Is mijn hond nog steeds beschermd tegen teken tijdens het zwemmen?

Je hond houdt misschien van een goede zwempartij, maar je vraagt je wellicht af: “Is mijn hond nog steeds beschermd tegen teken tijdens het zwemmen?”

Het belang van bescherming tegen teken

Allereerst, laten we snel herinneren waarom het zo belangrijk is om onze honden te beschermen tegen teken. Deze kleine beestjes kunnen ernstige ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en babesiose, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van je hond.

Daarom is het essentieel om je hond te beschermen met een betrouwbaar tekenpreventief middel, zoals een tekenband, spot-on behandeling, orale medicatie of een spray. We hebben een onderzoek gedaan voor jou naar welke de beste tekenbanden zijn voor je hond.

📚 Lees ook onze koopgids: De beste tekenband voor honden

Waterbestendigheid van tekenpreventieve middelen

Nu, naar de kern van de zaak: blijven deze preventieve middelen effectief als je hond gaat zwemmen? Het antwoord is, zoals zo vaak in het leven, “het hangt ervan af”. Veel producten, zoals sommige tekenbanden en spot-on behandelingen, zijn ontworpen om waterbestendig te zijn.

Dit betekent dat ze effectief blijven, zelfs als je hond nat wordt. Maar let op: waterbestendig betekent niet waterdicht. Als je hond heel vaak of heel lang zwemt, kan de effectiviteit van het product afnemen.

Zwemveilige opties voor tekenpreventie

Gelukkig zijn er producten op de markt die speciaal zijn ontworpen om te blijven werken, zelfs bij zwemliefhebbende honden. Sommige tekenbanden, zoals die welke imidacloprid en flumethrine bevatten, blijven effectief, zelfs als ze nat worden.

Er zijn ook orale medicijnen die teken doden zonder dat water hun effectiviteit kan beïnvloeden. Het is belangrijk om met je dierenarts te praten om de beste optie voor je hond te bepalen.

Post-zwem tekencontroles

Het is altijd een goed idee om je hond na het zwemmen te controleren op teken, ongeacht het preventieve product dat je gebruikt. Teken kunnen zich hechten aan je hond voordat het preventieve middel de kans heeft gehad om ze te doden, en het controleren van je hond stelt je in staat om deze teken te verwijderen voordat ze ziekten kunnen overdragen. Je kan in ons stappenplan lezen hoe je je hond kan controleren op teken.

Conclusie

Dus, is je hond nog steeds beschermd tegen teken tijdens het zwemmen? Met het juiste product en een beetje extra waakzaamheid, kan het antwoord een volmondig “ja” zijn. Zoals altijd, het beste advies is om met je dierenarts te praten en het juiste preventieve product voor jouw hond en jouw levensstijl te kiezen.

En vergeet niet om van die zwempartijen te genieten – ze zijn een geweldige manier om af te koelen en plezier te hebben met je hond in de zomermaanden! Ben je niet in de mogelijkheid om te zwemmen? Dan kan je in onze blog over afkoeling lezen welke fijne alternatieven er nog zijn, benieuwd wat jouw hond zijn favoriet is!

Meer over teken:

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *