Hoe je hond controleren op teken? Een praktische handleiding.

Je weet waarschijnlijk wel dat teken een serieus probleem kunnen vormen voor onze trouwe viervoeters. Maar hoe controleer je je hond nu effectief op teken? Laten we ons onderdompelen in de wereld van de tekencontrole en ervoor zorgen dat we onze harige vrienden de best mogelijke zorg kunnen geven.

Waarom is tekencontrole belangrijk?

Allereerst, waarom maken we ons zoveel zorgen over teken? Deze kleine parasieten kunnen een verscheidenheid aan ziekten overbrengen op onze huisdieren, waaronder de ziekte van Lyme.

Regelmatige controle helpt niet alleen om teken snel te ontdekken, maar stelt je ook in staat om vroegtijdig in te grijpen voordat eventuele gezondheidsproblemen zich kunnen ontwikkelen. Voorkomen is altijd beter dan behandelen!

📚 Lees ook onze koopgids: De beste tekenband voor honden

Dus zorg dat je preventief iets gebruikt tegen teken, we hebben een onderzoek gedaan naar de beste tekenbanden voor honden voor jou.

Hoe kan je je hond controleren op teken? Welke plekjes moet je extra aandacht geven bij de tekencontrole. Een stappenplan om je hond te controleren op teken.

Waar en wanneer controleren op teken?

Het is belangrijk om te weten dat teken zich het liefst ophouden in lange grassen en bosjes. Dus, als jouw hond in dergelijke gebieden is geweest, is het belangrijk om een grondige controle uit te voeren.

Teken zijn het meest actief in warme, vochtige maanden, maar kunnen in principe het hele jaar door aanwezig zijn. Daarom is het een goede gewoonte om je hond dagelijks te controleren op teken, ongeacht het seizoen.

Als je meer wil weten over wanneer de teken voorkomen dan kan je dit lezen in onze blog over de teken en de seizoenen.

Hoe je hond controleren op teken: Een stap-voor-stap gids

  • Begin bij de kop: Teken nestelen zich vaak op plekken waar de huid dun is. De kop van je hond is een van hun favoriete plekken. Controleer grondig rond de oren, ogen en onder de kin.
  • Verplaats je naar de nek en schouders: Dit is een ander gebied waar teken zich vaak verstoppen. Als je hond een halsband of tekenband draagt, vergeet dan niet deze even af te doen voor de controle.
  • Verken de romp en de poten: Teken kunnen zich verstoppen onder de vacht van je hond. Voel voorzichtig met je vingers door de vacht en let op eventuele bobbeltjes. Vergeet de poten en tussen de tenen niet.
  • Eindig bij de staart: Controleer de staart en het gebied eromheen grondig, ook hier kunnen teken zich graag verstoppen.

Wat te doen als je een teek vindt?

Geen paniek! Als je een teek vindt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe je het best een teek verwijderd kan je in onze blog lezen over teken verwijderen.

Er zijn speciale tekentangen verkrijgbaar die je hierbij kunnen helpen. Het is belangrijk om de teek niet te verpletteren en ervoor te zorgen dat je het hele dier verwijdert, inclusief de kop.

Conclusie

Het regelmatig controleren van je hond op teken is een essentieel onderdeel van een goede huisdierenverzorging. Het kan misschien wat tijd kosten, maar het is zeker de moeite waard voor de gezondheid en het welzijn van je beste vriend.

Vergeet niet: als je ooit hulp nodig hebt, zijn wij hier bij Vizslas.be er om je te ondersteunen. Samen zorgen we ervoor dat onze honden gelukkig en gezond blijven!

Meer over teken:

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *