Vizslas.be is op Instagram!

Volg alle tips en nieuwtjes vanaf nu mee op ons instagram account!
TIP: Er komt een Giveway aan van € 150. Hou onze pagina in de gaten!

Mag een hond blaffen overdag?

Blaffen is een natuurlijk onderdeel van het gedrag van een hond. 

Het is hun manier om te communiceren, hun emoties te uiten, en hun territorium te verdedigen. 

Maar wat gebeurt er als je hond overdag onophoudelijk blaft? 

Is het toegestaan, of wordt het beschouwd als geluidsoverlast? Laten we het uitzoeken!

Overdag wordt er meestal wat meer tolerantie getoond, maar dat betekent niet dat je hond onbeperkt mag blaffen. Langdurig en aanhoudend blaffen is geluidsoverlast.

Het verschil tussen blaffende honden overdag en ’s nachts

In de eerste plaats is het belangrijk om te onderscheiden tussen het blaffen overdag en ’s nachts. In België, bestaan er geluidsnormen die bepalen wanneer lawaai, waaronder blaffende honden, als overlast wordt beschouwd. Deze normen zijn strenger tijdens de nachtelijke uren, van 22u tot 7u.

Overdag wordt er meestal wat meer tolerantie getoond, maar dat betekent niet dat je hond onbeperkt mag blaffen. Als je buren honden hebben dan hoort geblaf er bij, maar het kan toch overlast veroorzaken.

Langdurig en aanhoudend blaffen kan nog steeds worden gezien als geluidsoverlast wanneer de buren hier last van hebben. Als de hinder onrechtmatig, dan is dit strafbaar en hiervoor kan de politie gebeld worden als aller laatste redmiddel.

Blaffende jack russel

Geluidsoverlast en buurtrelaties

Een constant blaffende hond, kan spanningen veroorzaken tussen jou en je buren. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat niet iedereen een even groot hart voor honden heeft als jij. Wat voor jou misschien een klein ongemak is, kan voor je buren erg storend zijn.

Misschien is de hond in kwestie ook de hele dag thuis terwijl het baasje gaan werken is waardoor het baasje zich van geen kwaad bewust is.

Wat kun je doen als buur of bewoner?

Voordat een situatie escaleert en je naar de politie belt, is het een goed idee om eerst met je buren te praten als je hond veel blaft. Misschien zijn ze begripvol en kun je samen een oplossing vinden.

Is er geen verbetering of geen gehoor voor het probleem dan kun je de politie bellen op het nummer 101 om een officiële melding te maken van de geluidsoverlast.

politiekantoor

Wat kun je doen als honden eigenaar?

Als je hond veel blaft, probeer dan eerst de oorzaak te begrijpen. Is je hond angstig, verveeld, of reageert hij op prikkels in zijn omgeving? 

Zodra je de oorzaak begrijpt, kun je proberen het probleem aan te pakken. Mogelijke oplossingen kunnen zijn het inschakelen van een hondentrainer, het verstrekken van voldoende mentale en fysieke stimulatie voor je hond, of het verminderen van de blootstelling van je hond aan prikkels die het blaffen veroorzaken.

Conclusie

Ja, honden mogen overdag blaffen, maar dat betekent niet dat aanhoudend blaffen acceptabel is. 

Als hondeneigenaar heb je de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je hond een goede ‘buur’ is. Door bewust te zijn van het blafgedrag van je hond en proactief stappen te ondernemen om overmatig blaffen aan te pakken, kun je conflicten voorkomen en zorgen voor een harmonieuze relatie met je buren.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *