De invloed van het seizoen op het risico op teken bij honden

Een vervelend seizoensgebonden probleem dat elke hondenbezitter bekend in de oren zal klinken: teken. We kijken naar hoe verschillende seizoenen het risico op teken bij honden beïnvloeden en hoe we onze huisdieren kunnen beschermen.

Teken: Kleine parasieten, grote problemen

Voordat we verder gaan, een korte herinnering aan waarom we teken serieus moeten nemen. Deze kleine parasieten kunnen een verscheidenheid aan ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme, die ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van je hond. 

Hond met zonnebril

Lente en Zomer: Teken hoogseizoen

Teken zijn het meest actief tijdens de warmere maanden, van de lente tot de vroege herfst. Ze gedijen in vochtige, bosrijke gebieden en hebben een voorkeur voor temperaturen boven de 7°C.

📚 Lees ook onze koopgids: De beste tekenband voor honden

Dit betekent dat honden die tijd doorbrengen in parken, bossen of zelfs in de achtertuin tijdens deze maanden een hoger risico lopen om teken op te pikken. Bovendien neemt de tekenpopulatie in het algemeen toe tijdens de zomermaanden, wat betekent dat de kans dat je hond wordt gebeten, groter is.

Herfst en Winter: Minder risico, maar wees waakzaam

In de herfst en winter, wanneer de temperaturen dalen, worden teken minder actief en trekken ze zich terug om te overwinteren. Dit betekent echter niet dat het risico volledig verdwijnt.

Teken kunnen actief blijven zolang de temperaturen boven het vriespunt blijven, vooral als er een warme winter is. Het is dus belangrijk om waakzaam te blijven en je hond te blijven controleren op teken, zelfs in de koudere maanden.

kleine hond in sneeuw

Seizoensgebonden bescherming tegen teken

Hoewel het risico op teken varieert met het seizoen, is het belangrijk om je hond het hele jaar door te beschermen. Dit betekent het regelmatig controleren van je hond op teken, vooral na wandelingen in gebieden waar teken veel voorkomen, en het gebruik van preventieve behandelingen zoals tekenbanden of spot-on behandelingen.

Vergeet niet dat het veel gemakkelijker (en goedkoper!) is om te voorkomen dat je hond teken krijgt dan om een teken overdraagbare ziekte te behandelen. Je kunt in onze blog over beste tekenbanden lezen welke tekenband het best bij jouw hond past.

Conclusie

Het seizoen heeft zeker invloed op het risico op teken bij honden, met een piek tijdens de lente en zomer. Het is echter belangrijk om je hond het hele jaar door te beschermen en te controleren op teken. Goede preventie kan een lange weg gaan om je beste vriend gezond en gelukkig te houden!

Meer over teken:

vizslas.be
vizslas.be

Vizslas is een gepassioneerde hondenliefhebber uit België. Haar liefde voor honden begon in haar jeugd en heeft haar nooit losgelaten. Met een diepgaande kennis over hondenrassen, trainingstechnieken en gezondheidszorg heeft Vizslas een eigen hondenblog opgericht om alle expertise te delen met andere hondenliefhebbers.
Het zijn de boeiende artikelen en praktische tips die worden gewaardeerd door een groeiende lezersgemeenschap, en ze blijft zich inzetten om hondeneigenaren te helpen een gelukkig en gezond leven te leiden met hun viervoeters.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *