Veilig in de auto met je Vizsla + praktische tips

We weten allemaal dat de Vizsla het liefste dicht bij zijn baasje is. Vroeg of laat zal je hond meerijden in de auto. Er zijn maar weinigen die de dierenarts, een bos of zee en vakantiemogelijkheden op wandelafstand hebben. 

Hoe zorg je ervoor dat je verantwoord en comfortabel je hond in de wagen kan meenemen? 

We overlopen de verschillende mogelijkheden en zaken waar je rekening mee moet houden zodat je veilig de baan op kan met jouw trouwe viervoeter.

Veiligheid in de auto 

Veiligheid voor je Vizsla

Laat je Vizsla niet vrij in de auto tijdens het rijden. Hoe verleidelijk hij ook naar jou kijkt, het is voor zijn eigen veiligheid van enorm belang. 

Als je hard remt of een plotse beweging maakt kan hij zich verwonden door ergens tegen te botsen of erger nog, door de ruit vliegen. Naast de verwonding kan dit de hond ook traumatiseren en angstig maken. Een negatieve ervaring wordt het beste gemeden voor de toekomst. 

Laat je Vizsla nooit alleen achter in de auto, ook niet als het raam open is of je in de schaduw staat. De kans op oververhitting is te groot! 

Ga je op langere trips met jouw hond dan zorg je er best voor om elke 2 uur een pauze in te lassen zodat hij zijn behoefte kan doen en wat kan drinken. Het is de bedoeling dat hij de auto als leuk blijft ervaren, te lange ritten aan één stuk kunnen ervoor zorgen dat hij niet zo graag meer in de auto zal gaan.

Veiligheid voor de bestuurder

Als jij als bestuurder niet veilig bent dan kan je ook de veiligheid van je Vizsla niet garanderen. 

Zorg ervoor dat hij niet aan jou kan om je af te leiden. Hoe braaf hij ook is, als hij plots doorheeft dat je naar de zee gaat en je hier uitgebreid voor wil bedanken dan kan je je wel voorstellen dat dit niet het meest geschikte moment is om op je schoot te komen zitten of je likjes te komen geven. 

Het is dus van belang dat je hond niet tot bij jou kan zodat jullie beiden veilig op de baan kunnen. 

Hoe je hond trainen om mee te rijden met de auto? 

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met jouw pup / hond te laten wennen aan de auto. Bepaal eerst waar je Vizsla zal zitten tijdens het rijden, in de koffer op of de achterbank. 

Vervolgens oefen je om in de auto te zitten. Als je traint met een puppy dan zal het moeilijk zijn om hem hier zelf al in te laten springen. Zet hem in de wagen maar laat de deuren nog open (en uiteraard de wagen nog laten stilstaan ook, rijden met deuren open zou niet enkel voor je hond een trauma veroorzaken, als je terugkeert zonder deuren is dit ook een domper op de feestvreugde voor jou). 

Laat hem hier rustig wennen, beloon hem met een snoepje of verbaal als je ziet dat hij op zijn gemak is. Je wil dat hij ontspannen is wanneer hij in de wagen zit, dus beloon je telkens hij rustig is. 

Eens hij comfortabel is in de wagen wanneer die stilstaat kan je de deuren sluiten en er zelf eventueel bijzitten op de bestuurderszetel. Zo kan je telkens opbouwen. 

Wanneer dit lukt zet je de motor van de wagen aan en eens hij comfortabel is met dit geluid kan je een blokje rijden. 

Elke hond is anders, de ene zal wat meer tijd en training nodig hebben dan de andere. Sommige Vizsla’s vinden het direct geweldig om mee te mogen rijden, anderen zijn hier nog wat onzeker over. 

Lees het gedrag van je hond en vul zijn behoeften in.

Zo neem je je Vizsla mee in de wagen

Waar je Vizsla meerijdt in de wagen hangt af van welk type auto je hebt en hoeveel plaats je waar hebt. Als je standaard 2 kinderstoelen staan hebt op de achterbank dan zal dit voor jou niet de meest ideale oplossing zijn en is de koffer makkelijker. 

Veiligheidsgordel

Als er nog ruimte is op de achterbank dan is dit een heel goede keuze. Doordat de Vizsla de baan kan volgen heeft hij minder last van wagenziekte. 

Het is wel belangrijk dat de hond vast ligt aan de gordel, zoals wij als mens ook moeten doen. 

Er bestaan speciale riemen die je in de gordel kan klikken en kan vastmaken aan het tuigje van jouw hond. 

Het is aangeraden om een tuigje te nemen en geen halsband. Bij een halsband kan jouw hond makkelijker gewond raken of zichzelf eruit trekken.

Voor het tuigje heb je veel verschillende mogelijkheden, dit kan gerust het tuigje zijn waarmee je gaat wandelen indien dit mooi aansluit en zeker stevig genoeg is.

Ik gebruik persoonlijk het verkoelende autobed van Pelsbarn op de achterbank voor mijn Vizsla zodat ze comfortabel ligt.

Dit is een automand die op de achterbank past en waar je de gordel om vast te klikken door kan steken. Als je een Vizsla in huis hebt dan weet je als geen ander dat het echte prins(ess)en zijn en ze graag zacht liggen. Dus dat geldt ook voor de auto.

Als je benieuwd bent naar de automand dan raad ik je aan om mijn persoonlijke review over de Pelsbarn verkoelende automand te lezen.

Hondenrek

Om ervoor te zorgen dat jouw Vizsla niet tot bij jou kan bij het rijden kan je een hondenrek plaatsen. 

Je kan het hondenrek tussen de achterbank en de bestuurderszetel plaatsen of indien de hond in de koffer zit tussen de koffer en de achterbank. 

Het hondenrek tussen de koffer en de achterbank is universeel en kan je afstellen op de maat van je auto.

Tussen de achterbank en de bestuurdersstoel wordt er vaak gebruik gemaakt van een veiligheidsnet.
Het is wel belangrijk dat je hiernaast nog altijd kijkt om je Vizsla vast te leggen zodat hij zich niet kan verwonden bij een botsing. Zeker een veiligheidsnet alleen volstaat niet. 

Transportbench

In de koffer wordt er vaak gebruik gemaakt van een transportbench, op deze manier is je hond veilig en kan hij zich niet bezeren wanneer je een plotse beweging maakt of botst. 

Zorg ervoor dat deze goed geplaatst wordt zodat deze niet beweegt en dan is de auto bench een heel veilige manier om je Vizsla te vervoeren. 

Transportbench voor Vizsla in de auto

Is jouw hond al gewoon aan de bench? Dan is dit een heel makkelijke oplossing. Indien hij nog niet vertrouwd is met de bench zal je eerst wat bench-training moeten doen zodat hij zich comfortabel voelt in de transportbench.

Zorg dat de transportbench zeker groot genoeg is zodat je Vizsla comfortabel kan vervoerd worden. 

De kosten van een transportbench kunnen enorm verschillen, maar de veiligheid van je hond is zeker de investering waard. Een stoffen bench is absoluut geen aanrader om in de auto te gebruiken. 

Je opteert beter voor een metalen bench zoals bijvoorbeeld deze bench met een schuine wand

Als je bang bent dat de bench het interieur van jouw koffer zou beschadigen dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor deze honden transportbench met afgeronde hoeken.

Dankzij de afgeronde hoeken zijn er minder risico’s op het beschadigen van andere materialen. Kies wat het beste bij jou en je hond past.

Hondenbench voor in de auto met afgeronde hoeken perfect voor je Vizsla

Auto beschermen

Als je hond niet zelf in de koffer kan springen voor gezondheidsredenen of je bang bent dat hij krassen zal maken op de kofferbak dan kan je werken met een loopplank.

Dit is zowel interieur vriendelijk als ideaal voor wanneer je oude harige vriend een jaartje ouder is.

Op de achterbank kan je heel makkelijk een zeil voorzien dat je zetels op de achterbank én de achterkant van de bestuurderszetel beschermt. Zo kan je heel makkelijk de wagen schoonmaken door het zeil eruit te halen en te wassen. 

Wat als je Vizsla wagenziek is? 

Dit kan je herkennen door braken, maar ook wanneer je hond veel begint te kwijlen of smakken. 

Kijk eerst in welke gemoedstoestand je Vizsla is wanneer hij in de wagen zit.

Heeft hij stress? Of is hij ontspannen? 

Stress kan zorgen voor misselijkheid, dus zorg dat jouw hond de auto aan aangename dingen linkt. Gebruik de auto dus niet enkel voor naar de dierenarts te gaan maar bijvoorbeeld ook voor naar het bos te gaan wandelen. 

Wat ook helpt is ervoor zorgen dat hij uit het raam kan kijken, mocht dit niet mogelijk zijn zoals hij momenteel zit kan je een extra kussentje toevoegen zodat hij wat hoger zit en zicht heeft op de weg. 

Mocht je merken dat het echt niet overgaat en je hond hier echt last van heeft, dan luister je best even bij de dierenarts voor een medicijn. Zeker wanneer er een lange rit op de planning staat is dit voor iedereen zijn comfort aan te raden. 

Eens hij de wagen associeert met misselijk zijn zal hij niet graag in de auto gaan de volgende keer en dan ben je verder van huis. 

Dus overleg de mogelijkheden met jouw dierenarts.

Conclusie

Er zijn mogelijkheden genoeg om jouw Vizsla mee te nemen op de baan op een veilige manier. 

Zo moeten jullie niet telkens hetzelfde blokje wandelen en kunnen jullie nog meer avonturen beleven samen! 

Wat is de favoriete plek van jouw Vizsla om naartoe te rijden? Laat het ons weten!

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *