Teek verwijderen hond? Zo doe je dat!

Elke baasje herkent de paniek wel wanneer je je hond aan het aaien bent en opeens een bobbeltje voelt in zijn vacht… Een teek! Als je voor de eerste keer een teek ziet bij je hond dan kan dit even schrikken zijn, zeker als de teek volgezogen zit met bloed. Dit kan wel eens gebeuren omdat het vaker niet dan wel voorkomt dat de teek goed zichtbaar is.

Een teek verwijderen doe je het best zo snel mogelijk, want deze kunnen er voor zorge dat je hond ziek worst, onder andere door ziekte van Lyme. Een teek verwijderen doe je dus voorzichtig, begin hier zeker niet zomaar aan. We vertellen je graag wat meer over hoe je een teek verwijderd.

5 eenvoudige stappen om een teek te verwijderen bij je hond

5 Stappen: een teek verwijderen hond

Een teek kan al na 24u ziektes overbrengen, dus zorg dat je altijd zo snel mogelijk de teek verwijdert als je deze ontdekt. Ander kan je hond ziek worden. Het verwijderen van een teek? Dit kan als volgt:

Zorg ervoor dat je een paar latex handschoenen draagt om jezelf te beschermen wanneer je de teek verwijderd bij je hond. Best gebruik je een speciale tekentang is ontworpen om een teek zo goed mogelijk te verwijderen.

Benodigde tijd: 1 minuut

5 Stappen voor het verwijderen van een teek

  1. Pak het lichaam van de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond vast

    Hou je pincet of de tekentang zo dicht mogelijk bij de huid van je hond. Zo voorkom je dat de kop afbreekt en de kop blijft zitten in de huid.
    PS: verdoof de teek niet met alcohol, hierdoor kan de teek zijn maaginhoud overgeven en mogelijks gif of ziektes loslaten in je hond! 

  2. Trek de teek voorzichtig uit de huid

    Oefen een constante en langzame druk uit terwijl je de teek recht omhoog trekt, weg van de huid. Maak geen draaiende of schuddende bewegingen, omdat dit het risico op breken van de teek vergroot. Zorg dus zeker dat je niet te hard op de teek knijpt, enkel zo kun je de teek verwijderen.

  3. Controleer op restanten

    Controleer zorgvuldig of de teek in zijn geheel is verwijderd. Controleer ook of er geen delen van de teek in de huid zijn achtergebleven, soms komt het voor dat je enkel het lichaam van de teek mee hebt. Als je restanten ziet van de teek, verwijder deze dan voorzichtig met het pincet of de tekentang. Indien het niet lukt de resten waar de teek zat te verwijderen, dan zal je moeten wachten tot de rest van de teek er vanzelf uitkomt. In dit geval kan je een bobbeltje opmerken na het verwijderen van de teek. Hou dit in de gaten de dagen nadien en ga naar de dierenarts bij eventuele ziektes.

  4. Desinfecteer en observeer 

    Nu de teek verwijderd is mag het wondje ontsmetten met alcohol. Reinig het gebied rondom de tekenbeet grondig met alcohol (70 %), Betadine of jodium. Noteer de datum en de locatie van de beet, en houd het gebied en je hond de komende weken in de gaten. Als er tekenen van besmetting, infectie of andere gezondheidsproblemen optreden, neem dan gerust contact op met je dierenarts. Tijdige behandeling is heel belangrijk in geval van infectie.

  5. Gooi de teek weg & ontsmet de tekentang

    Zorg dat de teek niet opnieuw de kans krijgt om op jou of je hond te kruipen of zijn eitjes te verspreiden. Wanneer je de teek weggooit doe je dit het beste in het toilet of in de gootsteen en spoel de teek goed door. 
    Nadien ontsmet je je tang ook met ontsmetting alcohol of kook je deze even in water.

Teek verwijderen hond: De 4 beste hulpmiddelen

Een teek verwijderen doe je beter niet gewoon met je vingers of een normale pincet. Een teek verwijderen is een delicaat proces en er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij een teek verwijderen. Je hebt de tekentang het best altijd op zak, zodat je bij een wandeling onmiddellijk kan ingrijpen zonder dat de kop blijft zitten.

Dit zijn 4 hulpmiddelen die we aanraden, het is een goed idee om altijd één hulpmiddel op zak te hebben, overal waar je bent:

Ook preventief kun je je hond beschermen tegen teken door een tekenband te gebruiken. Dit helpt tevens ook tegen vlooien.

Wanneer komen teken voor

Teken komen voornamelijk voor tijdens de warmere maanden van het jaar, van maart tot ongeveer oktober kan je het snelste een teek oplopen. Deze achtpotige spinachtige parasieten zijn het meest actief gedurende deze periode.

Hoewel teken al actief kunnen zijn bij temperaturen tussen de 5-10 graden boven nul, heb je het meeste kans op een tekenbeet bij je hond gedurende de warmere maanden. Je vindt ze vooral in hoog gras.

Maar het is wel belangrijk om te weten dat teken het hele jaar door aanwezig kunnen zijn, dus wees altijd waakzaam en controleer je hond dagelijks op teken, zeker in de warmere maanden.

teek op houten plank

Waar raakt een hond besmet met teken

Teken komen vooral voor in gebieden met veel struiken, bomen en hoog gras, zoals heidevelden, duinen, beschutte weilanden en parken. Deze plekken zijn als een paradijs voor teken. Maar helaas zitten ze niet enkel hier, maar teken kunnen ook perfect in je eigen achtertuin verschuilen!

Daarom is het verstandig om altijd na het wandelen, vooral tijdens het tekenseizoen, je hond (en jezelf) te controleren op teken. Je kunt je hond borstelen en extra aandacht besteden aan gebieden zoals zijn kop, oren en tenen, waar teken zich vaak graag verstoppen tussen de haren.

De overheid heeft een gedetailleerde kaart met informatie over de gebieden waar teken het meest voorkomen, zo weet je waar je extra aandacht moet besteden voor tekenbeten zodat jij en je hond zeker veilig zijn. Deze kaart kun je hier kijken.

Zijn teken gevaarlijk voor de hond?

Dat teken gevaarlijk zijn weet iedereen. Deze kunnen ziektes overbrengen en waardoor je hond ziek wordt.

Een teek vormt een gevaar voor honden vanwege de mogelijke overdracht van de Ziekte van Lyme veroorzaakt. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, die teken bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek zich voedt met het bloed van een hond, kan de bacterie worden overgedragen en het lichaam van de hond binnendringen.

teek op een blad

De Borrelia-bacterie richt zich op de rode bloedcellen van de hond en kan een scala aan symptomen veroorzaken, zoals gewrichtsontsteking, koorts, sloomheid en verlies van eetlust. Als de Ziekte van Lyme niet tijdig wordt behandeld, kan het ernstige complicaties veroorzaken en zelfs de nieren, het hart en het zenuwstelsel aantasten.

Zorg dus zeker voor regelmatige tekenpreventie en raadpleeg een dierenarts voor advies over vaccinaties en behandelingen om de gezondheid van je hond te beschermen tegen de ziekte van Lyme en andere gevaarlijke aandoeningen die teken kunnen overbrengen.

Maar niet enkel voor honden zijn teken gevaarlijk, ook katten kunnen met deze symptomen besmet worden. Ga dus zeker bij je dierenarts met je kat wanneer je één van bovenstaande symptomen opmerkt.

Wat kan ik doen om teken bij mijn hond te voorkomen

Het is belangrijk om teken bij je hond te verwijderen voordat ze kunnen bijten. Naast regelmatige controle van de vacht van je hond na elke wandeling, kun je je hond ook behandelen met een anti-parasitair middel dat bescherming biedt tegen teken. Een goed tekenbestrijding bijvoorbeeld is de Seresto halsband of de Advantix pipet. Want hoe goed u uw hond ook dagelijks checkt op teken, het altijd beter om ook zoveel mogelijk te voorkomen dat teken zich vastzuigen aan uw trouwe viervoeter.

Met deze beschermingsmiddelen kan hij je hond nog steeds bijten, maar zal snel na de beet sterven en vanzelf loslaten. Op deze manier ervaart je hond minimaal ongemak en blijft hij beschermd. Door preventieve maatregelen te nemen, verminder je het risico op tekenbeten en de mogelijke overdracht van ziekten.

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *