Vizslas.be is op Instagram!

Volg alle tips en nieuwtjes vanaf nu mee op ons instagram account!
TIP: Er komt een Giveway aan van € 150. Hou onze pagina in de gaten!

Hoe omgaan met je hond die blaft als de deurbel gaat

Triiiing! Daar gaat de deurbel, en je trouwe viervoeter barst meteen los in een orkest van geblaf. 

Herkenbaar? 

Hoewel blaffen een natuurlijk gedrag is bij honden, kan het soms wel frustrerend zijn. Zeker wanneer je bezoek ontvangt en de begroeting overstemd wordt door het geblaf van je hond. 

Waarom blaft je hond eigenlijk als de bel gaat, en wat kun je eraan doen? Laten we dat samen ontdekken. 

Met onze tips breng je de rust snel weer terug in huis, tot grote dankbaarheid van je buren!

Waarom blaffen honden als de bel gaat?

Blaffende jack russel

Honden zijn van nature alert en nieuwsgierig. Ze zijn snel in het herkennen van patronen, zoals het verband tussen de deurbel en het verschijnen van iemand aan de deur. Het geblaf kan verschillende oorzaken hebben.

Je hond kan het zien als zijn taak om jou te waarschuwen voor ‘indringers’, vooral als hij zichzelf ziet als de waakhond van het huis. Het geblaf kan ook voortkomen uit pure nieuwsgierigheid en ethousiasme, ‘wie komt er op bezoek?!’.

We begrijpen dat het geblaf na een paar keer wat overbodig wordt, maar je hond doet gewoon zijn ‘werk’. Wil je jouw hond leren minder te blaffen als de bel gaat? Er zijn handige manieren om dit gedrag te trainen.

Blaffen afleren als de deurbel gaat

Laten we beginnen met te benadrukken wat je absoluut niet moet doen: ga niet terug blaffen naar je hond of grijp hem niet bij de halsband. Een hond heeft behoefte aan duidelijke en rustige begeleiding en een positieve houding.

Blaffende hond

Een commando aanleren om het blaffen te doorbreken wanneer de deurbel gaat

Je kunt je hond leren om te reageren op een specifiek commando zoals ‘plaats’, wat verwijst naar een vaste plek in huis waar je hond heen kan gaan wanneer de deurbel gaat.

Begin met het oefenen van dit commando zonder de afleiding van de deurbel, zodat je hond begrijpt wat er van hem verwacht wordt. Zorg ervoor dat je je hond beloont als hij het commando correct opvolgt.

Het aanleren van dit commando kan een beetje tijd kosten, maar is zeker de moeite waard. Laat iemand aanbellen terwijl jij naast je hond en zijn ‘plaats’ blijft staan. Doe de deur niet open wanneer de bel gaat en geef het commando aan je hond. Als je hond toch naar de deur rent, herhaal dan rustig het commando totdat hij weer kalm op zijn plaats gaat zitten.

Een nieuwe deurbel?

Mocht het blaffen ondanks al je inspanningen blijven voortduren, dan zou een nieuwe deurbel een oplossing kunnen zijn. Een nieuw geluid kan verwarring veroorzaken bij je hond, waardoor je de kans krijgt om een nieuwe routine aan te leren.

Als je hond erg agressief reageert of het commando helemaal niet oppikt, kan een gedragstherapeut je helpen. Vergeet niet dat je hond blaft als de bel gaat omdat hij sociaal is en op jou gericht.

Conclusie

Een hond die blaft als de bel gaat kan zowel vermoeiend als verwarrend zijn. Maar onthoud: blaffen is een natuurlijk gedrag en een manier voor je hond om te communiceren.

Met de juiste benadering en wat geduld, kun je je hond leren om op een meer passende manier te reageren. En voor je het weet, is de rust in huis weer helemaal terug!

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *