Vlooien bij je vizsla? Zo krijg je ze weg
Vlooien, bij de gedachte alleen begint het al te kriebelen. Je wil natuurlijk niet dat jouw vizsla vlooien krijgt. Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat vlooien geen kans maken bij jouw vizsla.
Het beste is natuurlijk om preventief te handelen. Maar hoe herken je vlooien en wat moet je doen als je vizsla deze toch heeft?
Hoe vlooien herkennen?
Visueel zoeken
Als je een kortharige vizsla hebt dan ben je hier enorm in het voordeel. Door hun korte vacht is het namelijk heel makkelijk om vlooien op te sporen.
Je kan de vlooien opsporen door de vacht opzij te duwen en te kijken of je vlooien of hun achterblijfselen vindt. Controleer ook zeker de lies of schouderstreek van je vizsla. Deze zijn lekker warm en een paradijs voor de vlo.
Wanneer je een draadharige vizsla hebt kan een vlooienkam meer van pas komen. Kam door de vacht en klop regelmatig de kam uit op een nat keukenpapier. Let hierbij voornamelijk op de volgende kenmerken:
- Vlooien zijn klein, bruin, hebben lange poten en springen heel hoog
- Eitjes zijn wit, wanneer ze nat zijn worden deze rood/roze
- Zwarte spikkeltjes kunnen vlooien uitwerpsel zijn
Als je één van bovenstaande zaken tegenkomt tijdens je zoektocht dan heeft je vizsla inderdaad vlooien.
Je vizsla is gebeten
Dat het geen deugd doet wanneer een vlo je vizsla bijt kan je je waarschijnlijk voorstellen.
Zie je jouw vizsla telkens op dezelfde plaats krabben, onderzoek dan zeker verder of je geen vlooien ziet.
Ook als baasje kan je allergisch reageren op een vlooienbeet en hier jeuk van ondervinden.
Merk je op dat je hond veel aan het krabben is, dan kijk je best visueel verder of je geen sporen van vlooien ziet. Het kan namelijk ook zijn dat je hond een allergische reactie heeft of dergelijke. Krabben hoeft dus niet perse te betekenen dat er vlooien zijn.
Al doe je er zeker geen kwaad aan om het te controleren, hoe sneller je erbij bent hoe makkelijker te behandelen!
Vlooien uitwerpselen
Aangenaam klinkt het zeker niet. Maar controleer de mand op uitwerpselen. Of zoals 90 % van de vizsla baasjes zal herkennen, de zetel waar jouw vizsla veel rust.
Dit zijn hele kleine zwarte spikkeltjes. Zodra je ze nat maakt geven ze bruin af. Dit kan je makkelijk controleren door de zwarte spikkeltjes op een nat keukenpapiertje te leggen en te kijken of deze bruin worden.
Dit vind je misschien ook interessant: Alles over de vizsla verzorging
Wat als je vizsla vlooien heeft?
Vlooien shampoo
De Paul Meevis Vlooien bestrijdende shampoo is een erg goede oplossing om vlooien en teken te bestrijden zonder chemicaliën en pesticiden. Een ideale oplossing om je viervoeter te verlossen van deze jeukende beestjes!
Deze shampoo bestaat uit etherische oliën, waaronder Tea Tree olie. Deze staat erom gekend om vlooi bestrijdend te werken. Deze shampoo kan je zonder enig gevaar gebruiken vanaf een puppy van 5 weken.
Was je vizsla grondig met anti-vlooienshampoo.
De shampoo is een goede oplossing om je hond te ontvlooien, maar weet dat dit geen langdurige werking heeft. Je dient dus nog altijd een ander preventief middel te combineren met de shampoo om ervoor te zorgen dat de vlooien niet terugkeren.
Nog een ander voordeel van de shampoo is dat nadien de vacht nóg zachter aanvoelt.
Controleer op voorhand of de shampoo te combineren is met een ander preventief middel, soms kunnen deze elkaar tegenwerken of te giftig zijn om te combineren.
Vlooien tablet
Je kan ook kiezen om een pil tegen vlooien te geven. Heb je een kieskeurige vizsla dan zal je wat creatief moeten zijn met het toedienen, want deze smaak is vaak niet aangenaam.
De meest bekende merken zijn ‘Frontpro’ of ‘Vlo Kill’.
En laat dit nu net iets zijn waar de Vizsla goed in is, zijn speurneus gebruiken.
Je kan proberen om de pil te verstoppen in een snack. Wanneer je hond een uitstekende superspeurneus (en wat diva streken) heeft en het pilletje toch op uitspuwt (het is bijna een apart talent hoe ze zo snel een pil kunnen scheiden van een snoepje) kan je kijken om het grove geschut boven te halen: de pil pletten en met smeerkaas mengen. Werkt elke keer!
Bij deze manier van ontvlooien verspreidt de werkzame stof tegen vlooien zich via de bloedbaan. Wanneer een vlo bijt in de huid van de gastheer, zal het bloed opgenomen worden en de vlo dood gaan. De vlo zal helaas eerst moeten bijten bij deze vorm van bestrijding.
Vlooien in huis bestrijden
Het is heel belangrijk om de omgeving zo grondig mogelijk te reinigen. Op die manier neem je eitjes, larven en poppen weg en is er minder kans dat de plaag verder blijft bestaan.
Stofzuigen
Begin met het grondig stofzuigen van je huis. Komt jouw vizsla vaak in de auto, de hondenfietskar of op andere locaties, zorg er dan voor dat je deze zeker ook stofzuigt.
Eens je klaar bent met stofzuigen moet je de stofuigzak goed afsluiten zodat de vlooien niet kunnen ontsnappen. Bind er bijvoorbeeld een plastic zak rond en knoop deze goed dicht.
Heet wassen
Zorg ervoor dat je dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar je vizsla graag op ligt zo heet mogelijk wast. Bij voorkeur op 90 graden. Maar indien de stof dit niet toelaat dan kan je het op 50 of 60 graden wassen. Zo ben je er zeker van dat de eitjes en larven niet overleven.
Het is ook verstandig om de kussens in de zetel of je kleren zo snel mogelijk te wassen. Lukt het niet om direct alles te wassen dan bewaar je het best deze dingen in vacuüm verpakt. Hierdoor kan er geen lucht bij komen en zullen de vlooien niet overleven door gebrek aan zuurstof.
Niet dweilen
Het dweilen stel je het best even uit tijdens de plaag. Vlooien zijn namelijk dol op vochtige omgevingen.
Als je het toch nog voelt kriebelen bij de gedachte om niet te kunnen dweilen dan kan je ervoor kiezen om te dweilen met azijn in het water. Naast een streeploze vloer zal je hiermee ook de vlooien wegjagen, deze kunnen absoluut niet tegen azijn.
Vlooien spray
Om zeker te zijn dat je geen eitjes of larven over het hoofd gezien hebt kan je na het grondig schoonmaken een spray te gebruiken.
Kijk zeker voor een spray die niet enkel tegen de vlo werkt, maar ook tegen de larven en de eitjes.
Deze spray zorgt ervoor dat er geen larven zullen nestelen in de tapijten of hoekjes die je vergeten bent.
Lees ook: Wanneer wordt je vizsla rustiger?
Vlooien preventief behandelen
Het makkelijkste en beste is natuurlijk om preventief je hond te behandelen tegen vlooien
Deze druppels breng je aan over de rug, vanaf de nek en schouderbladen over de rug (denk aan de streep van een richback). Zorg ervoor dat ze er zeker niet aan kan likken, dit is namelijk giftig! Wees zelf dus ook voorzichtig wanneer je je trouwe viervoeter aait de eerste dagen na het aanbrengen van dit pipetje. Raak je gezicht niet aan en was je handen telkens grondig.
Was je hond een paar dagen voor of na het aanbrengen van het pipetje niet zodat de vloeistof goed kan opgenomen worden in het huidvet. Hou hier dus zeker rekening mee wanneer je al vlooien hebt opgemerkt en ervoor gekozen hebt om te wassen met vlooienshampoo.
Vlooienband
Het gemak van een vlooienband is dat deze tot 6-8 maanden werkt. Waardoor je niet maandelijks moet denken aan de vlooienbestrijding.
De vlooienband heeft een gespreide dosering die veilig is voor jou en voor elke hond. De eerste 3 dagen zorg je er wel best voor om niet met je handen rechtstreeks aan de band te komen en dan aan je gezicht. Het blijft ten slotte vergif.
Een vlooienband kan je eenvoudig hier bestellen.
Scalibor protectorband S/M 1st. 48 cm
€24,75
Medpets.be
Scalibor protectorband L 1st. 65 cm
€26,95
Medpets.be
Tablet
Dit is dus niet enkel een bestrijdingsmiddel, maar kan ook perfect preventief gebruikt worden.
Conclusie
Vlooien bestrijden eens ze in huis zijn is intensief. Het is veel makkelijker om preventief te werken. Maar dit is niet altijd mogelijk, als je vizsla in contact komt met een andere hond die vlooien heeft heb je hier weinig controle over.
Zorg er dus voor dat je je hond altijd goed preventief behandeld tegen vlooien om dit te vermijden.
Hou er rekening mee dat vlooien tijdens sommige seizoenen actiever zijn dan andere seizoenen. Zo komen het meeste vlooien voor tijden de zomermaanden en in de herfst. Dit wil niet zeggen dat je tijden de winter en de lente niet aandachtig moet zijn. Maar zorg voor extra aandacht of bescherming bij je vizsla tijdens de zomer en de herfst.