner dan ook meer overtuiging nodig bij het trainen. 

Bij vreemden zal de Weimaraner iets afstandelijker zijn dan de (over)sociale Vizsla. 

Beide rassen kunnen waken, maar de Weimaraner heeft iets meer een beschermende houding dan de Vizsla. 

Vizsla vs Weimaraner: nood aan beweging

Op gebied van lichaamsbeweging zijn de Vizsla en de Weimaraner aan elkaar gewaagd. 

Beiden zijn heel energiek en sportief die dagelijks een intensieve training nodig hebben. 

Voor beide rassen wordt minstens 60-90 minuten aangeraden per dag eens ze volgroeid zijn. 

Wanneer ze niet genoeg beweging krijgen of mentaal gestimuleerd worden kunnen ze overgaan tot destructief gedrag zoals dingen kapot bijten, blaffen of janken. Maar zolang je hun portie beweging geeft, zijn het fantastische honden.

Ze zijn zo snel als een speer bij het lopen en zullen veel andere hondenrassen een poepje laten ruiken tijdens het apporteren. De Weimaraner heeft iets meer uithoudingsvermogen dankzij hun grootte en historische fokkerij als jager op groot wild. De Vizsla is dan op zijn beurt iets sneller en wendbaarder. Samen maken ze dus het perfecte team! 

Vizsla vs Weimaraner: verzorging

VizslaWeimaraner
VerharenWeinigWeinig
OnderhoudWeinigWeinig
KwijlenWeinig (telt niet wanneer er lekker eten in het zicht is)Weinig (telt niet wanneer er lekker eten in het zicht is)
NagelsDonkerbruinGrijs / Amberkleurig
(Honden)geurWeinig tot geenWeinig tot geen

Ook de vacht en verzorging is heel gelijkaardig bij de Vizla en de Weimaraner. Door hun korte en gladde vacht hebben ze maar een minimale verzorging nodig. 

Regelmatig eens borstelen met een stevige borstel of een hondenborstel is voldoende om de losse haren te verwijderen. 

Zowel de Vizsla als de Weimaraner heeft niet echt een sterke hondengeur. Hier bedoelen we natuurlijk een hondengeur, wanneer ze zich lekker in de modder of iets smerig gerold hebben dan kan het wel eens nodig zijn om hen een bad te geven. 

De nagels moeten regelmatig geknipt worden, dit is niet evident aangezien je de zenuwen niet ziet lopen door de donkere nagels. Wanneer je twijfels ben je best dat je kleine stukjes ervan knipt en alvorens door te duwen met het schaartje eerst even druk zet op de nagel. 

Indien je op een zenuw zit zal hij snel zijn poot wegtrekken en weet je dat je niet mag doorknippen. Twijfel je echt, dan kan je dit altijd door een specialist laten doen. 

Vizsla vs Weimaraner: trainen

Beide hondenrassen zijn heel slimme honden. Door hun hoog intelligentieniveau en hun mensgerichtheid zijn ze heel bereid om bij te leren en bijleren doen ze snel. 

De Vizsla en de Weimaraner zijn beiden gevoelige honden en train je het best met een zachte aanpak. Door dat ze zo slim zijn leren ze ook makkelijk negatief gedrag aan, zorg er dus zeker voor dat je snel genoeg begint met hun het gewenste gedrag aan te leren alvorens ze zelf ongewenst gedrag aanleren. 

Zoals eerder gezegd kunnen ze een toevlucht nemen in destructief gedrag wanneer ze zich vervelen of ongetraind zijn. Correcte training is dus een belangrijke vereiste voor de fysieke en mentale gezondheid van beide rassen (en voor hun baasje). 

De Vizsla zal iets liever zijn baasje behagen, waarbij de Weimaraner iets onafhankelijker ei eigenzinniger is dan de Vizsla. 

Hierdoor kan de Weimaraner een grotere uitdaging zijn om te trainen. Maar met de juiste training en consistentie worden ze beiden goed gemanierde gezelschapshonden of jachthonden.

Vizsla vs Weimaraner: gezondheid

Het zijn beide relatief gezonde hondenrassen. Waarbij er slechts enkele bekende problemen zijn waarop moet gelet en getest worden bij het fokken. Namelijk Heupdysplasie. De Weimaraner heeft hier iets meer kans op gezien zijn grootte.

De gemiddelde levensduur van een Vizsla is vaak langer dan die van een Weimaraner. Maar veel verschil zit er niet in. 

Beide hondenrassen hebben een hoger risico op een opgeblazen gevoel dankzij  hun borstkas. Ook huidallergieën of andere allergische reacties zijn niet ongewoon.

Maar, al bij al zijn dit gezonde rassen die weinig gekende medische problemen hebben.

Geschiedenis Vizsla 

De Hongaarse Vizsla is een oud ras dat dateert uit de 10e eeuw en afkomstig is uit Hongarije. 

Oorspronkelijk werd het ras gefokt als jachthond en gebruikt voor het opsporen van klein wild, zoals patrijzen en hazen. 

De Hongaarse Vizsla werd al snel populair bij de Hongaarse aristocratie vanwege zijn uitstekende jacht vaardigheden en loyale persoonlijkheid. Tijdens WOII was het ras helaas bijna uitgeroeid. Maar er is gelukkig hard gewerkt om het ras te redden en te behouden. 

Tegenwoordig is de Vizsla een geliefd gezelschapsdier en wordt hij ook nog steeds gebruikt als jachthond. 

Kortom, de Vizsla heeft een rijke geschiedenis en blijft een belangrijk en geliefd ras in de jacht- en huisdierenwereld.

Geschiedenis Weimaraner 

Leon de weimaraner

De Weimaraner zijn geschiedenis gaat iets minder ver terug in de tijd. Dit is een Duits ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten, beren en wolven. Het ras is ontstaan in de 19e eeuw in de stad Weimar te Duitsland, vandaar de naam. 

Het ras is ontstaan uit de combinatie van verschillende rassen, waaronder de Bloedhond, de Pointer en de Grote Deense Dog. Door zijn atletisch lichaam heeft hij de perfecte bouw om langdurig te rennen en te jagen.

Tijdens WOII was ook dit ras bijna uitgestorven. Maar ook hier hebben liefhebbers hard gewerkt om de Weimaraner te behouden en te herstellen. 

Tegenwoordig worden Weimaraners vaak gebruikt als gezelschapshond, jacht, agility of andere hondensporten. 

De Weimaraner zijn geschiedenis gaat niet zo ver terug als de Vizsla, maar het is een jachthond die zich ontwikkeld heeft tot een populaire en geliefde metgezel! 

Vizmaraner

De Vizsla met Weimaraner mix staan ook wel gekend als Vizmaraner en is relatief nieuw met hun ontstaan in het laatste deel van de 20e eeuw. 

Net als de Vizsla, werd de Vizmaraner oorspronkelijk gefokt als jachthond, maar zijn ze uitgegroeid tot populaire gezinshonden vanwege hun vriendelijke en aanhankelijke karakter. 

De Vizmaraner heeft de slanke en elegante uitstraling van een Weimaraner, gecombineerd met de vacht en de kleur van een Vizsla. Ze hebben een korte, dichte vacht die meestal in de tinten bruin en koper is.  

Met een Vizmaraner zijn de verschillen tussen beide rassen natuurlijk niet meer van toepassing, hierbij heb je de perfecte mix tussen beide hondenrassen.

Vizsla vs Weimaraner video

Is de Weimaraner een grijze vizsla?

De weimaraner is qua uitzicht een grote grijze vizsla. Maar hun karakter is toch erg verschillend als je ze naast elkaar zet. Zo is een viizsla veel aanhankelijker dan zijn grijze variant en meestal veel toegankelijker en minder koppig. Het temprament en het formaat zijn ongetwijfeld enkele van de grootste verschillen tussen de vizsla of weimaraner.

Vizsla of weimaraner? Wat past het best bij jou?

Na het leze van deze blog zou je een beslissing moeten kunnen maken over welke hond het beste bij jou past. Beide rassen zijn erg actief, gedreven en aanhankelijk. Toch zijn er in hun temprament en karakter enkele grote verschillen. Heb je nog steeds geen idee wat de beste keuze is voor jou? Zoek dan een baasje met een vizsla of weimaraner en vraag naar hun ervaring. Hou er ook rekening mee dat elke hond anders is.

Conclusie

Zowel de Vizsla als de Weimaraner zijn fantastische hondenrassen met veel overeenkomsten, maar ook hun verschillen. 

Met hun energieke en atletische bouw passen ze het best in een actief maar zachtaardig gezin. Ze hebben veel liefde te geven en een geweldige humor met hun speelse kant. 

What’s not to love?

Interessante links:

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *